Πολεις

Το τέλος του τηλεφωνικού θαλάμου στη Νέα Υόρκη και τη Βρετανία

Το δημόσιο pay phone καταργείται οριστικά στη Νέα Υόρκη, αλλά αποκτά καινούργιες χρήσεις στη Βρετανία

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κόκκινος τηλεφωνικός θάλαμος στην Αγγλία
© Fábio Mauro / Unsplash

Οι τηλεφωνικοί θάλαμοι και η κατάργησή τους σε Νέα Υόρκη και Βρετανία - Πώς θα χρησιμοποιούνται στο εξής.

Ξηλώθηκε την περασμένη εβδομάδα ο τελευταίος τηλεφωνικός θάλαμος στην πόλη της Νέας Υόρκης. Το παραδοσιακό «pay phone» που λειτουργούσε με κέρματα είχε πέσει σε αχρησία εδώ και κάμποσα χρόνια: σιγά-σιγά, οι εναπομείναντες τηλεφωνικοί θάλαμοι έγιναν ουρητήρια, βανδαλίστηκαν και θεωρούνταν «ακατανόητοι» στα μάτια των γενεών που γεννήθηκαν με κινητά τηλέφωνα.

Καρτοτηλέφωνο
© Lisa Baird / Pixabay

Η απομάκρυνση του τελευταίου θαλάμου από τη γωνία 7ης λεωφόρου και 50ής οδού στο Μανχάταν συγκέντρωσε ένα μικρό πλήθος: ήταν άνθρωποι που θυμούνταν τον αναλογικό κόσμο, όταν τα τηλεφωνήματα είχαν νόημα και αξία∙ όταν δεν μιλούσες «δωρεάν» και επ’ άπειρον. Στα νεοϋρκέζικα pay phones οι υπεραστικές και υπερπόντιες συνδιαλέξεις κόστιζαν ακριβά: το μηχάνημα καταβρόχθιζε τα κέρματα.

Όπως λέει ο Mark Thomas, επικεφαλής μιας οργάνωσης που λέγεται Playphone Project, τα κινητά τηλέφωνα διευκόλυναν τη ζωή μας, αλλά δεν μείωσαν το καθημερινό στρες, ούτε βελτίωσαν τους κοινωνικούς μας τρόπους. Μας έκαναν πολύ φλύαρους, αρκετά ενοχλητικούς −τηλεφωνούμε στους πάντες οποιαδήποτε στιγμή− και αύξησαν τους κινδύνους όταν οδηγούμε αυτοκίνητο. Επίσης, συνέβαλαν στη μείωση της προσοχής μας: μπορούμε να μιλάμε με κάποιον και να μην είμαστε ουσιαστικά παρόντες στη συζήτηση. Ο Mark Thomas υποστηρίζει ότι η ανάμνηση των αναλογικών τηλεφώνων μπορεί να μας βοηθήσει να θέσουμε κάποια όρια στη χρήση των κινητών − όρια που χρειαζόμαστε: το να μιλάμε συγκρατημένα στο τηλέφωνο, το να μην ουρλιάζουμε σε δημόσιο χώρο (και γενικά), το να μην τηλεφωνούμε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας∙ το να είμαστε φειδωλοί στα γραπτά μηνύματα.

Το τέλος των τηλεφωνικών θαλάμων στη Νέα Υόρκη έφερε στη μνήμη των θεατών του κινηματογράφου σκηνές από αγαπημένες ταινίες όπως το «Telephone Booth» (2002) όπου ο Κόλιν Φάρελ έχει παγιδευτεί σε τηλεφωνικό θάλαμο, τα «Πουλιά» του Χίτσκοκ, το «Little Miss Sunshine», το «Almost Famous», το «Matrix», το «Κορίτσι του αποχαιρετισμού» (όπου ο Richard Dreyfuss τηλεφωνεί στη Marsha Mason.)

Τηλεφωνικός θάλαμος με βιβλία στην Αγγλία
© Annie Spratt / Unsplash

Όσο για τα εναπομείναντα εμβληματικά κόκκινα telephone boxes του Λονδίνου, μετατρέπονται σε απινιδωτές, σε κιόσκια που πουλάνε καφέ ή σε ράφια ανταλλαγής βιβλίων. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, 1.400 από αυτά θα παραμείνουν και θα συντηρηθούν: ορισμένες περιοχές στη Βρετανία δεν έχουν καλό ψηφιακό σήμα ή θεωρούνται επικίνδυνες για εγκλήματα και ατυχήματα. Το 2020 πραγματοποιήθηκαν πάνω από 150.000 επείγουσες κλήσεις από τηλεφωνικούς θαλάμους. Εξάλλου, οι Βρετανοί είναι πιο συνδεδεμένοι με τον κόκκινο θάλαμο απ’ ό,τι οι Αμερικανοί με το λιγότερο φωτογενές pay phone: από τον MacKintosh Man μέχρι τον Χάρι Πότερ, ο κόκκινος θάλαμος −δημιουργία του σχεδιαστή Giles Gilbert Scott− συνδέθηκε με την τοπική αισθητική και αποτελεί σήμερα ένα από τα δέκα δημοφιλέστερα pop icons. To 1980, στο απόγειο της δόξας τους, υπήρχαν στη Βρετανία 73.000 κόκκινοι θάλαμοι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ