Τεχνολογια - Επιστημη

Επιβεβαίωση της ESA: Συνετρίβη στην επιφάνεια του Άρη το «Σκιαπαρέλι»

Δεν τα κατάφερε η διαστημική συσκευή της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
328350-678667.jpg
ESA

Το ευρωπαϊκή το ρομπότ της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) συνετρίβη την Τετάρτη στην επιφάνεια του Άρη, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υπεύθυνος των προσεδαφίσεων της υπηρεσίας Τιερί Μπλανκάρ, 

Η ESA στις 19 Οκτωβρίου ανακοίνωσε ότι έχασε την επικοινωνία με το Σκιαπαρέλι και διαπίστωσε τι έχει συμβεί χάρη σε φωτογραφία του αμερικανικού σκάφους MRO (της NASA), το οποίο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον κόκκινο πλανήτη. Το Σκιαπαρέλι «έφτασε στην επιφάνεια του Άρη με μεγαλύτερη ταχύτητα απ' ό,τι προβλεπόταν», δήλωσε ο Μπλανκάρ.

Οι φωτογραφίες που έλαβε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA δείχνουν ότι το ρομπότ έπεσε με ταχύτητα από ύψος 2-4 χιλιομέτρων και καταστράφηκε με την πρόσκρουσή της στην επιφάνεια του Άρη.

Να τονίσουμε ότι είναι η 2η φορά Είναι η δεύτερη φορά που διαστημικός σκάφος της ESA δεν ολοκληρώνει την αποστολή του στον πλανήτη Άρη. Πριν από 13 χρόνια ήταν το Beagle 2 με το οποίο χάθηκε κάθε επαφή μετά την κάθοδό του προς τον πλανήτη.

«Προσγειώθηκε ουσιαστικά στο προβλεπόμενο σημείο, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων», εξήγησε ο Μισέλ Ντενίς, ο διευθυντής επιχειρήσεων πτήσης της αποστολής ExoMars. Στη φωτογραφία της NASA φαίνεται μια λευκή κηλίδα, που μάλλον πρόκειται για το αλεξίπτωτο του Σκιαπαρέλι. Σε περίπου δύο χιλιόμετρα απόσταση διακρίνεται μια μαύρη κηλίδα, που είναι η συσκευή. 

 Συνετρίβη στην επιφάνεια του Άρη το «Σκιαπαρέλι»

Η μαύρη κηλίδα έχει μέγεθος μεγαλύτερο από αυτό του ακέραιου Σκιαπαρέλι, που σημαίνει ότι η συσκευή έσπασε, εξήγησε ο Ντενίς. Μια άλλη πιθανότητα, σύμφωνα με τον Μπλανκάρ, είναι να εξερράγησαν οι δεξαμενές καυσίμων του Σκιαπαρέλι τη στιγμή της πρόσκρουσης.

 Συνετρίβη στην επιφάνεια του Άρη το «Σκιαπαρέλι»

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ