Τεχνολογια - Επιστημη

Αυτό είναι το πρώτο λουλούδι του διαστήματος (εικόνες)

H πορτοκαλί ζίνια καλλιεργήθηκε και άνθισε στον ISS

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
317567-625826.jpg
ISS

Στην ταινία «The Martian», ο πρωταγωνιστής ένιωθε περήφανος που ήταν ο πρώτος καλλιεργητής (και μάλιστα πατάτας) στον πλανήτη Άρη και τώρα οι αστρονάυτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) είναι πραγματικά περήφανοι που κατάφεραν να καλλιεργήσουν το πρώτο διαστημικό λουλούδι. 

Δεν ήταν εύκολο αυτή η πορτοκαλί ζίνια να ανθίσει και το γεγονός έκανε ιδιαίτερα χαρούμενο τον Αμερικανό αστροναύτη Scott Kelly, o οποίος μόλις την είδε ανθισμένη τράβηξε τις πρώτες φωτογραφίες, τις ανέβασε στο Twitter και φυσικά έγιναν viral. 

image 

Πολλές απ' αυτές τις ζίνιες έμοιαζαν σε κακή κατάσταση τον Δεκέμβριο, καθώς εμφανίσθηκαν μύκητες στα φύλλα τους εξαιτίας της έντονης υγρασίας, σύμφωνα με τη NASA. Όμως φαίνεται πως ανέκαμψαν χάρη στη φροντίδα του Scott Kelly. 

image

Να τονίσουμε ότι ήδη έχουν καταφέρει να καλλιεργήσουν μαρούλια στον ISS και στα επόμενα σχέδια είναι η καλλιέργεια ντομάτας. Το πρόγραμμα Veggie της ΝASA «βλέπει» προς την αποστολή ανθρώπων στον Άρη και την αυτονομία (π.χ. επάρκεια τροφής) σε μακροχρόνιες αποστολές στο διάστημα. 

image

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα φυτά στον ISS καλλιεργούνται μέσα σ' ένα διάλυμα νερού και θρεπτικών ουσιών. Το σύστημα αυτό απαιτεί σαφώς λιγότερο νερό και λίπασμα και τα φυτά φυτρώνουν τρεις φορές πιο γρήγορα σε σχέση με το έδαφος, σύμφωνα με τη NASA.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY