Τεχνολογια - Επιστημη

«Δικαίωμα» εξόρυξης σε αστεροειδείς

Η επιστημονική φαντασία είναι εδώ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
300951-228279.jpg

Νόμο που δίνει το δικαίωμα σε εταιρίες των ΗΠΑ να δημιουργήσουν ορυχεία σε αστεροειδείς και να εκμεταλλευτούν ό,τι εξορύξουν, υπόγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Μπαράκ Ομπάμα.

Λεπτομερέστερα, στην πράξη ο νόμος αφορά τις εταιρίες «Planetary Resources» Inc. και «Deep Space Industries», που προσπαθούν ν΄ αναπτύξουν τις σχετικές τεχνολογίες. Κάποιες πρώτες οικονομικές εκτιμήσεις λένε ότι οι κοντινότεροι και ευκολότερα εκμεταλλεύσιμοι αστεροειδείς μπορεί να κάνουν τζίρο μεγαλύτερο από 100 τρισ. δολάρια. Οι εταιρίες όμως έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν πριν μπορέσουν να προσεδαφιστούν σε αστεροειδή, ν΄ αξιολογήσουν ποιους πολύτιμους πόρους περιέχει, να φτιάξουν εκμεταλλεύσιμα ορυχεία και να στείλουν τα ορυκτά στη Γη.

Η απόφαση Ομπάμα είναι και νομικά αμφιλεγόμενη, αφού η Συνθήκη Εξώτερου Διαστήματος (Outer Space Treaty), την οποία έχουν υπογράψει οι ΗΠΑ, η Ρωσία και άλλες χώρες που αναπτύσσου διαστημική τεχνολογία, ορίζει σαφώς ότι τα κράτη δεν μπορούν να κατέχουν έδαφος στο διάστημα: «Το διάστημα είναι δωρεάν για εξερεύνηση και χρήση από όλα τα κράτη μέλη. Δεν υπόκειται σε εθνική οικειοποίηση από την αξίωση κυριαρχίας, μέσω της χρήσης ή κατοχής, ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο.». Η αμερικάνικη πλευρά, βέβαια, δε μιλάει για εθνική κυριαρχία, παρά μόνο για εκμετάλλευση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ