- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Οι νέοι απέχουν από το σεξ: Τι δείχνει νέα έρευνα
Τελικά οι Millennials είναι περισσότερο ναρκισσιστές;
Οι σημερινοί 18άρηδες είναι λιγότερο πιθανό να κάνουν σεξ σε σχέση με τους συνομηλίκους τους προηγούμενων γενιών, ενώ όλο και περισσότεροι νέοι κάνουν σεξ για πρώτη φορά μετά τα 20, σύμφωνα με αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Σύμφωνα με αμερικανική επιστημονική έρευνα οι άνθρωποι που γεννήθηκαν στις δύο τελευταίες δεκαετίες της προηγούμενης χιλιετίας, δηλαδή μεταξύ 1980-2000 και ιδίως όσοι γεννήθηκαν στη δεκαετία του 1990 (Millennials) κάνουν λιγότερο σεξ από ό,τι η γενιά που γεννήθηκε στη δεκαετία του 1960 (η γενιά Χ).
Η μελέτη δείχνει ότι οι νεότεροι -που συχνά κατηγορούνται από τους μεγαλύτερους ως ναρκισσιστές και βολεψάκηδες- μάλλον δείχνουν μικρότερο ενδιαφέρον (και) για το σεξ.
Μια δεύτερη βρετανική έρευνα διαπίστωσε ότι ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσοστό νέων -περίπου ένας στους δέκα- έχει σοβαρά σεξουαλικά προβλήματα. Οι δύο μελέτες από κοινού δείχνουν ότι, παρά τη σεξουαλική «επανάσταση» που έχει μεσολαβήσει, το σεξ παραμένει ένα «δύσκολο» ζήτημα για αρκετούς νέους και μάλιστα στις κατά τεκμήριο πιο προχωρημένες χώρες σε αυτά τα ζητήματα.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι ερευνητές στις ΗΠΑ, με επικεφαλής την καθηγήτρια ψυχολογίας Τζιν Τουέντζ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια και τον αναπληρωτή καθηγητή ψυχολογίας Ράιν Σέρμαν του Πανεπιστημίου Ατλάντικ της Φλόριντα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα σεξουαλικής συμπεριφοράς "Archives of Sexual Behavior", ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 26.700 ενηλίκους που απάντησαν σε σχετικά ερωτηματολόγια.
Από αυτούς, το 15% όσων ήσαν 20-24 ετών (Millennials), ανέφεραν ότι δεν είχαν κανένα σεξουαλικό σύντροφο μετά τα 18 τους, έναντι ποσοστού 6% μεταξύ όσων είχαν γεννηθεί στη δεκαετία του ΄60 (γενιά Χ), όταν ήσαν στην ίδια ηλικία. Μόνο όσοι είχαν γεννηθεί στη δεκαετία του 1920, ανέφεραν ότι στα 20-24 τους έκαναν λιγότερο σεξ, σε σχέση με τους Millennials.
Η αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα μετά τα 18 αυξάνεται διαχρονικά ιδίως μεταξύ των γυναικών: από 2,3% στη γενιά Χ σε 5,4% στη γενιά της Χιλιετίας (στους άνδρες τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 1,7% και 1,9%). Αλλά και πριν τα 18 καταγράφεται ανάλογη τάση: μεταξύ 1991-2015 το ποσοστό των αμερικανών εφήβων (μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) που δηλώνουν ότι είναι παρθένοι, έχει αυξηθεί από 46% σε 59%.
«Τα ευρήματά μας αμφισβητούν τη διαδεδομένη αντίληψη πως τα παιδιά της Χιλιετίας είναι μια γενιά του εύκολου και συχνού σεξ, που ψάχνει μόνο για γρήγορες σχέσεις|», δήλωσε ο Σέρμαν και τόνισε ότι σίγουρα «οι Millennials δεν είναι πιο επιρρεπείς στο σεξ σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές».
Ως πιθανές αιτίες για την αυτοσυγκράτηση των νέων περί το σεξ, οι ερευνητές παραθέτουν την καλύτερη διαπαιδαγώγηση που έχουν λάβει σε σχέση με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα όπως το AIDS, η εύκολη πρόσβαση στην πορνογραφία χάρη στο διαδίκτυο, η καθυστέρηση στην ωρίμανση, ο φόβος για κακομεταχείριση από τον σεξουαλικό σύντροφο, ο υψηλότερος αριθμός νέων που ζουν ακόμη με τους γονείς τους λόγω οικονομικών προβλημάτων, η καθυστέρηση του γάμου, η μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση των νέων ότι μπορούν να κάνουν τις όποιες επιλογές τους (ακόμη και αποχή από το σεξ) κ.α.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η ίδια τάση σχετικής αποστασιοποίησης από το σεξ διακρίνεται και στη γενιά μετά τους Millennials, τη λεγόμενη «έξυπνη» γενιά (iGen) των online εφαρμογών και των κοινωνικών μέσων, που κατά μια εκδοχή περιλαμβάνει όσους γεννήθηκαν μεταξύ 1995-2012.
Εξάλλου, μια άλλη έρευνα από επιστήμονες της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, με επικεφαλής τη δρα Κίρστεν Μίτσελ, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό για θέματα υγείας των εφήβων "Journal of Adolescent Health", δείχνει ότι περίπου ένας στους δέκα νέους (9,1%) και μια στις οκτώ νέες (13,4%) στη Βρετανία, που είναι σεξουαλικά ενεργοί, έχουν κατά το τελευταίο έτος βιώσει τουλάχιστον ένα σεξουαλικό πρόβλημα διάρκειας τριών μηνών και άνω.
Τα προβλήματα στύσης (ή πρόωρης εκσπερμάτωσης) στους νέους και οργασμού στις νέες, καθώς και η έλλειψη ενδιαφέροντος για το σεξ είναι τα συχνότερα προβλήματα, αλλά οι νέοι σπάνια έχουν καταφύγει σε κάποιον ειδικό για βοήθεια.
Η έρευνα βασίσθηκε σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα περίπου 2.300 νέων ηλικίας 16 έως 21 ετών και τα ποσοστά πρόσφατων σεξουαλικών προβλημάτων που διαπιστώθηκαν, δεν διαφέρουν πολύ σε σχέση με τα αντίστοιχα σε μεγαλύτερες ηλικίες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι ανησυχεί τους επιστήμονες
Πίσω από μια πόρτα στην Παλλήνη, μηχανικοί, τεχνικοί και επιστήμονες συναρμολογούν τους πρώτους ελληνικούς μικροδορυφόρους
Εκατοντάδες αναφορές για προβλήματα
Οι αθέατες πρωτοπόροι της επιστήμης, των ιδεών, των τεχνών και των γραμμάτων: Αυτές είναι οι ιστορίες τους.
Η Mozilla αποκαλύπτει ότι εφαρμογές περιόδου συλλέγουν ευαίσθητα δεδομένα και τα μοιράζονται με άλλες εταιρείες
Τι αναφέρουν σε αγωγή τους εργαζόμενοι
«Be Squared, not Square σημαίνει να κάνεις το πρώτο βήμα σήμερα»
Αποδίδουν το ίδιο υπό πίεση, αλλά οι άνδρες δυσκολεύονται όταν πρέπει να μιλούν ενώ εκτελούν πολλαπλές εργασίες
Αποκαλυπτική έρευνα για περιεχόμενο που προωθεί ακραίες δίαιτες και επικίνδυνες πρακτικές και εξακολουθεί να εμφανίζεται
Το AI δεν αλλάζει μόνο τον τρόπο που εργαζόμαστε, αλλά και τον τρόπο που λειτουργούν οι πιο κρίσιμες υποδομές μιας πόλης
Η τεχνητή νοημοσύνη περνά από τη θεωρία στην πράξη
Η «τριλογία του Αριστοτέλη»: Ο Βαγγέλης Καρκαλέτσης μάς ξεναγεί στο σχέδιο του Δημόκριτου που ενώνει την AI, τη φιλοσοφία και τον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου
Η διαδρομή μιας λαμπρής επιστήμονος που αποκάλυψε τα μυστικά του DNA, αλλά έμεινε για χρόνια στη σκιά της ίδιας της ανακάλυψής της
Με μια απλή ρύθμιση μπορείτε να αποτρέψετε οποιονδήποτε από το να περιηγηθεί στο περιεχόμενο της συσκευής σας
Η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης δεν κρίνεται μόνο από τα εργαλεία, αλλά από την ικανότητα ενός οργανισμού να αλλάξει κουλτούρα, διαδικασίες, ρόλους και τρόπο σκέψης
Νέα ψηφιακά εργαλεία υπό την ανθρώπινη εποπτεία
Όταν η τεχνολογία δουλεύει στο παρασκήνιο, οι άνθρωποι κερδίζουν χρόνο και ευκολία
Νέα έρευνα αποκαλύπτει πώς επηρεάζεται
Ο πρώτος ελληνικός οπτικός μικροδορυφόρος εκτοξεύθηκε με πύραυλο της SpaceX και θα παρέχει εικόνες υψηλής ανάλυσης για πυρκαγιές, πλημμύρες, θαλάσσια επιτήρηση και προστασία κρίσιμων υποδομών
Η Α.Ι. είναι χρήσιμη για όλους, αλλά η αξία της αυξάνεται όσο αυξάνονται η γνώση, η κριτική σκέψη και η διεισδυτικότητα του χρήστη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.