Λιμένι, Πελοπόννησος
Λιμένι, Πελοπόννησος © Unsplash/ George Girnas
Ταξιδια

Ψάχνεις την καλύτερη απόδραση για το Σαββατοκύριακο κοντά στην Αθήνα;

Η δυτική Εύβοια είναι ο προορισμός που θα σε εκπλήξει
341667-710504.jpg
Ζένια Πιττακή
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Εκδρομές κοντά στην Αθήνα: Οι προορισμοί, οι διαδρομές, τα αξιοθέατα και οι προσβάσιμες με αυτοκίνητο τοποθεσίες για να επισκεφθείς.

Ίσως η καλοκαιρινή άδεια να αργεί ή αν είσαι καινούριος στη δουλειά μπορεί να σημαίνει μία ή δύο μέρες το πολύ. Αλλά τι πειράζει; Αφού ακόμα και ένα διήμερο είναι αρκετό για να «γεμίσει μπαταρίες» κανείς και να ξεκουραστεί. Αρκεί να ξέρεις πού να πας!

Σε αυτή την περίπτωση, με τις τιμές των ακτοπλοϊκών να ανεβαίνουν διαρκώς, η επιλογή ενός ηπειρωτικού προορισμού στον οποίο μπορείς να φτάσεις οδικώς αποτελεί σχεδόν μονόδρομο. Και εφόσον η Αθήνα βρίσκεται σε ένα τόσο κεντρικό σημείο, οι επιλογές για κοντινές αποδράσεις σε προορισμούς που απέχουν μόλις λίγες ώρες από την πόλη δεν είναι και λίγες! Από την Καλαμάτα μέχρι την Αγία Άννα, η μισή Ελλάδα είναι στα πόδια σου, αρκεί να έχεις ένα αξιόπιστο αυτοκίνητο και καλή παρέα.  

Ο μεγαλύτερος σύμμαχος σου σε ένα τέτοιο ταξίδι είναι η Avis, η οποία προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία από σύγχρονα μοντέλα αυτοκινήτων με χαμηλή κατανάλωση και τις καλύτερες τιμές ενοικίασης. Για να πας, όπου τραβάει η όρεξή σου!

Πελοπόννησος
Πελοπόννησος © Unsplash/ George Girnas

Πελοπόννησος © Unsplash/ George Girnas

Στα χνάρια του Μωριά

Μια πολύ καλή επιλογή είναι η Πελοπόννησος. Με τα γραφικά χωριά, τα επιβλητικά βουνά και τις κρυμμένες παραλίες ξέρει να μαγεύει τους ταξιδιώτες και να τους κάνει να επιστρέφουν ξανά και ξανά. Ίσως η πιο γνωστή διαδρομή που αξίζει να ακολουθήσεις είναι από την Καλαμάτα (2 ώρες με τη νέα εθνική οδό) μέχρι το Οίτυλο και το Λιμένι. Η Καλαμάτα σφύζει από ζωή και προσφέρει όλα όσα θέλεις σε πρωινή ή νυχτερινή διασκέδαση, επιλογές shopping, αλλά και ωραίες παραλίες. Σε λιγότερο από μια ώρα, ακολουθώντας μια γραφική διαδρομή, θα βρεθείς στην ινσταγκραμική Καρδαμύλη, το χωριουδάκι με τα πετρόχτιστα σπιτάκια, τα γαλαζοπράσινα νερά και τις τοπικές λιχουδιές. Συνεχίζοντας νότια, μπορείς να κάνεις μια στάση για να θαυμάσεις το σπήλαιο Βατσινίδη και μετά κατευθείαν βουτιά στην παραλία Φονέα. Και από εκεί, σε 10 λεπτά, θα βρεθείς στην κουκλίστικη Στούπα για να απολαύσεις φρέσκο ψαράκι δίπλα στη θάλασσα, κοιτάζοντας το ατελείωτο μπλε της Μεσογείου. Και δεν τελειώνει εκεί, γιατί επιβάλλεται μια διανυκτέρευση στο Οίτυλο, στην απόλυτη ηρεμία, για να ξεκινήσεις την επόμενη μέρα σου με μια βουτιά και καφεδάκι στο άκρως φωτογενές Λιμένι.

Μονεμβασιά
Μονεμβασιά © Unsplash/ Evangelos Mpikakis

Συνεχίζοντας το ταξίδι στην Πελοπόννησο με το αυτοκίνητό σου, θα βρεις και άλλες μοναδικές παραλίες και αξιοθέατα. Στο νότιο κομμάτι, θα συναντήσεις τη διάσημη παραλία του Σίμου στην Ελαφόνησο. Εκεί όπου ο Λακωνικός Κόλπος συναντά τη Μεσόγειο, εκεί τα νερά αποκτούν μαγικό χρώμα και σε καλούν να βουτήξεις και να βγεις μετά από πολλές ώρες. Απόλαυσε την οδική διαδρομή από την Αθήνα μέχρι τη Νεάπολη Βοιών που διασχίζει μερικές από τις πιο γνωστές πόλεις του Μωριά: Τρίπολη, Μεγαλόπολη, Σπάρτη, Σκάλα, Μολάοι, κωμοπόλεις και χωριά που θα σε χορτάσουν παραδοσιακές εικόνες, φυσική ομορφιά και παράδοση αιώνων. Και αν είσαι από τους περιπετειώδεις τύπους που λατρεύουν τη φύση, πάρε μαζί σου σκηνή και μείνε στο πλήρως εξοπλισμένο κάμπινγκ της Ελαφονήσου, 50 βήματα από την παραλία με τη χρυσή άμμο και τα κρυστάλλινα νερά. Και την ημέρα της επιστροφής, μπορείς να κάνεις μια επίσκεψη στην επιβλητική Μονεμβασιά, με το χτισμένο στο βράχο Κάστρο, μόλις μια ώρα απόσταση από τη Νεάπολη.

Μονεμβασιά
Μονεμβασιά © Unsplash/ Evangelos Mpikakis

Μονεμβασιά © Unsplash/ Evangelos Mpikakis

Ελαφόνησος
Ελαφόνησος © Unsplash/ Nick Panourgias

Ελαφόνησος © Unsplash/ Nick Panourgias

Η πολυπρόσωπη Εύβοια

Ένας προορισμός δίπλα στην Αθήνα, με λίγα διόδια και πολλές ομορφιές. Αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και τα έχει όλα: άγρια φυσική ομορφιά, δάση, φαράγγια, πηγές, μαγευτικές παραλίες, ορεινά γραφικά χωριά. Η πρωτεύουσα της η Χαλκίδα, ενώνεται σε δύο σημεία με τη Στερεά Ελλάδα, γεγονός που την κάνει πολύ εύκολα προσβάσιμη από πολλά διαφορετικά μέρη, είτε για να εξερευνήσεις τα υπέροχα τοπία, είτε για να κάνεις μπάνιο και να φας στα τοπικά ταβερνάκια. Για εσένα που διαθέτεις ένα Σαβ/κο ή ένα τριήμερο, είναι ένας ιδανικός προορισμός με αυτοκίνητο! Μόνο που πρέπει να τη χωρίσεις νοητά σε τέσσερα μέρη για να το κάνεις ξεκούραστα. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με το ανατολικό της τμήμα: 

Εύβοια
Εύβοια © Unsplash/ Elizabeth Kokkoni

Εύβοια © Unsplash/ Elizabeth Kokkoni

Η ανατολική Εύβοια αντικρίζει κατάματα το Αιγαίο και προσφέρει μερικά από τα πιο μαγικά μέρη που θα βρεις. Όμορφες παραλίες είναι το Σαρακήνικο, ο Λημιώνας, η Πετάλη, η Βύθουρη και η Κοκκινιά -η πιο παρθένα και εκείνη με την πιο απαιτητική πρόσβαση-, ενώ λίγο πιο νότια στην ακτογραμμή της ανατολικής πλευράς του νησιού ξεχωρίζει η δημοφιλής και πανέμορφη Χιλιαδού. To τοπίο σε αυτή την πλευρά της Εύβοιας είναι καταπράσινο και άγριο, με το βαθύ Αιγαίο να συμπληρώνει ιδανικά το κάδρο. Ξεκινώντας από την Αθήνα, υπάρχουν δύο εξαιρετικές διαδρομές που μπορείς να ακολουθήσεις. Η πρώτη περνάει από τη Στενή Ευβοίας, γνωστή για τα καταπράσινα τοπία της, τα ποτάμια που κελαρίζουν και σε ηρεμούν, και φυσικά το τρομερό φαγητό.

Αν και έχει αρκετές στροφές, αξίζει πολύ γιατί στη Χιλιαδού, η θέα από ψηλά κόβει την ανάσα. Τα μοναδικά γαλάζια νερά, το ποτάμι που καταλήγει στη θάλασσα αλλά και τα μικρά τοπικά ταβερνάκια, μαγεύουν κάθε ταξιδιώτη, από τους πιο οργανωμένους, μέχρι τους λάτρεις του ελεύθερου κάμπινγκ, καθώς και τις πιο… ελεύθερες ψυχές που θέλουν να κολυμπούν χωρίς μαγιό. Από εκεί, μπορείς να συνεχίσεις την εκδρομή σου με μπάνιο στο Λιμνιώνα. Και στο δρόμο της επιστροφής, μη ξεχάσεις να σταματήσεις στη Λάμαρη για σουβλάκια.

Κύμη
Κύμη © Unsplash/ Omar Ky

Κύμη © Unsplash/ Omar Ky

Εύβοια
Εύβοια © Unsplash/ Jim Niakaris

Εναλλακτικά, μπορείς να περιηγηθείς στα γραφικά χωριά των Ψαχνών και του Αγίου Αθανασίου, όπου θα απολαύσεις εξίσου απίστευτη θέα και θα αποσυνδεθείς εντελώς από το mood της πόλης και της…πολυκοσμίας. Εκεί, θα κάνεις το μπανάκι σου στην παραλία Βύθουρη με τα κρυστάλλινα νερά και θα μείνεις στην Πετάλη στα ήσυχα ενοικιαζόμενα δωμάτιά της ή σε σκηνούλα που θα στήσεις με τα χεράκια σου. Η ταβερνούλα λίγο πιο πάνω έχει ό,τι χρειάζεσαι για να αναβιώσεις στιγμές παιδικών διακοπών στο χωριό με απλές αλλά δυνατές γεύσεις. Και από εκεί, μπορείς να κάνεις και εξορμήσεις στις γύρω παραλίες, αφού σε απόσταση λίγης ώρας κρύβονται κολπίσκοι – διαμαντάκια, ιδανικοί για να χαλαρώσεις με τις ώρες.

Εύβοια
Εύβοια © Unsplash/ Jim Niakaris

Εύβοια © Unsplash/ Jim Niakaris

Έχοντας αυτές τις ιδέες ως οδηγό, μπορείς να οργανώσεις τα πρακτικά κομμάτια του ταξιδιού σου. Φτιάξε τη λίστα με πράγματα που πρέπει να περιλαμβάνει οπωσδήποτε η βαλίτσα του Σαβ/κου και ξεκίνα τα τηλέφωνα στην παρέα για να τους συντονίσεις. Το πιο σημαντικό βέβαια είναι να έχεις ένα αξιόπιστο, άνετο αυτοκίνητο που καλύπτει τις ανάγκες του ταξιδιού, σε συνδυασμό με οικονομική κατανάλωση καυσίμου. Ευτυχώς, με την Avis, μπορείς να έχεις το αυτοκίνητο που θες: από μικρά αυτοκίνητα πόλης, οικογενειακά, SUVs, μέχρι και ηλεκτρικά ή υβριδικά οχήματα. Και όλα αυτά σε συνδυασμό με τις καλύτερες προσφορές ενοικίασης, για να πραγματοποιήσεις την εκδρομή σου με άνεση και ασφάλεια. Μπαίνοντας στο https://www.avis.gr/, μπορείς να κάνεις κράτηση αυτοκινήτου online και παράλληλα να ενημερωθείς για τις τρέχουσες προσφορές, καθώς και τις ειδικές τιμές και εκπτώσεις αν είσαι κάτοχος κάρτας της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank ή της Τράπεζα Πειραιώς.

Βρες το αυτοκίνητο της επιλογής σου, φτιάξε τη βαλίτσα σου και καλό ταξίδι!

Δειτε περισσοτερα