Visual Browsing
Φώτης Φωτιάδης: Εκτρέφει έντομα που μετατρέπουν τα απορρίμματα σε ζωοτροφή

Φώτης Φωτιάδης: Εκτρέφει έντομα που μετατρέπουν τα απορρίμματα σε ζωοτροφή

Γνωρίσαμε τον ιδρυτή της Εntomics που μπήκε στη λίστα Forbes 30 under 30
O Φώτης Φωτιάδης
O Φώτης Φωτιάδης κατάφερε να μπει στη λίστα του Forbes 30 under 30 με την καινοτόμο ιδέα του πάνω σε προηγμένες εφαρμογές της Βιοτεχνολογίας.

Το food waste και η αδυναμία της παραγωγής τροφίμων να θρέψει τον υπερπληθυσμό της Γης είναι ζητήματα με οικουμενική διάσταση που μπορεί μην απέχουν και πολύ μακριά από ένα μελλοντικό αποκαλυπτικό σενάριο. Ο Φώτης Φωτιάδης όμως συνιδρυτής της Entomics, προτείνει μια πιθανή λύση η οποία περιλαμβάνει τη χρήση εντόμων ώστε τα βιολογικά απόβλητα να μετατρέπονται σε ζωοτροφή υψηλής αξίας.

O Φώτης Φωτιάδης

«Χρειάζεται απλώς να ‘‘ξεκλειδώσουμε’’ τα συστατικά που βρίσκονται ‘‘παγιδευμένα’’ στα οργανικά απορρίμματα και να τα διοχετεύσουμε πίσω στην τροφική αλυσίδα. Στην προκειμένη περίπτωση, το έντομο black soldier fly είναι το μέσο μετατροπής για να επιτύχουμε» εξηγεί στην ΑTHENS VOICE ο Φώτης που ξεκινώντας απο τον κλάδο της  βιώσιμης μηχανικής αποφάσισε να δουλέψει πάνω σε κάτι καινοτόμο, όπου η φύση θα συμβιώνει με την τεχνολογία, με στόχο να δημιουργηθεί κάτι με προστιθέμενη αξία. Όπως λέει ο ίδιος ‘‘στην Entomics εξελίσσουμε μια τεχνολογία παραγωγής ζωοτροφής, η οποία θα τοποθετείται κοντά σε πτηνοτροφικές μονάδες και θα παρέχεται ως ζωντανή τροφή στα κοτόπουλα. Μια λύση που, εκτός από υγιεινή και θρεπτική τροφή για τα ζώα, καταφέρνει να μειώσει τις ενεργειακές δαπάνες στις κτηνοτροφικές μονάδες’’».

Πως όμως ξεκίνησε η ιδέα γι’ αυτό το εγχείρημα; Ως αφορμή στάθηκε ένας φοιτητικός διαγωνισμός του Cambridge όπου ο Φώτης έκανε το μάστερ του. Η ιδέα του για τη χρήση ενός συγκεκριμένου εντόμου, το οποίο λειτουργεί ως μετατροπέας των απορριμμάτων σε λίπη και πρωτεΐνες κατέκτησε την πρώτη θέση στο διαγωνισμό, χρηματοδότηση και οδήγησε στη δημιουργία της Εntomics. Κάπως έτσι σήμερα έφτασε ο Φώτης να μιλά για τη πρώτη  βιομηχανική υποδομή της εταιρείας που θα εγκατασταθεί σε πτηνοτροφική φάρμα στις αρχές του 2020.

Σχετικα
Οι Ευρωπαίοι λένε ναι στην τεχνολογική βελτίωση του σώματος
Οι Ευρωπαίοι λένε ναι στην τεχνολογική βελτίωση του σώματος

«Η μέθοδος είναι η εξής: εκτρέφουμε το συγκεκριμένο έντομο ταΐζοντάς το με οργανικά απορρίμματα και εκείνο μέσα στη διάρκεια της σύντομης ζωής του πολλαπλασιάζει την αρχική του μάζα κατά 5000 φορές, μετατρέποντας τα απορρίμματα σε θρεπτικές ουσίες όπως πρωτεΐνες και λίπη. Εν συνεχεία χρησιμοποιούμε το ίδιο το έντομο ή τα προϊόντα επεξεργασίας του ως υψηλής ποιότητας ζωοτροφή. Μελλοντικός μας στόχος είναι να καταφέρουμε να εισάγουμε τις θρεπτικές ουσίες που εμπεριέχονται στα έντομα σε ολόκληρη την τροφική αλυσίδα, ξεκινώντας αρχικά από τα πτηνά και τα ψάρια και καταλήγοντας στον άνθρωπο».

Το έντομο Black Soldier Fly

Oι δοκιμασίες και οι προκλήσεις στο να δημιουργήσει ένας νέος κάτι πρωτοποριακό είναι αρκετές και συνήθως ανεξάρτητες του πλαισίου, του τόπου του χρόνου. Η Entomics παρόλα αυτά θα μπορούσε να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα; Σύμφωνα με τον Φώτη η δίνη της ελληνικής γραφειοκρατίας είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας που ωστόσο δεν τον σταματά εντελώς από το να σχεδιάζει κινήσεις και στη χώρα μας. Κατά τα λεγόμενά του η χώρα μας συνδιάζει δύο μεγάλα συν: «Η κομβική γεωγραφική θέση της Ελλάδας και τα δυνατά τεχνολογικά ταλέντα που γεννιούνται μέσα στα απαιτητικά Πανεπιστήμια θετικών επιστημών είναι ισχυρά πλεονεκτήματα που θα έπρεπε να την καθιστούν κέντρο ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας. Για αυτό και εμείς στην Entomics εξετάζουμε την πιθανότητα να αναπτύξουμε συστήματα λογισμικού καθώς και να διευρύνουμε τις κατασκευαστικές μας δραστηριότητες και στην Ελλάδα. Η αλήθεια όμως είναι ότι πολλές φορές οι απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις στην χώρα σε συνδυασμό με τις δυσλειτουργικές κρατικές και μη υπηρεσίες δομές καθιστούν ακόμη πιο δύσκολο το έργο ενός νέου επιχειρηματία.»

Σχετικα
Θετικοί οι Έλληνες σε παρεμβάσεις στο σώμα τους
Θετικοί οι Έλληνες σε παρεμβάσεις στο σώμα τους

Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που δημιουργήθηκε το έντονο φαινόμενο brain drain, όπου νέοι αναγκάζονται να αναζητήσουν όνειρα και ευκαιρίες εκτός Ελλάδας. Από την άλλη όμως, πολλοί εξαιτίας της υψηλής ανεργίας και της έλλειψης ευκαιριών σε «έτοιμα» πλαίσια, έχουν ρισκάρει να δημιουργήσουν κάτι δικό τους χωρίς να έχουν κάτι να χάσουν – πράγμα που ίσως δε θα επιχειρούσαν σε μια άλλη πιο «βολεμένη» εποχή σύμφωνα με τον Φώτη. «Τα επίπεδα των start-up εταιρειών που έχουν συσταθεί από Έλληνες της διασποράς αυξάνονται ραγδαία τα τελευταία χρόνια, σε διάφορους τομείς. Όσο αυξάνονται τα success stories των Ελλήνων, τόσο θα ενισχύεται ένα «οικοσύστημα» το οποίο με την σειρά του θα υποστηρίζει νέες ελληνικές εταιρίες».

H ομάδα της Entomics

Στην εταιρεία Entomics, o Miha Pipan, CSO και συνιδρυτής της εταιρείας, ασχολείται με το κομμάτι της έρευνας και της καινοτομίας, ο Dave Roe, Head of System Automation, έχει επιληφθεί επί των τεχνολογικών δραστηριοτήτων της εταιρείας, ο Rolf Janszen αναπτύσσει συστήματα Computer Vision βασισμένα σε Artificial Intelligence για την πλήρη αυτοματομοίηση της παραγωγής.

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5