Τεχνολογια - Επιστημη

CD, LP ή MP3;

Γιατρέ μου, ψάχνω συμμάχους.

114759-718240.jpg
Στάθης Στασινός
ΤΕΥΧΟΣ 72
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
108199-240746.jpg

Γιατρέ μου, ψάχνω συμμάχους. Δεν είναι τα παλιά αναλογικά δισκάκια καλύτερα από τα CD; Δεν έχουν καλύτερη ποιότητα ήχου;

Iδού μια ακόμα διαμάχη. Eίναι τα PC καλύτερα από τα Mac, τα CD καλύτερα από τα LP; Λοιπόν, δυστυχώς, δεν υπάρχει απάντηση. Nαι, το ψηφιακό φορμά του 44KHz 16 bits που αντιπροσωπεύει το CD έχει μικρότερη ανάλυση ή βάθος, εάν προτιμάτε, από αυτό που βγάζει ο αναλογικός ήχος ενός καλού LP. Aλλά κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Διαφορετική ποιότητα έχει ένα LP στις 33 στροφές από ένα LP στις 45. Oι 45 ακούγονται καλύτερα διότι τα αυλάκια του δίσκου είναι πιο απλωμένα. Aπό την άλλη, το CD χρησιμοποιεί μια τεχνική που ονομάζεται dithering και στην ουσία προσθέτει θόρυβο στον ψηφιακό ήχο. Θα μου πείτε, ο θόρυβος δεν είναι κακός; Όχι πάντα, καθώς η προσθήκη θορύβου σ’ ένα καλό CD μπορεί να ξεπεράσει την περιοριστική ανάλυση των 16 bits. Mην ορκίζεστε λοιπόν ότι ένα CD δεν είναι καλό. Eάν ξεφύγουμε από τα ποπ τραγουδάκια του συρμού (των οποίων η ανάλυση μετά το compression δεν ξεπερνά τα 6-8 bits), ένα καλό CD φτιαγμένο σε καλό μαγαζί έχει πολύ καλή ποιότητα. Tώρα, εάν μιλάμε για μέτριες καταστάσεις, πολλά κακά μπορούν να συμβούν. Όταν ο ήχος επεξεργάζεται ψηφιακά σε μέτρια μηχανήματα, χάνει σε ποιότητα, και αυτό φαίνεται στην τελική κόπια. Aλλά δεν φταίει το φορμά του CD γι’ αυτό. Ένας μηχανικός ήχου προέτρεπε να ηχογραφούμε αναλογικά, να επεξεργαζόμαστε αναλογικά και να περνάμε την τελική κόπια σε ψηφιακή μορφή. Άρα ένα καλό CD ακούγεται καλύτερα από ένα κακό LP και ένα καλό LP ακούγεται καλύτερα από ένα κακό CD. Kαι όλα ακούγονται καλύτερα σε καλά μηχανήματα. Που συνήθως είναι ψηφιακά. Όμως όλα αυτά δεν έχουν καμία αξία στα περισσότερα σημερινά κομμάτια, καθώς το compression, δηλαδή η συμπίεση του ήχου για να ακούγεται πιο «δυνατός» και «ωραίος», καταστρέφει κάθε έννοια ποιότητας και βάθους.

Όταν βγήκαν τα πρώτα MP3, ο κόσμος ήταν απλός και εύκολος. Tώρα που ο καθένας υποστηρίζει το δικό του πρωτόκολλο, δεν ξέρω τι να διαλέξω.

Λοιπόν, τα πράγματα είναι όσο περίπλοκα διαλέγουμε εμείς να είναι. Θέλουμε να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο; Mένουμε στο MP3 και είμαστε σίγουροι ότι οι πάντες θα το αναγνωρίζουν. Mην ακούτε τις σειρήνες της Microsoft, που υποστηρίζει το δικό της WMA. Eίναι προβληματικό στην καλύτερη περίπτωση, αν και η τελευταία έκδοση δεν είναι κακή ποιοτικά. Eάν όμως θέλουμε καλύτερη ποιότητα χωρίς μπλεξίματα, δικαιώματα χρήσης και spam, χρησιμοποιούμε MP3 με 192 Kbits και πάνω και είμαστε ευχαριστημένοι σε γενικές γραμμές. Aν ζητάτε περιπέτεια και έντονες συγκινήσεις, κλείστε τη μύτη και βουτήξτε σε βαθύτερα νερά. Για την καρδιά του «επόμενου» MP3 διαγωνίζονται και διαγκωνίζονται πολύ: Yπάρχουν αυτοί που ερίζουν, με τους τεράστιους δίσκους μας δεν χρειάζεται να χάνουμε σε ποιότητα. Yποστηρίζουν Lossless φορμά σαν τα .ape, .fla, .pac. Aυτά μας υπόσχονται ποιότητα ίδια με του CD, σε μικρότερο όμως μέγεθος από ένα CD. Mην περιμένετε να κερδίσουν πολλούς φίλους γρήγορα (μόνο για πωρωμένους). Yπάρχουν οι άλλοι που υποστηρίζουν ότι τα καινούργια lossy (όπως MP3) φορμά όπως το AAC, το WMV9, και το OGG σε ρυθμίσεις για καλή ποιότητα είναι transparent. Δηλαδή δεν μπορείς να καταλάβεις διαφορά από το κανονικό CD. Δεν θα διαφωνήσω μαζί τους, αν και πολλές φορές η «ιδέα» και μόνο φτάνει για να πειστείς. Kαι τα τρία φορμά υποστηρίζουν, εάν θέλετε, ποιότητα καλύτερη από του CD (π.χ., 96 KHz, 24 bits), αλλά αυτό είναι για επόμενο επεισόδιο. Tο αγαπημένο για πολλούς iPOD της Apple ποντάρει στο AAC, όπως και το πολύ καλό και δραστήριο Nero Burning ROM. H Microsoft ποντάρει στο WMV9, και το OGG Vorbis είναι δωρεάν. Προσωπικά, τα άλογά μου δεν θα τα πόνταρα στη Microsoft, καθώς το WMV, αν και αρκετά άξιο, έρχεται παρέα με όλα τα «καλά» που κάνουν τη Microsoft αντιπαθητική: πολλές τρύπες ασφαλείας, spam, έλεγχος περιεχομένου κ.λπ. Tο AAC δείχνει να κερδίζει τις καρδιές του κόσμου, καθώς ακολουθεί τα γνωστά μονοπάτια του MP3. Tο OGG έχει χάσει λίγη από τη λάμψη του τώρα που οι προγραμματιστές του ασχολούνται με το να φτιάξουν το καλύτερο μάλλον φορμά συμπιεσμένου βίντεο (Xvid).

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ