- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Βρετανία: Ένα ρομπότ βοηθά τα παιδιά με αυτισμό (εικόνες, video)
Προκειμένου να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες
«Αυτό είναι ωραίο, με γαργαλάει» λέει ο Κάσπαρ το ρομπότ στον 4χρονο Φιν, καθώς παίζουν μαζί σε ένα σχολείο για παιδιά με αυτισμό στο βόρειο Λονδίνο.
Ο Κάσπαρ, δημιούργημα του Πανεπιστημίου του Χερτφορτσάιρ, επίσης τραγουδάει, μπορεί και μιμείται τον άνθρωπο όταν τρώει, παίζει ντέφι και χτενίζεται κατά τη διάρκεια των συνεδριών που στοχεύουν στο να βοηθήσουν τον Φιν να αναπτύξει την επικοινωνία του με το κοινωνικό περιβάλλον και την αλληλεπίδρασή του με τον κοινωνικό του περίγυρο.

Εάν ο Φιν γίνει σκληρός, ο Κάσπαρ, που έχει το μέγεθος ενός παιδιού, κλαίει και διαμαρτύρεται: «αυτό με πόνεσε». Ένας ειδικός παρακολουθεί, έτοιμος να ενθαρρύνει το παιδί να «διορθώσει» τη συμπεριφορά του γαργαλώντας το πόδι του ρομπότ.
Ο Φιν είναι ένα από τα 170 παιδιά με αυτισμό που ο Κάσπαρ βοήθησε τα τελευταία 10 χρόνια σε συνεδρίες που έλαβαν χώρα σε σχολεία και νοσοκομεία.
Επτακόσιοι χιλιάδες άνθρωποι στη Βρετανία βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, σύμφωνα με την Εθνική Εταιρεία Αυτισμού.
Ενόψει και της Παγκόσμιας Ημέρας του Αυτισμού που εορτάζεται την προσεχή Κυριακή, το πανεπιστήμιο του Χερτφορτσάιρ στοχεύει ο Κάσπαρ να προσφέρει βοήθεια σε περισσότερους ανθρώπους.

«Στόχος μας είναι κάθε παιδί σε ένα σχολείο ή ένα σπίτι ή ένα νοσοκομείο να μπορεί να συναντήσει τον Κάσπαρ εφόσον το επιθυμεί» δήλωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς η Κέρστιν Ντοτενχάν, καθηγήτρια τεχνητής νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο του Χερτφορτσάιρ.
Το να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης διάρκειας 2 ετών με το Hertfordshire Community NHS Trust, η οποία, εάν στεφθεί με επιτυχία, θα μπορούσε να φέρει τον Κάσπαρ σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.
Το TRACKS, μια ανεξάρτητη φιλανθρωπική οργάνωση και κέντρο για παιδιά με αυτισμό στο Στιβενέιτζ, έχει καταγράψει θετικά αποτελέσματα.
«Προσπαθούμε να διδάξουμε σε ένα μικρό αγόρι πώς να τρώει με τους συνομηλίκους του. Καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια λόγω του στρες που νιώθει» επισήμανε η αναπληρώτρια διευθύντρια Άλις Λιντς.

«Αρχίσαμε να το κάνουμε με τον Κάσπαρ και εκείνος πραγματικά, πραγματικά απόλαυσε να ταΐζει τον Κάσπαρ, να τον κάνει να τρώει όταν πεινάει, τέτοια πράγματα. Τώρα άρχισε να ενσωματώνεται στην τάξη και να τρώει μαζί με τους συνομηλίκους του. Μια τέτοια εξέλιξη συνιστά μια πολύ σημαντική πρόοδο».
Πολλά παιδιά με αυτισμό δυσκολεύονται να κατανοούν τη βασική ανθρώπινη επικοινωνία και τα συναισθήματα επομένως οι σχεδιαστές του Κάσπαρ απέφυγαν να τον κάνουν απόλυτα ρεαλιστικό και αντιθέτως επέλεξαν πιο απλουστευμένες, εύκολες στη διαχείριση λειτουργίες.

Οι οργανώσεις υποστήριξης προσώπων με αυτισμό εντυπωσιάστηκαν.
«Πολλοί άνθρωποι με αυτισμό προσελκύονται από την τεχνολογία, ειδικά την προβλεψιμότητα που παρέχει, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ χρήσιμο μέσο απασχόλησης των παιδιών και των ενηλίκων επίσης» σημείωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς η Κάρολ Πόβεϊ, διευθύντρια του National Autistic Society's Centre for Autism.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι αθέατες πρωτοπόροι της επιστήμης, των ιδεών, των τεχνών και των γραμμάτων: Αυτές είναι οι ιστορίες τους.
Η Mozilla αποκαλύπτει ότι εφαρμογές περιόδου συλλέγουν ευαίσθητα δεδομένα και τα μοιράζονται με άλλες εταιρείες
Τι αναφέρουν σε αγωγή τους εργαζόμενοι
«Be Squared, not Square σημαίνει να κάνεις το πρώτο βήμα σήμερα»
Αποδίδουν το ίδιο υπό πίεση, αλλά οι άνδρες δυσκολεύονται όταν πρέπει να μιλούν ενώ εκτελούν πολλαπλές εργασίες
Αποκαλυπτική έρευνα για περιεχόμενο που προωθεί ακραίες δίαιτες και επικίνδυνες πρακτικές και εξακολουθεί να εμφανίζεται
Το AI δεν αλλάζει μόνο τον τρόπο που εργαζόμαστε, αλλά και τον τρόπο που λειτουργούν οι πιο κρίσιμες υποδομές μιας πόλης
Η τεχνητή νοημοσύνη περνά από τη θεωρία στην πράξη
Η «τριλογία του Αριστοτέλη»: Ο Βαγγέλης Καρκαλέτσης μάς ξεναγεί στο σχέδιο του Δημόκριτου που ενώνει την AI, τη φιλοσοφία και τον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου
Η διαδρομή μιας λαμπρής επιστήμονος που αποκάλυψε τα μυστικά του DNA, αλλά έμεινε για χρόνια στη σκιά της ίδιας της ανακάλυψής της
Με μια απλή ρύθμιση μπορείτε να αποτρέψετε οποιονδήποτε από το να περιηγηθεί στο περιεχόμενο της συσκευής σας
Η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης δεν κρίνεται μόνο από τα εργαλεία, αλλά από την ικανότητα ενός οργανισμού να αλλάξει κουλτούρα, διαδικασίες, ρόλους και τρόπο σκέψης
Νέα ψηφιακά εργαλεία υπό την ανθρώπινη εποπτεία
Όταν η τεχνολογία δουλεύει στο παρασκήνιο, οι άνθρωποι κερδίζουν χρόνο και ευκολία
Νέα έρευνα αποκαλύπτει πώς επηρεάζεται
Ο πρώτος ελληνικός οπτικός μικροδορυφόρος εκτοξεύθηκε με πύραυλο της SpaceX και θα παρέχει εικόνες υψηλής ανάλυσης για πυρκαγιές, πλημμύρες, θαλάσσια επιτήρηση και προστασία κρίσιμων υποδομών
Η Α.Ι. είναι χρήσιμη για όλους, αλλά η αξία της αυξάνεται όσο αυξάνονται η γνώση, η κριτική σκέψη και η διεισδυτικότητα του χρήστη
Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται μέρος της καθημερινής λειτουργίας των επιχειρήσεων
Πώς πριν από 70 χρόνια συγκροτήθηκε η θεωρία της μάθησης που εφαρμόζεται στην ΤΝ
Οι αθέατες πρωτοπόροι της επιστήμης, των ιδεών, των τεχνών και των γραμμάτων: Αυτές είναι οι ιστορίες τους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.