Τεχνολογια - Επιστημη

«Φοβάται» ο Στίβεν Χόκινγκ : Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αντικαταστήσει τους ανθρώπους

Ο κορυφαίος αστροφυσικός προειδοποιεί

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
379710-783420.jpg
Bryan Bedder/Getty-Ideal Images for Breakthrough Prize Foundation

Η αξία της επιστημονικής άποψης και θεωρίας του Στίβεν Χόκινγκ είναι εγνωσμένη και αδιαμφισβήτητη. Οι προειδοποιήσεις που δίνει τα τελευταία χρόνια, όπως η ανάγκη που έθεσε για μετοίκηση στο διάστημα έχουν ταρακουνήσει για τα καλά την κοινή γνώμη. Αυτή τη φορά ο εμβληματικός Βρετανός επιστήμονας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στην ανθρωπότητα, σχετικά με τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Με συνέντευξη του στο περιοδικό Wired, ο Χόκινγκ χαρακτήρισε την Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence –A.I. ) ως μια νέα μορφή ζωής, πολύ επικίνδυνη μάλιστα για τον ανθρώπινο είδος.

«Φοβάμαι ότι η Α.Ι. Ίσως αντικαταστήσει τους ανθρώπους εξολοκλήρου. Αν οι άνθρωποι σχεδιάζουν ιούς υπολογιστών, κάποιος θα σχεδιάσει Τεχνητή Νοημοσύνη που βελτιώνεται και αντιγράφει τον εαυτό της. Αυτή θα είναι μια νέα μορφή ζωής, με καλύτερες επιδόσεις από τους ανθρώπους» είπε χαρακτηριστικά.

Ο 75χρονος αστροφυσικός είχε εκδηλώσει ξανά τις ανησυχίες του πριν από δυο χρόνια για  την τεχνητή νοημοσύνη όταν προειδοποιούσε ότι η νέα αυτή μορφή ζωής που εξελίσσεται τόσο δυναμικά θα μπορούσε ακόμη και να σκοτώνει ανθρώπους χωρίς να το επιδιώκει.

Συγκεκριμένα, είχε αναφέρει ότι μια εξαιρετικά αναπτυγμένη A.I. θα είναι ιδιαίτερα καλή στην επίτευξη τον στόχων της και αν αυτοί οι στόχοι δεν είναι εναρμονισμένοι με τους δικούς μας, τότε θα έχουμε πρόβλημα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ