Τεχνολογια - Επιστημη

Το Πείραμα της Φιλαδέλφειας

Αλήθεια ή μύθος;

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
329003-680339.jpg

Το Πείραμα της Φιλαδέλφειας: Συνέβη ή μήπως δεν έγινε ποτέ;

Εκτός από τη σημαντική επέτειο του «Όχι» για εμάς τους Έλληνες στις 28 Οκτωβρίου, την ίδια ημερομηνία συνέβη και ένα ακόμα σημαντικό γεγονός. Το περιβόητο «Πείραμα της Φιλαδέλφειας». Ή μήπως τελικά δεν συνέβη ποτέ;

Ήταν 28 Οκτωβρίου του 1943 κι ενώ διεξαγόταν ο δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, εφαρμόζοντας τις θεωρητικές αρχές του Αϊνστάιν, λέγεται ότι προχώρησε σε ένα επιτυχημένο πείραμα: κατάφερε να εξαφανίσει ένα ολόκληρο πλοίο, να το μεταφέρει πολύ μακριά και να το εμφανίσει και πάλι στο σημείο όπου αρχικά βρισκόταν μέσα στα επόμενα λεπτά.

Η ιστορία λέει πως ο Αϊνστάιν ήδη από τη δεκαετία του ’20 είχε ολοκληρώσει τη θεωρία του «ενοποιημένου πεδίου», σύμφωνα με την οποία η βαρύτητα συνδέεται με τον ηλεκτρισμό και το μαγνητισμό. Και θέλοντας να επαληθεύσει τη θεωρία του συνεργάστηκε με το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό, που κι εκείνο με τη σειρά του αναζητούσε ένα τρόπο να κάνει αόρατα τα πλοία του μέσα στις γραμμές του εχθρού.

Έτσι, το πρωί εκείνης της ημέρας το αντιτορπιλλικό US Eldridge εξαφανίστηκε μαζί με το πλήρωμά του με τη χρήση ηλεκτρομαγνητικών πεδίων από τη ναυτική βάση της Φιλαδέλφειας και εμφανίστηκε στη ναυτική βάση του Νόρφολκ της Βιρτζίνια, 350 χιλιόμετρα μακριά. Και λίγα λεπτά αργότερα επανήλθε στη θέση του. Ειπώθηκε ότι το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο επεκτάθηκε σε μία απόσταση εκατό μέτρων από κάθε άκρη του πλοίου, πως ο καθένας από τους ναύτες και τους αξιωματικούς που ήταν πάνω στο πλοίο έπαψε να βλέπει τον εαυτό του και τους άλλους, ενώ όσοι ήταν έξω από το πλοίο δεν μπορούσαν να δουν τίποτα άλλο από το γενικό σχήμα του πλοίου σαν να βρισκόταν σε πυκνή ομίχλη.

Σύμφωνα πάντα με την ιστορία, αμέσως μετά ο Αϊνστάιν συνειδητοποίησε ότι η ανθρωπότητα δεν ήταν έτοιμη να αποδεχθεί μια τέτοια γνώση και κατέστρεψε τις σημειώσεις του. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, από την άλλη, εγκατέλειψε το εγχείρημα, καθώς κάποιοι από το πλήρωμα του πλοίου κάηκαν, άλλοι εξαφανίστηκαν και άλλοι τρελάθηκαν.

Για το «Πείραμα της Φιλαδέλφειας» έχουν γραφτεί πολλά. Το πιθανότερο είναι ότι δεν συνέβη ποτέ και πως όλα αυτά δεν είναι τίποτα άλλο από μία ακόμα ιστορία συνωμοσιολογίας. Όμως είναι γεγονός ότι το αντιτορπιλλικό US Eldridge δόθηκε στις αρχές του ’50 στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, στο πλαίσιο της αμερικανικής βοήθειας. Το πλοίο, με την ονομασία «Λέων» (φωτό), άρχισε να ταξιδεύει στις ελληνικές θάλασσες το 1951 και παροπλίστηκε το 1992. Οι φήμες το ακολούθησαν κι εδώ. Μία από αυτές υποστηρίζει ότι στη διάρκεια ασκήσεων στο Ιόνιο τη δεκαετία του ’50 εξαφανίστηκε για δύο ημέρες. Άλλοι είπαν ότι ορισμένα σημεία του πλοίου ήταν καλά σφραγισμένα και απαγορευόταν η είσοδος για όλους. Κι άλλοι ότι πολλοί ναύτες που υπηρέτησαν στο πλοίο παρουσίασαν ανεξήγητα ψυχολογικά προβλήματα. Αλήθεια ή μύθος;

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ