Τεχνολογια - Επιστημη

Αντικαταθλιπτικά από λάθη παίρνουν 7 στους 10

Έρευνα – σοκ στις ΗΠΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
111894-221726.jpg

Υπερβολική χορήγηση αντικαταθλιπτικών καταγράφει έρευνα αμερικανών ερευνητών, σύμφωνα με την οποία περίπου οι 7 στους 10 «ασθενείς» που λαμβάνουν θεραπεία με εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI), δεν πληρούν τα διαγνωστικά κριτήρια μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Clinical Psychiatry και στην οποία αναλύθηκαν τα δεδομένα από τις επιδημιολογικές επιθεωρήσεις της περιοχής της Βαλτιμόρης από το 1981 έως το 2005, καταλήγει επίσης πως από πέραν του 69% των περιστατικών που δεν πληρούν τα κριτήρια της κατάθλιψης, ένα ποσοστό 38% από τα περιστατικά δεν πληροί τα κριτήρια ούτε για άλλες παρεμφερείς ψυχικές διαταραχές, όπως ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, διαταραχή πανικού ή γενικευμένη αγχώδη διαταραχή.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στη δημοσίευσή τους οι ερευνητές Γ. Τακαγιανάγκι, Α. Σπίρα, Τζ. Μπιενβιού, Ρ. Χοκ, Μ. Καρά, Ο.Ιτον και Ρ. Μοτζταμπάι: «Σε πολλούς ανθρώπους δόθηκαν αντικαταθλιπτικά χωρίς αυτοί να πληρούν τα κριτήρια για τις ψυχικές διαταραχές. Τα δεδομένα μάς καταδεικνύουν ότι τα αντικαταθλιπτικά χρησιμοποιούνται συχνά χωρίς να υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις που να βασίζονται σε στοιχεία».

Η έρευνα αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει τα ευρήματα της έκθεσης του ΟΟΣΑ του 2011, σύμφωνα με την οποία η συνταγογράφηση αντικαταθλιπτικών έχει τουλάχιστον τριπλασιαστεί στις πλουσιότερες χώρες του κόσμου το 1998-2011.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τεχνητή νοημοσύνη: Γιατί το GenAI Summit της Αθήνας γίνεται θεσμός
Τεχνητή νοημοσύνη: Γιατί το GenAI Summit της Αθήνας γίνεται θεσμός

Μιλούν στην Athens Voice ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, και η υφυπουργός Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.