Τεστ «προδίδει» την ηλικία του σώματος
Υπολογίζει την ταχύτητα γήρανσης και τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας και Αλτσχάιμερ
Επιστήμονες στο πανεπιστήμιο King's College του Λονδίνου υποστηρίζουν ότι έχουν αναπτύξει ένα νέο αιματολογικό-γενετικό τεστ, το οποίο υπολογίζει την ταχύτητα γήρανσης του σώματος αλλά και τον κίνδυνο εκδήλωσης γεροντικής άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ. Η ομάδα των επιστημόνων υποστηρίζει ότι η «βιολογική ηλικία» ενός ατόμου είναι πιο σημαντική από τη χρονολογική, ημερομηνία γέννησης. Ωστόσο, η μελέτη τους, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό βιολογίας «Genome Biology», δεν δίνει στοιχεία ως προς το πώς θα μπορούσε να επιβραδυνθεί η ταχύτητα γήρανσης του σώματος ενός ατόμου.
Η νέα εξέταση μετρά τη ζωτικότητα ορισμένων γονιδίων-κλειδιών και εκτιμά τη διαφορά μεταξύ χρονολογικής και βιολογικής ηλικίας (η δεύτερη μπορεί να είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη από την πρώτη, δηλαδή από την ηλικία ενός ανθρώπου). Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το τεστ θα μπορούσε επίσης να αξιοποιηθεί για να γίνεται μια εκτίμηση σχετικά με τη «νεανικότητα» των οργάνων των δωρητών (π.χ. νεφρών), που προορίζονται για μεταμόσχευση και συνεπώς κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος αποτυχίας τους.
Ειδικότερα, οι ερευνητές ανέλυσαν τόσο στο αίμα, όσο και στον εγκέφαλο, το βαθμό που είναι ενεργά στους 65χρονους μια σειρά από γονίδια, συγκριτικά με τη δραστηριότητα των ίδιων γονιδίων σε 25χρονους ανθρώπους. Όσο πιο δραστήρια είναι 150 γονίδια-κλειδιά στα άτομα της τρίτης ηλικίας, τόσο απομακρύνεται η πιθανότητα άνοιας. Ως εκ τούτου η εξέταση είναι σε θέση να διακρίνει σε πρώιμο στάδιο τα άτομα που κινδυνεύουν από νευροεκφυλιστικές παθήσεις λόγω προχωρημένης βιολογικής ηλικίας του εγκεφάλου, παρόλο που ακόμη δεν έχουν εμφανιστεί τα σχετικά συμπτώματα.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι αποδέχονται πως όλοι οι 60χρονοι δεν είναι ίδιοι, όμως έως τώρα δεν υπήρχε ένα αξιόπιστο τεστ που να αποκαλύπτει τη βιολογική ηλικία σε αντιδιαστολή με την χρονολογική, την ηλικία γέννησης. Η ανακάλυψή μας παρέχει την πρώτη αξιόπιστη μοριακή ‘υπογραφή' της βιολογικής ηλικίας στους ανθρώπους και θα πρέπει να αξιοποιηθεί προκειμένου να μεταμορφώσει τον τρόπο που η ηλικία χρησιμοποιείται για να λαμβάνονται ιατρικές αποφάσεις, καθώς επίσης για να εντοπίζει όσους κινδυνεύουν περισσότερο από Αλτσχάιμερ», δήλωσε ο επικεφαλής της ιατρικής ομάδας, καθηγητής Τζέιμς Τίμονς. Ο Βρετανός καθηγητής διευκρίνισε ότι η «ψαλίδα» μεταξύ βιολογικής και χρονολογικής ηλικίας φαίνεται να γίνεται ορατή μετά την ηλικία των 40 ετών.
Το BBC σημειώνει ότι μελλοντικά μια εξέταση της βιολογικής ηλικίας του ατόμου μπορεί να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο χορηγούνται οι συντάξεις και τα ασφάλιστρα. «Αναμφίβολα είναι ένα τεστ που εγείρει πολλά ζητήματα και σηκώνει συζήτηση», λέει ο καθηγητής Τίμονς και συμπληρώνει, «ούτως ή άλλως κρινόμαστε ήδη βάσει ηλικίας. Επομένως είναι ίσως πιο σώφρον να κρινόμαστε από ένα αξιόπιστο τεστ. Γιατί να πρέπει να πληρώνουμε τόσα χρήματα για μια σύνταξη που ενδέχεται να μην την πάρουμε ποτέ; Γιατί να μην ξοδεύει κανείς όλα αυτά τα λεφτά για να χαρεί τη ζωή του τώρα;»
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παρατηρήθηκαν «ανωμαλίες» στη διάρκεια της αντίστροφης μέτρησης
Έκτακτη συνάντηση των Ελεγκτών μετά την ανακοίνωση κατάργησης των ελέγχων
Μια συζήτηση με την Professor Aynne Kokas, κορυφαία ειδικό στις σινοαμερικανικές σχέσεις στα μέσα και την τεχνολογία
Οι Financial Times σχολιάζουν την προσπάθεια του Μαρκ Ζάκερμπεργκ να στήσει γέφυρα επικοινωνίας με τον Τραμπ και το δεξί του χέρι
Το 41% των εταιρειών παγκοσμίως σχεδιάζει να μειώσει το εργατικό δυναμικό μέχρι το 2030
Τι απαντά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα όσα λέει ο ισχυρός άνδρας της Meta Platforms
Γιατί οι κινήσεις του Ζούκερμπεργκ είναι πιο επικίνδυνες από κάθε άλλου επικεφαλής τεχνολογικού κολοσσού
Γιατί ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ «παραδόθηκε» στον Ντόναλντ Τραμπ - Δριμεία κριτική στην απόφαση
Έδειξε τον δρόμο ο Ζούκεμπεργκ με το «κόψιμο» του fact checking
Τι έδειξε έρευνα για τον συνολικό κίνδυνο θνησιμότητας
Από τις 28 Απριλίου 2026, αυτό θα ισχύει και για τους φορητούς υπολογιστές
Η Meta θα ενσωματώσει τις λεγόμενες κοινοτικές σημειώσεις, όπως στην πλατφόρμα X του Ίλον Μασκ.
Aυτό υποστήριξε ο επικεφαλής της OPEN AI Σαμ Άλτμαν
Παρόμοια συστήματα θα μπορούσαν να δοκιμαστούν και σε άλλα ιατρικά περιβάλλοντα
Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου «Η Γραφειοκρατικοποίηση του Κόσμου στη Νεοφιλελεύθερη Εποχή» της Beatrice Hibou που κυκλοφορεί σε ελληνική μετάφραση από τις εκδόσεις Πλήθος (2024)
Τα γεγονότα που αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σύμφωνα με το περιοδικό Nature
Σε μια εποχή που οι τεχνολογικές εξελίξεις τρέχουν, η διάδοση και η επικοινωνία της Αστρονομίας προς το ευρύ κοινό αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία
Ο Χίντον που έχει τιμηθεί με Νόμπελ Φυσικής, έχει πολλές φορές επισημάνει τους κινδύνους της Τεχνητής Νοημοσύνης
Διαστημικοί περίπατοι, ιδιωτικές αποστολές και ένα ρεκόρ παραμονής σε τροχιά 1.110 ημερών
Η πιο κοντινή προσέγγιση στον Ήλιο είναι γεγονός - Τι ερευνούσε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.