- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Βρετανία: Ο Στίβεν Χόκινγκ ζητά να προστατευθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας
Κατηγορεί την κυβέρνηση για «επιλεκτική εφαρμογή» των επιστημονικών αποδείξεων
Ο πολυβραβευμένος Βρετανός φυσικός και κοσμολόγος Στίβεν Χόκινγκ επέκρινε σήμερα τη βρετανική κυβέρνηση για την κρίση που προκάλεσε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), τονίζοντας ότι θα πρέπει να προστατευθεί και να μην εξελιχθεί σε ένα κερδοσκοπικό σύστημα κατά τα αμερικανικά πρότυπα.
Σε άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα Guardian, o οποίος διαγνώστηκε με αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση σε ηλικία 21 ετών, κατηγορεί επίσης το υπουργείο Υγείας ότι χρησιμοποιεί επιλεκτικά τις επιστημονικές αποδείξεις για να δικαιολογήσει τις αποφάσεις του.
"Η φροντίδα που έλαβα αφότου διαγνώστηκα με τη νόσο του κινητικού νευρώνα όταν ήμουν φοιτητής το 1962 μου επέτρεψε να ζήσω τη ζωή μου όπως θέλω και να συμβάλω στις σημαντικές προόδους στην κατανόηση του σύμπαντος", σημειώνει ο συγγραφέας του "Χρονικού του Χρόνου".
Πολλοί Βρετανοί αισθάνονται ιδιαίτερα υπερήφανοι για το NHS, που ιδρύθηκε το 1948, καθώς τους παρέχει δωρεάν φροντίδα από τη γέννηση μέχρι τον θάνατό τους. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο ο σφιχτός προϋπολογισμός, η γήρανση του πληθυσμού και οι ακριβότερες, πιο σύνθετες θεραπείες, έχουν επιβαρύνει σημαντικά το σύστημα.
Ο Χόκινγκ, που στηρίζει το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα, χαρακτήρισε το NHS "θεμέλιο λίθο της κοινωνίας" που όμως βρίσκεται αντιμέτωπο με μια κρίση που προκλήθηκε από τις πολιτικές αποφάσεις.
"Στις ΗΠΑ, όπου (οι πολυεθνικές εταιρείες που έχουν ως στόχο το κέρδος) κυριαρχούν στο σύστημα υγείας, βγάζουν τεράστια κέρδη, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δεν είναι καθολική και οι θεραπείες είναι πολύ πιο ακριβές σε σύγκριση με το Ηνωμένο Βασίλειο", συνεχίζει, προειδοποιώντας ότι οι αλλαγές που γίνονται στη Βρετανία ωθούν προς ένα "ασφαλιστικό σύστημα τύπου Ηνωμένων Πολιτειών".
Πέρσι οι Βρετανοί γιατροί πραγματοποίησαν την πρώτη τους απεργία μετά από 40 χρόνια, με αφορμή τα σχέδια της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις στους μισθούς και στις συνθήκες εργασίας. Το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ότι θέλει να δημιουργήσει μια συνεπή υπηρεσία που θα λειτουργεί επτά ημέρες την εβδομάδα επειδή οι μελέτες δείχνουν ότι τα ποσοστά θνησιμότητας είναι υψηλότερα τα Σαββατοκύριακα, όταν οι νοσοκομειακές μονάδες λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό.
Ωστόσο ο Χόκινγκ από την πλευρά του σχολιάζει ότι ο υπουργός Υγείας Τζέρεμι Χαντ χρησιμοποίησε επιλεκτικά ορισμένες έρευνες για να στηρίξει τα επιχειρήματά του. "Για έναν επιστήμονα, η επιλεκτική εφαρμογή αποδείξεων είναι απαράδεκτη. Όταν δημόσια πρόσωπα καταχρώνται τα επιστημονικά επιχειρήματα, επικαλούμενα ορισμένες μελέτες αλλά αποκρύπτοντας άλλες για να δικαιολογήσουν την πολιτική που θέλουν να εφαρμόσουν για άλλους λόγους, αυτό ευτελίζει την επιστημονική κουλτούρα", κατέληξε.
Ο Χαντ απάντησε μέσω του Twitter λέγοντας ότι κανείς υπουργός Υγείας δεν πρέπει να αγνοεί τις αποδείξεις. "Ο Στίβεν Χόκινγκ είναι λαμπρός φυσικός αλλά κάνει λάθος για την απουσία αποδείξεων για τις συνέπειες τα Σαββατοκύριακα", έγραψε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η συμφωνία που ανοίγει μια νέα συζήτηση για την ευθύνη των τεχνολογικών εταιρειών
Όταν τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης ξεφεύγουν από τον έλεγχο – και οι ίδιοι οι δημιουργοί τους ζητούν από την πολιτική να τους βάλει φρένο.
Οι νέοι περιορισμοί για τους εφήβους - Αυξάνονται οι πιέσεις από Ευρώπη και Ασία
Η αναγκαιότητα της διά βίου μάθησης σε ένα μεταβαλλόμενο τοπίο
«Η AI είναι πιο επικίνδυνη απ’ όσο παραδέχονται οι τεχνολογικοί κολοσσοί»
Το Audorama 2.0 εντοπίζει κινήσεις και γεγονότα, προτείνει ήχους και τα μετατρέπει σε επεξεργάσιμο υλικό, αφήνοντας τον τελικό λόγο στον δημιουργό
Οι αγώνες περιλαμβάνουν 51 αθλήματα, από ταχύτητες και άλματα μέχρι αυτόνομο ποδόσφαιρο, πινγκ πονγκ και χορό
Η Ελλάδα πρωτοπορεί με το «Hellenic Fire System»
Το άστρο S301 κινείται με ταχύτητα περίπου 25.000 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο
Ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών του Tufts θεωρεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί κάτι διαφορετικό σε κλίμακα και κυρίως σε ταχύτητα
«Η Meta ήξερε ότι οι έφηβοι εθίζονται», λένε οι εισαγγελείς - Τα έγγραφα που «καίνε» την εταιρεία
«Δεν είναι φίλος σου. Είναι προγραμματισμένο να συμπεριφέρεται σαν φίλος σου», λέει η Λίνεα Λεστάδιους
Ιστορική στιγμή για τη Σοφί Αντενό, η οποία θα γίνει η πρώτη Γαλλίδα που πραγματοποιεί spacewalk
Οι αποζημιώσεις που μπορεί να ξεπεράσουν το 1 τρισ. δολάρια - Ζητούν δραστικές αλλαγές και την επιβολή περιορισμών στη χρήση των social media
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποκαλύψει ακριβώς πού βρίσκεστε
Το ΑΙ, το κόστος του hardware και το νέο digital divide
Το πρωτάθλημα πραγματοποιήθηκε στις 11 και 12 Αυγούστου στην Οσάκα της Ιαπωνίας
Η Γενετική στην υπηρεσία της αρχαιολογίας: ενδέχεται να δώσει λύσεις σε χρόνια αναπάντητα ερωτήματα των επιστημόνων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.