Τεχνολογια - Επιστημη

Κοντά σε ένα «καθολικό» εμβόλιο κατά του καρκίνου

Ερευνητές βρήκαν τρόπο να «πείθουν» το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτίθεται στους όγκους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
129955-294085.jpg

Η επιστημονική κοινότητα έκανε «ένα πολύ θετικό βήμα» προς την ανάπτυξη ενός καθολικού αντικαρκινικού εμβολίου, το οποίο ωθεί το ανοσοποιητικό σύστημα ενός οργανισμού να επιτίθεται στους όγκους σαν να ήταν παθογόνος μικροοργανισμός.

Μία διεθνής ομάδα επιστημόνων δημοσίευσε στο περιοδικό Nature πώς έφτασαν σε αυτό το επίτευγμα παίρνοντας τμήματα του γενετικού κώδικα RNA του καρκίνου, τα οποία εισήγαγαν σε λιπώδη νανοσωματίδια και στη συνέχεια στο αίμα τριών καρκινοπαθών προχωρημένου σταδίου. Τα ανοσοποιητικά συστήματα των καρκινοπαθών αντέδρασαν θετικά παράγοντας αμυντικά Τ-κύτταρα, τα οποία επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα.

Πειράματα σε ποντίκια επιβεβαίωσαν ότι το εμβόλιο ήταν αποτελεσματικό στην καταπολέμηση επιθετικών όγκων. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές με επικεφαλής τον τον τουρκικής καταγωγής καθηγητή Ουγκούρ Σαχίν του Πανεπιστημίου Γιοχάνες Γκούτενμπεργκ της Γερμανίας, «τέτοια εμβόλια είναι φθηνά και εύκολο να παραχθούν και μπορούν να αφορούν οποιονδήποτε όγκο».

Όπως τόνισαν, «η ανοσοθεραπεία RNA μέσω νανοσωματιδίων μπορεί να θεωρηθεί μια κατηγορία νέων εμβολίων καθολικής εφαρμογής για την αντικαρκινική ανοσοθεραπεία».

Η δημοσίευση αναφέρει ότι μικρές δόσεις αυτού του πειραματικού εμβολίου χορηγήθηκαν σε τρεις ασθενείς. Στον ένα ασθενή ο όγκος στον λεμφαδένα συρρικνώθηκε, στον δεύτερο -από τον οποίο είχε γίνει χειρουργική αφαίρεση όγκων προηγουμένως- δεν είχαν επανεμφανισθεί ίχνη καρκίνου επτά μήνες μετά τον εμβολιασμό, ενώ στον τρίτο ασθενή παρέμειναν κλινικά σταθεροί τρεις όγκοι που από το δέρμα του είχαν κάνει μετάσταση στους πνεύμονες.

Η ανοσοθεραπεία του καρκίνου είναι ένα πεδίο έρευνας και μελέτης το οποίο έχει δώσει θετικά μηνύματα και αισιοδοξία στην ιατρική παγκόσμια κοινότητα. Ήδη έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται με επιτυχία σε μερικές μορφές καρκίνου, ενώ στα θετικά της είναι και ότι προκαλεί λιγότερες και πιο ελαφρές παρενέργειες (τύπου γρίπης), σε σχέση με την παραδοσιακή χημειοθεραπεία.

Το μεγάλο στοίχημα παραμένει η ανάπτυξη ενός καθολικού εμβολίου για οποιαδήποτε μορφή καρκίνου. Αν και η έρευνα είναι ενδιαφέρουσα οι επιστήμονες εκτιμούν ότι είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Χρειάζονται περισσότερες έρευνες σε περισσότερους ασθενείς και περισσότερα είδη καρκίνου. Παρόλα αυτά κάθε βήμα προς μια θετική κατεύθυνση μας φέρνει πιο κοντά σε ένα πραγματικό καθολικό εμβόλιο κατά του καρκίνου. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δέκα πράγματα που έκανα με το ChatGPT
Δέκα πράγματα που έκανα με το ChatGPT

Θέλοντας να τεστάρω τις δυνατότητες και τα όρια του εργαλείου, άρχισα να ζητάω συμβουλές θεωρώντας μάλλον απίθανο (και ηθικά απωθητικό) το να το χρησιμοποιήσω. Μέσα σε μισή ώρα είχα αγοράσει μηνιαία συνδρομή.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.