Τεχνολογια - Επιστημη

Οι Έλληνες που μας στέλνουν εικόνα από τον πλανήτη Άρη

Η ελληνική διαστημική βιομηχανία και οι μεγάλες εξαγωγικές επιτυχίες που σημειώνει

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
339629-706360.jpg

Το διαστημικό rover “Curiosity”, το ειδικό όχημα που συμμετέχει στην αποστολή της Nasa στον πλανήτη Άρη, χρησιμοποιεί συστήματα διαστημικής τεχνολογίας κατασκευασμένα στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο συνιδρυτής της εξ ολοκλήρου ελληνικής εταιρείας “Alma Technologies”, Χρήστος Ανδρουλιδάκης αναφερόμενος στις εξαγωγικές επιτυχίες της ελληνικής διαστημικής βιομηχανίας δήλωσε σχετικά: «Έχουν γίνει εντυπωσιακά πράγματα σε βάθος χρόνου».

Το σημαντικότερο επίτευγμα έως τώρα λοιπόν, είναι η επιτυχία της μετάδοσης εικόνας από την επιφάνεια του Πλανήτη Άρη και τις κάμερες του διαστημικού οχήματος Curiosity στη Γη. Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε σε δηλώσεις του ο κ. Ανδρουλιδάκης: «Σχεδιάζουμε ολοκληρωμένα κυκλώματα που έχουν ως σκοπό να κωδικοποιήσουν, να συμπιέσουν την εικόνα από τις κάμερες που βρίσκονται σε διαστημόπλοια και δορυφόρους, ενώ από το 2011 ένα τέτοιο σύστημα έχει ενσωματωθεί στο Curiosity Mars Rover το οποίο είναι στον πλανήτη Άρη και μας στέλνει όλες αυτές τις πολύ ωραίες εικόνες που βλέπουμε ανά καιρούς».   

Ο ίδιος, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για την προσπάθεια των Ελλήνων επιστημόνων να κατακυρώσουν ένα συμβόλαιο διαστημικής τεχνολογίας, πρόσθεσε: «Απευθυνόμαστε στη παγκόσμια αγορά, έρχονται σε επαφή με εμάς από όλο τον κόσμο». Δεν παρέλειψε να επισημάνει πως στην περίπτωση της μετάδοσης εικόνας από τον πλανήτη Άρη, ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος και «υπήρχε εξαντλητική διερεύνηση των διαθέσιμων τεχνολογιών, ώστε να καταλήξει (η NASA) στη δική μας».

Την ίδια ώρα αξίζει να σημειωθεί πως συστήματα των Ελλήνων επιστημόνων έχουν συμμετάσχει και σε αποστολές της Ισραηλινής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας, αλλά και μεγάλης αμερικανικής εταιρείας, που «έχει στόλο από δορυφόρους που εξερευνούν τη Γη και τη σαρώνουν με μεγάλο αριθμό δορυφόρων».   

Τα τεχνολογικά κυκλώματα που σχεδιάζουν οι Έλληνες επιστήμονες και τοποθετούνται στα διαστημικά οχήματα πληρούν τις πλέον απαιτητικές προδιαγραφές και παρέχουν τη μέγιστη αξιοπιστία, αφού στέλνουν την εικόνα «μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά» μέχρι τον επίγειο σταθμό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ