Τεχνολογια - Επιστημη

Τι κάνει η υπερβολική κοκαΐνη στο στόμα

Ανοίγει τρύπα στον ουρανίσκο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
105016-208455.jpg

Η χρόνια εισπνοή κοκαΐνης προκαλεί συνήθως διάτρηση του ρινικού διαφράγματος, δηλαδή μια τρύπα είτε στο χόνδρινο είτε στο οστέινο τμήμα του διαφράγματος που συνεπάγεται την άμεση επικοινωνία του αριστερού με το δεξιό ρουθούνι. Ωστόσο, όπως σημειώνει δημοσίευμα του βρετανικού Independent η μύτη δεν είναι το μοναδικό μέρος του προσώπου ενός ατόμου που μπορεί να επηρεαστεί από την εισπνοή του πλέον δημοφιλούς ναρκωτικού.

Τρύπα μπορεί και συχνά συμβαίνει να ανοίξει στον ουρανίσκο του στόματος. Το ιδιαίτερα εθιστικό ναρκωτικό προκαλεί αγγειοσυστολή. Οι αρτηρίες συστέλλονται, η κυκλοφορία του αίματος περιορίζεται και φτάνει λιγότερο οξυγόνο στους ιστούς του ουρανίσκου. Με λιγότερο οξυγόνο η μαλακή υπερώα ατροφεί και συρρικνώνεται με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η διάτρηση (τρύπα στη φωτογραφία). Τη φωτογραφία ενός ασθενή του με διάτρηση υπερώας ανέβασε στο facebook ο γιατρός Howard Farrann με την ελπίδα να αποτρέψει όσο περισσότερους μπορεί από τη χρήση ναρκωτικών. Η φωτογραφία, που έχει κοινοποιηθεί ήδη 58.000 φορές, έγινε γρήγορα viral στο Facebook και έχει συγκεντρώσει πάνω από 6.000 like.

image

Η διάτρηση του ουρανίσκου δεν απειλεί τη ζωή του ασθενούς, αλλά προκαλεί δυσκολίες στην ομιλία και στην κατανάλωση τροφών και υγρών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ