Τεχνολογια - Επιστημη

Με 2 ώρες στο Facebook κάθε μέρα και πιο μόνος

Τα social media είναι τελικά τόσο κοινωνικά 

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
344354-715572.jpg

Καθημερινά περνάμε αρκετό από το χρόνο μας στα social media, χαζεύοντας τις φωτογραφίες φίλων, διαβάζοντας ιστορίες ή ανανεώνοντας το προφίλ μας. Όλα αυτά για να καλύψουμε την ανάγκη μας για κοινωνική συναναστροφή διάλογο και επικοινωνία. 

Ωστόσο, μια νέα έρευνα δείχνει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που έχουμε ως σκοπό να επιτύχουμε. Συγκεκριμένα όσο περισσότερο χρόνο περνάει κανείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τόσο πιο πιθανό είναι να αισθανθεί το αίσθημα της κοινωνικής απομόνωσης.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Πίτσμπεργκ δημοσιεύτηκε στο «American Journal of Preventative Medicine» και συμμετείχαν σε αυτή 1.787 αμερικανοί ενήλικες 19-32 ετών. Σύμφωνα λοιπόν με αυτή οι άνθρωποι που περνούν περισσότερες από δύο ώρες την ημέρα στα social media έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αισθανθούν κοινωνική απομόνωση από εκείνους που περνούν λιγότερο από μισή ώρα.

Οι συμμετέχοντας ερωτήθηκαν για τον χρόνο και την συχνότητα που επισκέπτονται τα 11 πιο δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης: το Facebook, YouTube, Twitter, Google Plus, Instagram, Snapchat, Reddit, Tumblr, Pinterest, Vine and LinkedIn. Για να μετρήσουν το αίσθημα κοινωνικής απομόνωσης, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα εργαλείο που ονομάζεται «Patient-Reported Outcomes Measurement Information System (PROMIS)» το οποίο βοηθά τους ανθρώπους να καταγράψουν τις δικές τους λειτουργίες, συμπτώματα, συμπεριφορές και συναισθήματα.

Όσοι λοιπόν ασχολούνταν περισσότερο με τα social media είχαν καταγράψει ότι αισθάνονταν λιγότερο να ανήκουν στην κοινωνία, είχαν λιγότερες δεσμεύσεις προς τον περίγυρο τους και ένιωθαν λιγότερο ικανοποιημένοι από τις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

Οι επιστήμονες ωστόσο κατέληξαν σε κάποιους πιθανούς λόγους γιατί συμβαίνει αυτό.  Όταν κάποιος αφιερώνει μεγάλο μέρος της ημέρας τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχει αναπόφευκτα λιγότερη ώρα για να επικοινωνήσει με τους άλλους στον πραγματικό κόσμο. Επίσης το να βλέπει κανείς στα social media τους φίλους του να μοιράζονται τις προσωπικές τους επιτυχίες, αυτό τον κάνει να νιώθει ζήλια, γιατί στην πραγματικότητα οι περισσότεροι δημοσιεύουν μόνο τις θετικές εμπειρίες από την ζωή τους, γεγονός που δείχνει μια διαστρεβλωμένη μορφή της αληθινής ζωής.  

Όπως δήλωσε και ο Δρ. Μπράιαν Πρίμακ, διευθυντής του Κέντρου του Πίτσμπεργκ για την έρευνα στα ΜΜΕ, την Τεχνολογία και την Υγεία και κύριος συγγραφέας της έρευνας: «Παρόλο που φαίνεται ότι τα κοινωνικά μέσα παρουσιάζουν ευκαιρίες για να εκπληρώσει κανείς τις κοινωνικές του ανάγκες, νομίζω ότι η έρευνα δείχνει ότι δεν προσφέρουν την λύση που ελπίζουν να βρουν οι άνθρωποι».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ