Τεχνολογια - Επιστημη

Ποια επαγγέλματα «ρέπουν» προς την αυτοκτονία

Και ποιοι άλλοι παράγοντες την επηρεάζουν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
132380-300948.jpg

Τα επαγγέλματα που έχουν τη μεγαλύτερη, μέση και χαμηλότερη στατιστική σύνδεση με την αυτοκτονία, προσδιόρισε μια σημαντική μελέτη των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στο τέλος του Ιούνη.

Λεπτομερέστερα:

Α. Τη μεγαλύτερη πιθανότητα αυτοκτονίας έχουν οι αγρότες, ψαράδες και ξυλοκόποι, ενώ ακολουθούν οι ξυλουργοί, μεταλλωρύχοι, ηλεκτρολόγοι, οικοδόμοι, μηχανικοί (εγκαταστάσεων, επισκευών κ.λπ.), βιομηχανικοί εργάτες και αρχιτέκτονες.

Β. Λίγο πάνω από τη μέση βρίσκονται οι αστυνομικοί, πυροσβέστες, καλλιτέχνες, αθλητές, δημοσιογράφοι, μαθηματικοί και προγραμματιστές, ενώ λίγο κάτω είναι οι επιστήμονες ερευνητές, λογιστές, οικονομολόγοι, κληρικοί, μεσίτες και πωλητές.

Γ. Τη μικρότερη πιθανότητα αυτοκτονίας έχουν οι καθηγητές, δάσκαλοι και βιβλιοθηκάριοι. χαμηλά βρίσκονται και οι υπάλληλοι γραφείου, κουρείς - κομμωτές, μάγειροι, παιδαγωγοί, μπέιμπι σίτερς, γιατροί και νοσοκόμοι.

Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι αυτοκτονούν περισσότερο οι χειρώνακτες, όσοι νιώθουν απομονωμένοι στη δουλειά τους και όσοι έχουν ανασφάλεια για το εργασιακό τους μέλλον (ιδίως στον κατασκευαστικό τομέα).

Ακόμα, με την αυτοκτονία συνδέονται στατιστικά και οι εξής παράγοντες:

  • Κατάθλιψη
  • Φύλο (οι άντρες ξεπερνούν κατά πολύ τις γυναίκες. Αλλά σε όσες γυναίκες αυτοκτονούν τα πρωτεία έχουν οι εργαζόμενες στα σώματα ασφαλείας και στη δικηγορία)
  • Μορφωτικό επίπεδο – εισόδημα – αυτοεκτίμηση (οι λιγότερο μορφωμένοι και/ή φτωχότεροι θεωρούν ότι το να πάνε στον ψυχίατρο θα θεωρηθεί αδυναμία τους)
  • Ηλικία (οι μεσήλικοι αυτοκτονούν περισσότερο απ΄ ό,τι οι νέοι ή οι υπερήλικoi)
  • Έκθεση σε χημικά που χτυπάνε το νευρικό σύστημα (π.χ. αγρότες σε παρασιτοκτόνα, κατασκευαστές σε διαλυτικά κλπ)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ