Τεχνολογια - Επιστημη

Καζαμίας σχολικής χρονιάς 2009-2010

I spy with my little eye

114759-718240.jpg
Στάθης Στασινός
ΤΕΥΧΟΣ 274
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
3447-8826.jpg

I spy with my little eye

Τα απανωτά πορίσματα των εισαγγελέων για την άρση της ανωνυμίας στο Internet, ακόμα κι όταν συντρέχουν μη κακουργηματικού περιεχομένου λόγοι, είναι μια ελάχιστα καλυμμένη προσπάθεια να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία που ο καθένας λέει το μακρύ του και το κοντό του στο Διαδίκτυο. Από το 2010 το μακρύ τους και το κοντό τους θα λένε μόνο όσοι έχουν βουλευτική ασυλία ή μεγάλο νταβατζή, γιατί παράγινε το κακό. Κι όποιος πιστεύει πως το Internet είναι πολύ δυνατό για να το ξεδοντιάσουν, ας κοιτάξει τι έγινε με την τηλεόραση μετά το ’70. Η τηλεόραση τελείωσε τον πόλεμο του Βιετνάμ κι αυτό ποτέ δεν της το συγχώρεσαν. Έτσι, από εδώ και πέρα στο Internet μόνο το facebook θα είναι νόμιμο και η φθηνή πoπ για την ελίτ, που έλεγαν και οι κόρε ύδρο. Όλοι οι υπόλοιποι θα περάσουν από το μαχαίρι των αγωγών. Και θυμηθείτε πως σε μια αγωγή δεν έχεις στόχο να αποδείξεις πως έχεις δίκιο, απλά να αυξήσεις το κόστος του αντιπάλου. Τόσο σε ψυχικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Killer gadget

Σε μια αγορά που βρίσκεται σε ύφεση μην περιμένετε για το επόμενο killer gadget που θα σαρώσει, όπως έκανε το iPhone πριν λίγο καιρό.

-Η Αsus ανακοίνωσε ένα ebook που θα κοστίζει γύρω στα 150 ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου, κι ας μην ξεχνάμε πως η ίδια εταιρεία πριν από ακριβώς δύο χρόνια έβγαλε το λαπτοπάκι που έμελλε να γεννήσει τη μόδα των netbook.

-Η Μicrosoft κυκλοφορεί επιτέλους μετά από 3 σχεδόν χρόνια το λειτουργικό που θα έπρεπε να ήταν τα vista όταν κυκλοφόρησαν και το ονομάζει 7. Παρότι θα είναι μια ανάσα για όλους όσοι αγοράζουν νέο υπολογιστή, μην περιμένετε να δημιουργηθούν ουρές. Ας πούμε πως αυτή θα είναι μία χαμηλών τόνων σχολική χρονιά χωρίς ουρλιαχτά ενθουσιασμού και υπερβολές, καθώς όλοι θα αναμένουν την πολυπόθητη ανάκαμψη που συνεχώς θα διαφεύγει. Καλύτερα, γιατί ποτέ δεν τα πήγαινα καλά με τις διπολικές διαταραχές.

Ο ξεσηκωμός των πληβείων

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια ακούω τις πρώτες τσατίλες απέναντι στο αγαπημένο καρτέλ των Ελλήνων. Τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Η μία μετά την άλλη αυξάνουν τις χρεώσεις τους. Όχι ταυτόχρονα, όπως ξεδιάντροπα έκαναν παλιότερα, αλλά με διαφορά ενός μήνα η μία από την άλλη, για να κρατάμε τα προσχήματα. Και για πρώτη φορά συναντώ ανθρώπους που δεν τσιμπάνε από μία ακόμα καινούργια συσκευή και πηδάνε στο πλοίο της φτηνής καρτοκινητής. Δεν κρατάω την ανάσα μου, αλλά ίσως το 2010 να γίνει η χρονιά που οι λάααρτζ  Έλληνες αποφασίσουν ότι δεν θέλουν να τους κοροϊδεύουν. Έστω μόνο και στα κινητά.

Google Espresso Book

Με την επόμενη εταιρεία που θα αγαπάμε να μισούμε δεν ξέρεις ποτέ τι θα σου ξημερώσει. Χώνει τα δάχτυλά της σε τόσα πράγματα ταυτόχρονα που ποτέ δεν είσαι σίγουρος τι απ’ όλα θα πετύχει. Αλλά το Goggle Espresso Book Machine μοιάζει ένα πολύ καλό στοίχημα. Πρόκειται για μια μηχανή που μπορεί να τυπώσει και να δέσει ένα βιβλίο μέσα σε μερικά λεπτά και με κόστος που δεν θα ξεπερνά τα 3-5 ευρώ. Η ιδέα είναι να πηγαίνεις στο βιβλιοπωλείο και να σου τυπώνουν απευθείας το βιβλίο που ψάχνεις, αντί το κάθε βιβλιοπωλείο να κρατά μεγάλα στοκ. Ήδη μπορώ να ακούσω τις γκρίνιες των φετιχιστών του βιβλίου, καθώς και των Ελλήνων εμπορο-εκδοτών, που έχουν συνηθίσει να βγάζουν κέρδη πουλώντας 1.000 κομμάτια ενός βιβλίου. Όμως εμένα μου μοιάζει ένα στοίχημα αρκετά καλό που αλλάζει πολύ τα δεδομένα στην εμπορεία του προϊόντος. Μέχρι στιγμής, η μηχανή υποστηρίζει μόνο βιβλία που δεν έχουν δικαιώματα, αλλά αυτό πρόκειται περισσότερο για ένα νομικό τερτίπι παρά για ένα πραγματικό εμπόδιο.

Piraten Partei

Λοιπόν έχω μια υποψία πως τα κόμματα των πειρατών θα γίνουν τα επόμενα οικολογικά κόμματα. Με αυτό εννοώ ελαφρώς μονοθεματικά κόμματα διεκδικήσεων, που θα τραβήξουν πολύ την προσοχή. Ο κόσμος έχει βαρεθεί την ιστορία με την εκμετάλλευση των πνευματικών δικαιωμάτων σε τόσο μεγάλο βαθμό, που το δείχνει έμπρακτα με το 7% του αντίστοιχου κόμματος στις ευρωεκλογές στη Σουηδία. Και τα πειρατικά κόμματα θα απαιτήσουν ελεύθερη γνώση για όλους είτε αφορά φάρμακα, είτε τεχνολογίες είτε μουσική. Με τον ίδιο τρόπο που τα αγροτικά κόμματα της Νοτίου Αμερικής ζητάγανε (και ζητάνε) γη για όλους κι όχι για μια χούφτα ανθρώπων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ