Τεχνολογια - Επιστημη

Λάπτοπ χωρίς λειτουργικό

Ήξερα παλιότερα πως οι άνθρωποι είναι διατεθειµένοι να πληρώσουν τα διπλά χρήµατα

Στάθης Στασινός
ΤΕΥΧΟΣ 258
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τι μπορούμε να κάνουμε εάν δεν θέλουμε να αγοράσουµε άδεια λειτουργικού μαζί µε το λάπτοπ µας

Ήξερα παλιότερα πως οι άνθρωποι είναι διατεθειµένοι να πληρώσουν τα διπλά χρήµατα για τις µισές δυνατότητες, προκειµένου να αγοράσουν ένα λάπτοπ που να µην πιάνει χώρο στο σπίτι τους. ∆εν µου άρεσε αυτή η σκέψη, αλλά είχα µάθει να την αποδέχοµαι. Ειδικά όταν οι συνοµιλητές µου είχαν το συνδυασµό πλήρους άγνοιας της τεχνολογίας και χρωµοσώµατα ΧΧ. Τα τελευταία δύο χρόνια η παραπάνω ταχύτητα των επιτραπέζιων µηχανηµάτων µάς προσφέρει ελάχιστες καινούργιες ανέσεις και λειτουργίες. Μπορείτε να ρωτήσετε και τους τέσσερις επεξεργαστές µου που αγόρασα πέρσι και κάθονται και µε κοιτάνε υπολειτουργώντας. Ταυτόχρονα η τιµή των λάπτοπ έχει πέσει αισθητά, µε αποτέλεσµα ολόκληρη η αγορά να κατευθυνθεί προς τη φαντασίωση της φορητότητας.

Την ίδια στιγµή διαβάζεις παντού ειδήσεις για τη διάδοση του Linux σε όλο και περισσότερους τοµείς των ηλεκτρονικών, όπως για παράδειγµα τη νέα συνεργασία Nokia - Intel για τη δηµιουργία ενός λειτουργικού συστήµατος για κινητά τηλέφωνα. Σα να µην έφτανε αυτό, όλο και πιο άσχετοι χρήστες χρησιµοποιούν κάποιο λινουξοηδές λειτουργικό, είτε στον κανονικό υπολογιστή τους είτε στα Netbook που κυκλοφορούν µε το κιλό. Όµως τα περισσότερα κανονικά λάπτοπ κυκλοφορούν µε προ-εγκατεστηµένα τα Windows Vista, είτε τα θέλουµε είτε όχι. Τι µπορούµε να κάνουµε εάν δεν θέλουµε να αγοράσουµε άδεια λειτουργικού µαζί µε το λάπτοπ µας;

Θεωρητικά υπάρχει η δυνατότητα να αρνηθούµε την άδεια τη στιγµή της εγκατάστασης (το περίφηµο EULA) και να ζητήσουµε από την εταιρεία να µας επιστραφούν τα χρήµατα του λειτουργικού. Αλλά πρακτικά θα σας πρότεινα να µην το δοκιµάσετε, γιατί θα βλαστηµήσετε τη στιγµή που είπατε να το επιχειρήσετε.

Στην ουσία, η πιο απλή λύση είναι να αγοράσετε το λάπτοπ της αρεσκείας σας χωρίς προεγκατεστηµένο λειτουργικό. Μια δυνατότητα που δίνουν όλες οι µεγάλες εταιρείες στην Ευρώπη, αλλά όχι στην Ελλάδα (τα γνωστά κορόιδα, φυσικά). Όταν µάλιστα είχα ρωτήσει τον Γερµανό διευθυντή πωλήσεων µεγάλης εταιρείας λάπτοπ πριν µερικούς µήνες, µε είχε κοιτάξει µε γνήσια απορία, απαντώντας πως «φυσικά µπορείτε να αγοράσετε τα λάπτοπ µας χωρίς προ-εγκατεστηµένο λειτουργικό». Για να προσθέσει σκεπτικός µερικά δευτερόλεπτα αργότερα «εκτός κι εάν δεν τα φέρνει η αντιπροσωπεία σας εδώ». Ουπς!

Η µοναδική περίπτωση να αγοράσεις λάπτοπ χωρίς προ-εγκατεστηµένο λειτουργικό στην Ελλάδα είναι να το παραγγείλεις από κάποια εταιρεία που σου δίνει τη δυνατότητα να συνθέσεις το δικό σου λάπτοπ. Αλλά κι εδώ τα πράγµατα είναι ελαφρά σκούρα. Στο Πλαίσιο, για παράδειγµα, η πιο φτηνή λύση κοστίζει γύρω στα 780 ευρώ. Στο eshop.gr 730 ευρώ µε ακόµα µικρότερο επεξεργαστή. Στα ίδια µαγαζιά ένα έτοιµο λάπτοπ µε τις ίδιες δυνατότητες και Windows Vista κοστίζει 600 ευρώ εάν είναι Toshiba και 500 εάν είναι Lenovo. Άρα άνθρακες ο θυσαυρός.

Το κόστος ενός υπολογιστή χωρίς προ-εγκατεστηµένα Windows Vista είναι 30 µε 100 ευρώ χαµηλότερο, ανάλογα µε την έκδοση που χρησιµοποιεί.

Υ.Γ. Επειδή µε ρώτησαν ξανά πρόσφατα. Μετά από 6 σχεδόν µήνες, κανένας πάροχος κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας (πλην ΟΤΕ –αλλά όχι Cosmote– και Netone, που προέβησαν σε µειώσεις) δεν έχει κατεβάσει τις τιµές του για κλήσεις προς κινητά, µετά την αναγκαστική µείωση των τελών τερµατισµού από την ΕΕΤΤ. Κι όλοι σφυρίζουν αδιάφορα.

techiechan@tellas.gr