Τεχνολογια - Επιστημη

Τι να κάνετε για να μείνετε γρήγορα έγκυες

Αφού μελετήθηκαν 1.739 νοσοκόμες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
105300-209002.jpg

Οι γυναίκες που δουλεύουν περισσότερες από 40 ώρες την εβδομάδα και /ή σηκώνουν βαριά φορτία και/ή είναι υπέρβαρες, καπνίστριες ή με φτωχή σεξουαλική ζωή, μένουν πιο αργά και πιο δύσκολα έγκυες, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Την έρευνα έκανε ομάδα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ (επικεφαλής η κ. Όντρι Γκάσκινς) και η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό «Επαγγελματική και Περιβαλλοντική Ιατρική».

Λεπτομερέστερα, μελετήθηκαν 1.739 νοσοκόμες που προσπαθούσαν να μείνουν έγκυες, από τις οποίες 1 στις 3 δούλευε τουλάχιστον 40 ώρες και 4 στις 10 έπρεπε συχνά να σηκώνουν βάρη. Λήφθηκαν επίσης υπόψη άλλοι παράγοντες, όπως οι εναλλασσόμενες ή νυχτερινές βάρδιες, η ηλικία, το σωματικό βάρος, η σωματική άσκηση, η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών, το κάπνισμα, το στρες και το αλκοόλ.

Η έρευνα έδειξε ότι όσες δούλευαν πάνω από 40 ώρες εβδομαδιαία χρειάζονταν κατά μέσο όρο 20% περισσότερο χρόνο για να «πιάσουν» παιδί, σε σύγκριση με όσες δούλευαν 21 έως 40 ώρες. Επίσης, όσες σήκωναν ή μετακινούσαν βάρη τουλάχιστον 12 κιλών αρκετές φορές μέσα στη μέρα, παρέτειναν τον χρόνο σύλληψης παιδιού μέχρι και 50%, σε σύγκριση με όσες δε σήκωναν βάρη ή δεν είχαν οι ίδιες πρόσθετο βάρος. Επιβαρυντικοί παράγοντες στη δυσκολία της σύλληψης αποδείχτηκαν επίσης η προχωρημένη ηλικία, η φτωχή σεξουαλική ζωή (αυτά τα δύο ήταν ήδη γνωστά), το κάπνισμα, το στρες, το αλκοόλ και η απουσία σωματικής άσκησης.

Από την άλλη, η εργασία σε νυχτερινές ή εναλλασσόμενες βάρδιες δεν φαίνεται να παρατείνει το χρόνο της σύλληψης.

Τα περισσότερα υγιή ζευγάρια συλλαμβάνουν παιδί μέσα σε τρεις έως έξι μήνες, ενώ όσο περισσότεροι επιβαρυντικοί παράγοντες ισχύουν, τόσο παρατείνεται ο μέσος χρονικός όρος για την επίτευξη της σύλληψης.

Λεπτομέρειες για την έρευνα: http://oem.bmj.com/content/early/2015/08/06/oemed-2015-103026.short?g=w_...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ