Τεχνολογια - Επιστημη

Αυτό είναι το πρώτο αυτόνομο τραμ - Χωρίς οδηγό, σταματά μπροστά σε πεζούς

Έπιασε δουλειά στο Πότσνταμ της Γερμανίας

1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
20085964.jpg
Siemens

Μετά το πρώτο στον κόσμο αυτόνομο τρένο που έπιασε δουλειά στη Γερμανία προ ημερών, άρχισε τα δοκιμαστικά δρομολόγιά του σε πραγματικές συνθήκες κυκλοφορίας στη γερμανική πόλη του Πότσνταμ και το πρώτο στον κόσμο αυτόνομο τραμ που κινείται χωρίς οδηγό.

Το τραμ Combino, το οποίο διαθέτει τεχνητή νοημοσύνη και έχει κατασκευασθεί από τη γερμανική εταιρεία Siemens, κινείται αρχικά σε μια απόσταση μήκους έξι χιλιομέτρων.

Το τραμ διαθέτει «έξυπνη» τεχνολογία παρόμοια με τα αυτόνομα οχήματα, όπως συστήματα lidar, ραντάρ, αισθητήρες και κάμερες που του επιτρέπουν να «βλέπει» το περιβάλλον και να προσαρμόζεται ανάλογα. Χάρη στους ειδικούς αλγόριθμούς του μπορεί να αντιδράσει σε εμπόδια και κινδύνους που παρουσιάζονται στην πορεία του (π.χ. πεζοί). Πάντως, για καλό και για κακό, προς το παρόν ένας άνθρωπος βρίσκεται στη θέση του οδηγού έτοιμος να επέμβει, αν κάτι δεν πάει καλά.

Οι πρώτες δοκιμές ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή στο πλαίσιο της έκθεσης μεταφορών «InnoTrans 2018» στο γειτονικό Βερολίνο. Η εταιρεία ViP, στην οποία ανήκει το τραμ, πραγματοποίησε πειράματα, για να διαπιστωθεί η ικανότητά του να αντιδρά μόνο του σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Μεταξύ άλλων, ένας υπάλληλος της Siemens εμφανίσθηκε ξαφνικά με ένα καροτσάκι μωρού πάνω στη διαδρομή του τραμ και αυτό αμέσως φρέναρε αυτόματα και τέθηκε ξανά σε κίνηση μόλις ο κίνδυνος πέρασε.

Αν και οι έως τώρα δοκιμές έχουν κυλήσει ομαλά, η ViP και η Siemens συνεχίζουν να συνεργάζονται με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καρλσρούης για να βελτιώσουν περαιτέρω τα συστήματα του τραμ, με στόχο αυτό να τεθεί κανονικά σε κυκλοφορία στο Πότσνταμ. Η ιστορική πόλη των 172.000 κατοίκων διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο τραμ, όπως κάθε πρώην πόλη της ανατολικής Γερμανίας που έδινε έμφαση στα δημόσια μέσα μαζικής μετακίνησης.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τεχνητή νοημοσύνη: Γιατί το GenAI Summit της Αθήνας γίνεται θεσμός
Τεχνητή νοημοσύνη: Γιατί το GenAI Summit της Αθήνας γίνεται θεσμός

Μιλούν στην Athens Voice ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, και η υφυπουργός Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.