Τεχνολογια - Επιστημη

«Ο Γιος του Χασάπη»: Η Τεχνητή Νοημοσύνη κέρδισε σε διαγωνισμό τέχνης

​Πώς μπορεί ένα Τεχνητό Νευρωνικό Δίκτυο σχεδόν να «αναστήσει» τον Φράνσις Μπέικον

36975838_2294409237265938_5992879966755225600_n.jpg
Θάνος Γελαλής
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
butchers_son_-_copy.jpg

Ο Γερμανός καλλιτέχνης Mario Klingemann κέρδισε το βραβείο τέχνης Lumen Prize Gold Award 2018, για το πορτρέτο «The Butcher’s Son». Πρόκειται όμως για ένα έργο που δεν έφτιαξε ο ίδιος, αλλά ένα μηχάνημα τεχνητής νοημοσύνης.

Το πορτρέτο απεικονίζει έναν γυμνό, παραμορφωμένο άνθρωπο με ακρωτηριασμένα άκρα. Ο Klingemann περιέγραψε το έργο τέχνης ως «ερμηνεία της ανθρώπινης μορφής, από ένα Τεχνητό Νευρωνικό Δίκτυο», ενώ ο Brian Runciman, μέλος της Επιτροπής των βραβείων, είπε πως το πορτρέτο είναι «ο Francis Bacon όπως θα τον ξαναφανταζόταν μία Τεχνητή Νοημοσύνη».

I am very happy that "The Butcher's Son" has been nominated for the longlist of the @lumen_prize 2018 in the "Artificial Intelligence" category

Πώς μπορεί όμως η Τεχνητή Νοημοσύνη να φτιάξει ένα έργο τέχνης; Ο Klingemann χρησιμοποίησε μία σειρά αλγορίθμων. Για το αρχικό σχέδιο 150.000 ανθρώπινες πόζες χρησιμοποιήθηκαν για να σχεδιαστεί μια απλή εικόνα ενός ανθρώπινου σώματος σε πολύ χαμηλή ποιότητα. Σε ένα δεύτερο στάδιο οι ρυθμίσεις που έκανε, πρόσθεσαν διάφορες λεπτομέρειες που θα απέδιδαν διάσταση στο έργο, όπως η υφή το χρώμα και το βάθος.

Η Carla Rapoport, ιδρύτρια των βραβείων Lumen, είπε πως «υπάρχει έντονος φόβος και ανησυχία για το πώς θα επηρεάσει τις ζωές μας η Τεχνητή Νοημοσύνη. Την ίδια στιγμή, όμως, τα εργαλεία της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορούν να προκαλέσουν πραγματική ευχαρίστηση, όταν οι καλλιτέχνες τα χρησιμοποιούν. Αυτό είναι η τέχνη».

butchers_son.jpg

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηχητικά βιβλία, Spotify και πνευματικά δικαιώματα
Ηχητικά βιβλία, Spotify και πνευματικά δικαιώματα

Με τα ηχητικά βιβλία, οι αναγνώστες πληρώνουν για να έχουν πρόσβαση σε μια τεράστια βιβλιοθήκη – αλλά ο έλεγχος αυτής της βιβλιοθήκης εναπόκειται τελικά στην πλατφόρμα που τη φιλοξενεί

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.