Τεχνολογια - Επιστημη

Έρχεται βροχή από «πεφταστέρια» την Τετάρτη (εικόνες, video)

Με καθαρό ουρανό θα είναι ορατές οι πάντα θεαματικές διάττοντες Περσείδες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
104940-208323.jpg

Αργά το βράδυ της Τετάρτης 12 Αυγούστου προς ξημερώματα Πέμπτης 13 Αυγούστου, κορυφώνεται στο νυχτερινό ουρανό του βορείου ημισφαιρίου - και της Ελλάδας- η πιο εντυπωσιακή βροχή από «πεφταστέρια», διάττοντες Περσείδες. Τα συγκεκριμένα μετέωρα αρχίζουν να πέφτουν σε αραιή μορφή στα μέσα Ιουλίου, πυκνώνουν σταδιακά και διαρκούν σχεδόν έως το τέλος του Αυγούστου.

Από το βράδυ της Τρίτης έως το βράδυ της Πέμπτης αναμένεται αυξημένη πτώση μετεώρων. Με δεδομένο ότι το φεγγάρι δεν είναι «γεμάτο» (στις 14 Αυγούστου θα υπάρχει «νέα σελήνη»), ο ουρανός θα είναι σκοτεινός και κατάλληλος για τις παρατηρήσεις των μετεώρων.

image

Οι Περσείδες θεωρούνται μία από τις πιο εντυπωσιακές βροχές διαττόντων του έτους, καθώς τα «πεφταστέρια» τους είναι κατ' εξοχήν γρήγορα και φωτεινά, συχνά με μακριές πύρινες «ουρές». Σύμφωνα με ανάλυση της NASA για τα έτη 2008-2013 οι Περσείδες παράγουν περισσότερα φωτεινά μετέωρα από κάθε άλλη βροχή διαττόντων. Εμφανίζονται σε σχεδόν όλα τα σημεία του ουρανού και όχι σε ένα συγκεκριμένο, μολονότι αρχικά φαίνονταν να προέρχονται από την περιοχή του αστερισμού του Περσέα, από όπου πήραν και το όνομά τους.

Οι Περσείδες προκαλούνται από τα σωματίδια σκόνης που αφήνει πίσω της η τεράστια ουρά, μήκους δεκάδων εκατομμυρίων χιλιομέτρων, του κομήτη 109Ρ/Σουίφτ-Τατλ, που διασταυρώνεται με την τροχιά της Γης.

image

Ο κομήτης, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1862 από τους αστρονόμους Λιούις Σουίφτ και Χόρας Τατλ (των οποίων φέρει το όνομα), διαθέτει έναν τεράστιο πυρήνα διαμέτρου δέκα χιλιομέτρων, μεγάλο όσο ο αστεροειδής που έπεσε στη Γη πριν από 66 εκατ. χρόνια και εξαφάνισε τους δεινόσαυρους.


ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΛΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, EPA/SAM FURLONG UNITED KINGDOM, AUSTRALIA AND USA OUT, EPA/JJ GUILLEN

ΠΡΟΣΦΑΤΑ