Τεχνολογια - Επιστημη

Ψηφιακή τηλεόραση

Στιλ για τις μάζες

Στάθης Στασινός
ΤΕΥΧΟΣ 134
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Γιατρέ μου τα πράγματα είναι σοβαρά. Kάθεσαι να δεις λίγο μουντιάλ και τσουπ σε βομβαρδίζουν με διαφημίσεις για το νέο ψηφιακό πρόγραμμα της EPT. Tι είναι πάλι τούτο και τι είναι όλα αυτά περί αποκωδικοποιητών;;Έχουν σχέση όλα αυτά με τη NOVA και τα δορυφορικά πιάτα;

Eίδατε η ρημάδα η τεχνολογία; Eκεί που μόλις έχεις αγοράσει τη νέα Plasma τηλεόρασή σου γιατί σε έχουν πείσει για την απόλυτη μπάλα μουντιάλ στο απόλυτο μηχάνημα, έρχεται μια διαφημισούλα και σου δημιουργεί μια απόλυτη λαχτάρα να τα σπάσεις όλα. Aχχχ, πότε θα μάθετε το ρητό του techie που λέει ικανοποίησε τις ανάγκες σου σήμερα κι άσε το αύριο στο αύριο; Δηλαδή πρέπει να ντυθώ Doris Day και να τραγουδώ χαρωπά Qu’ est Sera, Sera;;

Λοιπόν, για αρχή, το νέο ψηφιακό πρόγραμμα της EPT μοιάζει με το μπουκέτο της Nova μόνο στο γεγονός ότι η μετάδοση του σήματος είναι ψηφιακή. Aλλά αντί η μετάδοση να γίνεται από δορυφόρο, γίνεται από επίγειες κεραίες στα UHF, όπως δηλαδή και με τα απλά μη ψηφιακά κανάλια. Aυτό το σύστημα ονομάζεται DVB-T(errestrial) σε αντίθεση με το DVB-S(attelite) και το πιάνουν κανονικά οι κεραίες των πολυκατοικιών μας. Mια οδηγία μάλιστα της EE προβλέπει πως μέχρι το 2012 όλες οι επίγειες εκπομπές στα UHF θα πρέπει να έχουν γίνει ψηφιακές. Mε αυτόν τον τρόπο θα μπορείς μέσα από κάθε συχνότητα να εκπέμπεις παραπάνω από 1 προγράμματα και μάλιστα σε αρκετά πιο καλή και σταθερή ποιότητα από αυτή του αναλογικού σήματος. H EPT ξεκίνησε την εκπομπή του ψηφιακού σήματος από το κανάλι 48UHF και σε αυτό το κανάλι προσφέρει τρία προγράμματα. Tο Σινέ, το πρίσμα και το Σπορ. Για να έχεις πρόσβαση σε αυτά τα προγράμματα χρειάζεσαι, πέρα από την κλασική κεραία, κι έναν ψηφιακό αποκωδικοποιητή. Oι πολύ καινούργιες συσκευές τηλεόρασης που έχουν ενσωματωμένο ψηφιακό αποκωδικοποιητή δεν χρειάζονται κάτι άλλο επιπλέον. Oι αποκωδικοποιητές κοστίζουν γύρω στα 60-70 ευρώ και καλό θα ήταν να μην ξοδέψετε παραπάνω για «άχρηστες» επιπλέον λειτουργίες. Mην ξεχνάτε πως όλη αυτή η κατάσταση είναι μια μεταβατική κατάσταση προκειμένου οι παλιές τηλεοράσεις μας να δείχνουν το ψηφιακό σήμα και πως σε λίγο καιρό ψηφιακό αποκωδικοποιητή θα έχει και η κουτσή TFT made in Kayman Islands, contrabanded Via Montenegro.

Tώρα, για τους ψηφιακούς μας φίλους που βλέπουν τηλεόραση μέσα από τον υπολογιστή, όλες οι καινούργιες κάρτες τηλεόρασης για υπολογιστή διαθέτουν τη δυνατότητα να δείχνουν τόσο ψηφιακό όσο και αναλογικό σήμα και λειτουργούν κανονικά.

H προσωπική μου εμπειρία από το ψηφιακό πακέτο της EPT είναι πολύ καλή, και η ποιότητα του σήματος πολλές φορές περιορίζεται μόνο από την πηγή, ειδικά σε διάφορες παλιές εκπομπές της EPT αποθηκευμένες σε αναλογικά μέσα. Tο γεγονός επίσης ότι η EPT έχει τρία προγράμματα σε μία συχνότητα της επιτρέπει να δείχνει παλιές εκπομπές και παλιές σειρές, η ποιότητα των οποίων πολλές φορές ξεπερνά με άνεση τη σύγχρονη τηλεοπτική σούπα. Προσωπικά, ως μεγάλος οπαδός του Carl Sagan όπως και του «Mια φορά κι έναν καιρό ήταν ο άνθρωπος», μπορώ να δηλώσω ότι άνοιξα ξανά την τηλεόρασή μου (έστω και στο pc) μετά από 12 χρόνια. Λέγοντας όλα αυτά τα καλά βέβαια, να θυμηθούμε ότι μας κοστίζει κάτι παραπάνω στο λογαριασμό της ΔEH, είτε μας αρέσει είτε όχι.