Τεχνολογια - Επιστημη

Η επανάσταση των "έξυπνων"

«Η τεχνολογία έχει ξεφύγει, και θα ξεφύγει ακόμα περισσότερο»

114780-649633.jpg
Πάνος Πετρόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 325
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
10340-23597.jpg

Ακούω συχνά να λένε: «Η τεχνολογία έχει ξεφύγει». Κι εγώ τους απαντάω: «Και θα ξεφύγει ακόμα περισσότερο». Ειδικά όταν είναι… έξυπνη.

Ακούω συχνά να λένε: «Η τεχνολογία έχει ξεφύγει». Κι εγώ τους απαντάω: «Και θα ξεφύγει ακόμα περισσότερο». Ειδικά όταν είναι… έξυπνη. Δεν υπάρχει τίποτα που να με ενοχλεί στα έξυπνα κινητά (smart phones). Έχουν φέρει μια παγκόσμια επανάσταση. Φτάνει να θυμηθούμε ότι προ εποχής iPhone τα κινητά ήταν απλές τηλεφωνικές συσκευές.

Το iPhone εισήγαγε έννοιες πρωτόγνωρες: το accelerator που αντιλαμβάνεται την επιτάχυνση του τηλεφώνου, την ενσωματωμένη λειτουργία GPS με την οποία μπορεί κανείς να γνωρίζει πού βρίσκεται ένα κινητό ανά πάσα στιγμή στον κόσμο. Μια επανάσταση η οποία απελευθέρωσε τους developers και όσους ασχολούνται με τις εφαρμογές (applications) των κινητών. Και όταν κάτι εξελίσσεται, κάτι άλλο πεθαίνει. Όπως διαβάζω, στα επόμενα 5 χρόνια τα smart phones θα αντικαταστήσουν τους σταθερούς υπολογιστές και τα notebooks, όπως τα γνωρίζουμε σήμερα. Ήδη στη Σίλικον Βάλεϊ των Ηνωμένων Πολιτειών, η ζήτηση για προγραμματιστές που κάνουν εφαρμογές αποκλειστικά για κινητά τηλέφωνα είναι τεράστια. Εάν μπορούσα μέσα σε μια μέρα να βρω 1.000 Έλληνες προγραμματιστές για κινητά τηλέφωνα και τους έστελνα τώρα στο Σαν Φρανσίσκο θα έπιαναν δουλειά με τη μία. Είναι τρομακτική η ζήτηση. Όλες οι εταιρείες λογισμικών μετατρέπουν τα προγράμματα που έχουν για desktop και προσωπικούς υπολογιστές σε εκδόσεις για κινητά τηλέφωνα. Είναι εντυπωσιακό ότι μέσα στα επόμενα χρόνια η επεξεργαστική σχέση των κινητών τηλεφώνων θα είναι τέτοια ώστε θα μπορούν να τρέχουν όλες τις κλασικές εφαρμογές γραφείου. Για παράδειγμα, στο μέλλον θα τρέχουμε μια εφαρμογή Photoshop αντίστοιχη με αυτή του υπολογιστή μας, στο smart phone. Οι επεξεργαστές θα είναι τόσο δυνατοί και η μνήμη θα είναι άφθονη. Η μόνη μου απορία είναι πώς θα γίνονται όλα αυτά σε τόσο μικρές οθόνες. Αυτό πρέπει να προβληματίσει τους κατασκευαστές.

Ακούω συχνά να λένε: «H τεχνολογία έχει ξεφύγει». Κι εγώ τους απαντάω: «Kαι θα ξεφύγει ακόμα περισσότερο». Διότι δεν αποκλείεται να τεθούν θέματα σοβαρών προσωπικών δεδομένων. Δεν αποκλείεται να ζήσουμε κάποια στιγμή οργουελικές καταστάσεις. Φαντάζομαι ότι σε 5 χρόνια από τώρα το κινητό μου θα γνωρίζει τις συνήθειές μου, θα ξέρει πού βρίσκομαι ανά πάσα στιγμή, ποια καταστήματα επισκέπτομαι, τι μου αρέσει να βλέπω στο ίντερνετ. Κάποιος, όμως, θα διαχειρίζεται αυτές τις πληροφορίες. Επομένως, εάν μια μέρα η Google μέσω του Android γίνει η απόλυτη παντοκρατορία στα κινητά τηλέφωνα και αν κάποια στιγμή αρχίσει να κάνει αριθμοδότηση κινητών, αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η μονοκρατορία θα ξέρει τα πάντα για τους χρήστες. Αυτή η ιδέα λίγο με τρομάζει.

Ένα άλλο δίλημμα που απασχολεί σε σχέση με τα κινητά είναι εάν το ιντερνετικό περιεχόμενο θα είναι δωρεάν ή επί πληρωμή. Εδώ πάλι η Google φαίνεται να κινείται έξυπνα, όπως και με τα smart phones. Το μοντέλο της είναι γενικώς open source. Στην ουσία είναι μια εταιρεία η οποία βγάζει χρήματα μέσω διαφημίσεων. Για παράδειγμα, δίνει το Android δωρεάν. Η Google έχει ήδη άδεια κινητής τηλεφωνίας στις ΗΠΑ χωρίς ακόμα να την έχει χρησιμοποιήσει και εικάζεται ότι κάποια στιγμή θα την κάνει ενεργή, θα γίνει δηλαδή mobile operator. Αυτό που, τουλάχιστον στις ΗΠΑ, φοβούνται οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας είναι ότι η χρήση θα είναι τελείως δωρεάν. Θα σου δίνει το δικαίωμα να μιλάς με όποιον θέλεις χωρίς να πληρώνεις ούτε ένα δολάριο. Η υπηρεσία θα είναι δωρεάν και η Google θα κερδίζει εμμέσως μέσω της διαφήμισης. Να πώς λύνεται ένα δίλημμα.

Ο Πάνος Πετρόπουλος μαζί με τον Κώστα Ελευθερίου είναι ιδρυτές της εταιρείας BlindType, η οποία προσφάτως εξαγοράστηκε από την Google. Το πρόγραμμά τους λύνει το πρόβλημα της ορθογραφίας στις οθόνες αφής.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ