Τεχνολογια - Επιστημη

Νευροεπιστήμη: Την πρόθεση ή όχι των εγκλημάτων θα ανιχνεύουν στον εγκέφαλο

Είναι αυτό ένα πρώτο βήμα για καταστάσεις Minority Report;

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
344521-715845.jpeg

Το τι ακριβώς σκέφτεται ένας εγκληματίας τη στιγμή που διαπράττει το έγκλημα είναι ένα άλυτο μυστήριο για τους δικαστές που καλούνται να εκδικάσουν την υπόθεση και να καθορίσουν μια ποινή για αυτόν. Η ποινή όμως εξαρτάται απόλυτα από το αν ήταν η όχι προμελετημένο ή αν έγινε εκ προθέσεως ή εξ αμελείας, κάτι το οποίο οι δικαστές δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα.

Τώρα όμως με τη βοήθεια της επιστήμης, ίσως να υπάρχει τρόπος οι αρμόδιοι να διαβάζουν τον εγκέφαλο του κατηγορουμένου και να μαθαίνουν την αλήθεια. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται Αμερικανοί νευροεπιστήμονες που πιστεύουν ότι ανακάλυψαν τον τρόπο να δίνουν απάντηση εάν το έγκλημα γίνεται από τον κατηγορούμενο με πλήρη επίγνωση των πράξεών του.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ερευνών Carilion του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, με επικεφαλής τον νευροεπιστήμονα Ριντ Μόνταγκιου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, χρησιμοποίησαν την τεχνική της λειτουργικής μαγνητικής απεικόνισης για να καταγράψουν την εγκεφαλική δραστηριότητα 40 ατόμων, 20 έως 40 ετών.

Η μελέτη του εγκεφάλου γινόταν την ώρα που οι συμμετέχοντες προσομοίωναν σε οθόνη υπολογιστή την εισαγωγή ναρκωτικών ή λαθραίων αγαθών μέσω ενός εικονικού σημείου τελωνειακού ελέγχου στα σύνορα μιας χώρας.

Στόχος των νευροεπιστημόνων είναι να βοηθήσουν ώστε να γίνεται διάκριση των εγκλημάτων που οφείλονται σε απερίσκεπτη και ασυνείδητη συμπεριφορά, από εκείνα που γίνονται συνειδητά και με πρόθεση, ώστε να αποδίδεται σωστά η δικαιοσύνη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ