Τεχνολογια - Επιστημη

Πόσο διαφορετικά γράφουν άνδρες και γυναίκες;

Προβλέποντας το φύλο του συγγραφέα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
327268-676181.jpg

Η ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ διοργανώνει την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου στις 19.00 στο Μουσείο Ηρακλειδών την εκδήλωση «Πόσο διαφορετικά γράφουν άνδρες και γυναίκες; Προβλέποντας το φύλο του συγγραφέα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης» με ομιλητή τον Γιώργο Κ. Μικρό.

Μαθηματικοί, φυσικοί, μουσικοί, γλωσσολόγοι, καλλιτέχνες και συγγραφείς προσεγγίζουν, με απρόβλεπτο τρόπο, τους δεσμούς και τις ποικίλες σχέσεις που συνδέουν τα μαθηματικά και, γενικότερα, την επιστήμη με την τέχνη και την αφήγηση.

Στην εναρκτήρια φθινοπωρινή διάλεξη, ο Γιώργος Κ. Μικρός, Καθηγητής Υπολογιστικής και Ποσοτικής Γλωσσολογίας και Πρόεδρος στο Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, θα επικεντρωθεί στη διαφυλική επικοινωνία, ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον διεπιστημονικό αντικείμενο έρευνας με πολλαπλά πεδία εφαρμογών, από την ψυχολογία μέχρι την εκπαίδευση και την εγκληματολογία.

Σε αυτή την ομιλία θα αναλυθεί η διαφορετική βιολογική βάση του γλωσσικού μηχανισμού ανδρών και γυναικών και θα παρουσιαστούν πορίσματα ερευνών που τεκμηριώνουν την αυξημένη λειτουργικότητα της γλωσσικής επεξεργασίας στις γυναίκες. Ο διαφορετικός τρόπος με τον οποίο γυναίκες και άνδρες εκφράζονται, θα πιστοποιηθεί με την ποσοτική ανάλυση του λόγου τους στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Η διαφοροποιημένη ποσοτική έκφραση γλωσσικών χαρακτηριστικών στα δύο φύλα θα αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη λογισμικού, το οποίο επιτρέπει την αυτόματη αναγνώριση του φύλου του συγγραφέα με ακρίβεια που ξεπερνά το 90% ακόμα και σε κείμενα εξαιρετικά μικρά (πχ. Tweets).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ