- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ασανσέρ σε ανεβάζει κατευθείαν στην στρατόσφαιρα
Ένας νέος «Πύργος της Βαβέλ» μόνο για αστροναύτες
Καναδική εταιρεία έχει σχεδιάζει έναν διαστημικό ανελκυστήρα ύψους περίπου 20 χιλιομέτρων, το οποίο θα ανεβάζει τους αστροναύτες κατευθείαν στην στρατόσφαιρα. Τα σχέδια της εταιρείας ενεκρίθησαν επίσης από την αμερικανική υπηρεσία χορήγησης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και έδωσε το πράσινο φως για να αρχίσει η κατασκευή του νέου «Πύργου της Βαβέλ». Η κατασκευή θα είναι 20 φορές ψηλότερη από τον πύργο Burj Khalifa, του Ντουμπάι που αυτή την στιγμή είναι το ψηλότερο κτήριο στον κόσμο με ύψος 829 μέτρων.

Η εταιρεία Thoth Technology, η οποία εδρεύει στο Οντάριο του Καναδά, εξηγεί ότι το διαστημικό ασανσέρ με την κωδική ονομασία ThothX Tower θα είναι πτυσσόμενο, και χρησιμοποιώντας ηλεκτρο-υδραυλικούς μηχανισμούς θα φέρνει τους αστροναύτες στην κορυφή του. Με αυτόν τον τρόπο θα εξοικονομούνται χρήματα καθώς θα περιοριστεί η ζήτηση για την κατασκευή των πυραύλων και θα πέσει το κόστος σε καύσιμα, μιας και το περισσότερο έργο που καταβάλλουν αυτές οι τεράστιες μηχανές είναι για να νικήσουν την βαρύτητα απλά για να μεταφέρουν δυο-τρεις ανθρώπους σε τροχιά. Αντίθετα, το διαστημικό ασανσέρ δεν θα καταναλώνει παρά ένα ελάχιστο κλάσμα της ενέργειας που χρειάζεται ένας πύραυλος.
Η ιδέα δεν είναι καινούργια. Ωστόσο, είναι μια ένα έργο βγαλμένο από σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας, καθώς δεν υπάρχει κανένα γνωστό υλικό που να αντέξει σε μια τόσο ψηλή κατασκευή. Η λύση που προτείνουν οι Καναδοί κατασκευαστές είναι η μείωση του ύψους στα 20 χιλιόμετρα, και όχι τα 50 που είναι και η κανονική τροχιά των αστροναυτών, έτσι ώστε μια μέση λύση να δώσει την απάντηση στο πρόβλημα. Η τμηματική κατασκευή του και το πτυσσόμενο της κατασκευής του, το καθιστούν εφικτό ως κατασκευή. Δεν αποκλείεται επίσης να χρησιμοποιηθεί και για άλλους σκοπούς, όπως για τηλεπικοινωνίες ή και ως τουριστικό αξιοθέατο με πολύ υψηλό αντίτιμο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Ελληνοαμερικανός οικονομολόγος εξηγεί τι χρειάζεται να κάνει η Ελλάδα για να προσαρμοστεί στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης
Νέα αγωγή κατά της Sony αμφισβητεί αν οι παίκτες αγοράζουν ή απλώς νοικιάζουν τα ψηφιακά παιχνίδια τους
Τα μοντέλα Claude απέκτησαν πρόσβαση στο διαδίκτυο και παραβίασαν συστήματα οργανισμών
Μικρές αλλαγές, μεγάλη διαφορά
Sony και Warner ζητούν δισεκατομμύρια ευρώ για παράνομη χρήση στίχων στην εκπαίδευση του Claude
Τι εξήγησε ο Ομότιμος Καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης
Η συμφωνία που ανοίγει μια νέα συζήτηση για την ευθύνη των τεχνολογικών εταιρειών
Όταν τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης ξεφεύγουν από τον έλεγχο – και οι ίδιοι οι δημιουργοί τους ζητούν από την πολιτική να τους βάλει φρένο.
Οι νέοι περιορισμοί για τους εφήβους - Αυξάνονται οι πιέσεις από Ευρώπη και Ασία
Η αναγκαιότητα της διά βίου μάθησης σε ένα μεταβαλλόμενο τοπίο
«Η AI είναι πιο επικίνδυνη απ’ όσο παραδέχονται οι τεχνολογικοί κολοσσοί»
Το Audorama 2.0 εντοπίζει κινήσεις και γεγονότα, προτείνει ήχους και τα μετατρέπει σε επεξεργάσιμο υλικό, αφήνοντας τον τελικό λόγο στον δημιουργό
Οι αγώνες περιλαμβάνουν 51 αθλήματα, από ταχύτητες και άλματα μέχρι αυτόνομο ποδόσφαιρο, πινγκ πονγκ και χορό
Η Ελλάδα πρωτοπορεί με το «Hellenic Fire System»
Το άστρο S301 κινείται με ταχύτητα περίπου 25.000 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο
Ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών του Tufts θεωρεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί κάτι διαφορετικό σε κλίμακα και κυρίως σε ταχύτητα
«Η Meta ήξερε ότι οι έφηβοι εθίζονται», λένε οι εισαγγελείς - Τα έγγραφα που «καίνε» την εταιρεία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.