HELLENiQ ENERGY
Η HELLENiQ ENERGY πρωτοστατεί στις ενεργειακές εξελίξεις, με έργα αιχμής όπως το πάρκο Φ/Β στη Κοζάνη
Περιβαλλον

HELLENiQ ENERGY: Ισχυρή δέσμευση για Βιώσιμη Ανάπτυξη

Η Εταιρεία εξελίσσεται στο αύριο της «έξυπνης» ενέργειας, των εναλλακτικών πηγών και της οικονομίας ουδέτερου αποτυπώματος άνθρακα
62222-137653.jpg
A.V. Team
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

HELLENiQ ENERGY: H δέσμευση για Βιώσιμη Ανάπτυξη, το “Vision 2025” και η στήριξη στους πληγέντες της Θεσσαλίας

Η HELLENiQ ENERGY, πιστή στο στρατηγικό της σχεδιασμό, οδεύει ταχύτατα προς τη δημιουργία ενός διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου μεταξύ των βασικών δραστηριοτήτων της και της διεύρυνσης στη «Νέα Ενέργεια». Η Εταιρεία μετασχηματίζεται με γοργά βήματα, με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη και εξελίσσεται στο αύριο της «έξυπνης» ενέργειας, των εναλλακτικών πηγών και της οικονομίας ουδέτερου αποτυπώματος άνθρακα.

Η HELLENiQ ENERGY έχει ενσωματώσει στη στρατηγική της τους παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (SDGs), θέτοντας ως προτεραιότητα τη διάχυση των στόχων της Ατζέντας 2030 και συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια επίτευξής τους με στοχευμένες πολιτικές, δράσεις και κοινωνικά προγράμματα.

Με άξονα το “Vision 2025”

Το 2021 ξεκίνησε η υλοποίηση του στρατηγικού προγράμματος "Vision 2025", με στόχο την ταχεία μετάβαση σε μια νέα εποχή δυναμικής βιώσιμης ανάπτυξης, με την υλοποίηση σημαντικών έργων εκσυγχρονισμού των διυλιστηρίων, αλλά και την ουσιαστική ανάπτυξη στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την είσοδο σε νέες αγορές, ενεργειακά προϊόντα και υπηρεσίες.

Το "Vision 2025" εναρμονίζεται πλήρως με τους στόχους που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη σταδιακή απεξάρτηση από τα συμβατικά καύσιμα, την ανάπτυξη νέων, πιο καθαρών μορφών ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αποτελεί το όχημα για την αναβαθμισμένη λειτουργία των εγκαταστάσεων του Ομίλου και την πλήρη αξιοποίηση των ευκαιριών που απορρέουν από την ενεργειακή μετάβαση.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα κριτήρια ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Εταιρική Διακυβέρνηση) και τις σύγχρονές ενεργειακές προκλήσεις, η HELLENiQ ENERGY έχει θέσει σε προτεραιότητα 5 βασικούς πυλώνες: τον καθορισμό σαφών περιβαλλοντικών στόχων με απώτερο σκοπό την κλιματική ουδετερότητα του Ομίλου το 2050, τον επανακαθορισμό της επιχειρηματικής στρατηγικής και την κατανομή κεφαλαίων βάση των συγκεκριμένων ενεργειακών και περιβαλλοντικών στόχων, την καθιέρωση της βέλτιστης εταιρικής δομής σε όρους αποδοτικότητας, την αναβάθμιση της εταιρικής διακυβέρνησης και τέλος την υιοθέτηση νέας εταιρικής ταυτότητας, η οποία αποτυπώνει το νέο πρόσωπο ενός σύγχρονου, καινοτόμου, ευέλικτου και εξωστρεφή ενεργειακού Ομίλου.

HELLENiQ ENERGY// Βαρυμπόμπη
Αντιδιαβρωτικά έργα που υλοποίησε η HELLENiQ ENERGY στη περιοχή της Βαρυμπόμπης, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021

Αντιδιαβρωτικά έργα που υλοποίησε η HELLENiQ ENERGY στη περιοχή της Βαρυμπόμπης, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021

Επενδύσεις € 4 δισ. Ευρώ για την ενεργειακή μετάβαση 
Με την ανανεώσιμη ενέργεια στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων και την ανάληψη πρωτοβουλιών περιορισμού της κλιματικής αλλαγής, η HELLENiQ ENERGY αποδεικνύει στην πράξη ότι η Βιώσιμη Ανάπτυξη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής της. Συγκεκριμένα, μέσω της υλοποίησης της στρατηγικής της, επιδιώκει την επίτευξη βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων βελτίωσης των ενεργειακών επιδόσεων και μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σε συμφωνία και με τους σχετικούς διεθνείς Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ για Καθαρή Ενέργεια (SDG 7) και για το Κλίμα (SDG 13). Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο Όμιλος έχει δεσμευτεί να μειώσει τις άμεσες και έμμεσες (Scope 1+2) εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 30% ως το 2030, μέσω βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας στις διεργασίες των διυλιστηρίων και υιοθέτησης νέων τεχνολογιών μείωσης των εκπομπών CO2 (δέσμευση άνθρακα CCS, πράσινο υδρογόνο, κλπ) και κατά ένα πρόσθετο 20% με την ανάπτυξη σημαντικού χαρτοφυλακίου ΑΠΕ.

Οι επενδύσεις για τα επόμενα χρόνια θα ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ, με τα μισά α προορίζονται για τον εκσυγχρονισμό της παραδοσιακής δραστηριότητας και την παραγωγή «καθαρότερων» υγρών καυσίμων χαμηλών εκπομπών, ενώ τα υπόλοιπα θα διατεθούν για την ενεργειακή μετάβαση, με έμφαση στις ΑΠΕ.

Ραγδαία ανάπτυξη στις ΑΠΕ - Χαρτοφυλάκιο 4,2 GW
Η ουσιαστική μετάβαση στο νέο μοντέλο ανάπτυξης έγινε εμφανής μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, με την θυγατρική HELLENiQ Renewables να αποτελεί μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, μέσα από ένα συνδυασμό οργανικής ανάπτυξης και εξαγορών. Σήμερα, το συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων της HELLENiQ Renewables, σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, ξεπερνά τα 4,2 GW. Κατέχει εγκατεστημένη ισχύ 356 MW, αλλά και σειρά έργων σε προχωρημένα στάδια ανάπτυξης με συνολική ισχύ 0,7 GW, που εκτός από την Ελλάδα περιλαμβάνουν τη Ρουμανία και την Κύπρο. Ο αναβαθμισμένος στόχος που έχει τεθεί, είναι τα εν λειτουργία έργα ΑΠΕ να ξεπεράσουν το 1 GW μέσα στο 2025.

Άμεση στήριξη της HELLENiQ ENERGY στους πληγέντες της Θεσσαλίας

Υψηλή προστιθέμενη αξία για την κοινωνία
Η έμπρακτη στήριξη των πολιτών μέσα από ενέργειες και πρωτοβουλίες που βελτιώνουν την καθημερινότητα και συμβάλλουν στην κοινωνική πρόοδο, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εταιρικής φιλοσοφίας της HELLENiQ ENERGY. Μέσα από τις δράσεις Εταιρικής Υπευθυνότητας διατηρεί υπεύθυνη στάση προς το σύνολο της κοινωνίας, εστιάζοντας σε 4 βασικούς άξονες: Κοινωνία, Εκπαίδευση, Περιβάλλον, Πολιτισμός & Αθλητισμός, ενώ στο πλαίσιο των εργαζομένων και της αγοράς, μέσω των πρατηρίων που διαθέτει, υλοποιεί δράσεις που σχεδιάζονται ανά θεματική κατηγορία. Οι εν λόγω ενέργειες υλοποιούνται τόσο σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, αναδεικνύοντας το εύρος της δέσμευσης του Ομίλου στην κοινωνία.

Μόνο μέσα στο 2022 πραγματοποίησε πρωτοβουλίες που έφτασαν σχεδόν τα 12 εκατ. ευρώ, αφήνοντας θετικό αποτύπωμα στις ζωές περισσότερων από 930.000 πολιτών. Πρόσφατο παράδειγμα είναι η δέσμευση χρηματικού ποσού ύψους 10 εκατ. ευρώ, για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος δράσεων που θα υλοποιήσει η HELLENiQ ENERGY στην πληγείσα από τη θεομηνία Θεσσαλία. Οι ενέργειες θα εξειδικευθούν σε συνεργασία με την Πολιτεία, τα συναρμόδια Υπουργεία και τους τοπικούς φορείς και η ολοκλήρωσή τους - απευθείας από την HELLENiQ ENERGY- αναμένεται να συνεισφέρει αποτελεσματικά στην ανάκαμψη της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας στην πληγείσα Περιφέρεια.

Με σεβασμό στο περιβάλλον
Για την HELLENiQ ENERGY, η προστασία του περιβάλλοντος και η υλοποίηση έργων υποδομής για βιώσιμες πόλεις, αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες Εταιρικής Υπευθυνότητας. Συγκεκριμένα, ο Όμιλος υλοποιεί δράσεις που καλλιεργούν την περιβαλλοντική συνείδηση και προάγουν την ευαισθητοποίηση των κοινωνικών εταίρων αναφορικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, εφαρμόζει τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές για τη λειτουργία όλων των εγκαταστάσεων και υλοποιεί μελέτες και έργα σε συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα για την προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός
Άμεση στήριξη της HELLENiQ ENERGY στους πληγέντες της Θεσσαλίας

Άμεση στήριξη της HELLENiQ ENERGY στους πληγέντες της Θεσσαλίας

Η αρωγή της Εταιρείας είναι εμφανής και σε έκτακτες περιστάσεις, όταν οι συνθήκες το απαιτούν. Μια τέτοια περίσταση ήταν η υλοποίηση αντιδιαβρωτικών έργων, ως αντιπλημμυρικό μέτρο έπειτα από τις μεγάλες πυρκαγιές του 2021. Η HELLENiQ ENERGY ολοκλήρωσε σε σύντομο χρονικό διάστημα και παρέδωσε τα κρίσιμα έργα που είχε αναλάβει στα Γεράνεια Όρη και στη Βαρυμπόμπη, ενώ έχει αναλάβει επίσης να υλοποιήσει το προσεχές διάστημα αντίστοιχα αντιδιαβρωτικά έργα στη Μάνδρα. Πρόκειται για 100% οικολογικές παρεμβάσεις, με τα υλικά των κατασκευών να προέρχονται αποκλειστικά από τα καμένα δέντρα της περιοχής. Οι παρεμβάσεις υλοποιήθηκαν με στόχο τη συγκράτηση των πολύτιμων δασικών εδαφών, την αποτροπή της διάβρωσης και τον περιορισμό της καθόδου φερτών υλικών, ώστε να ενισχυθεί και να υποβοηθηθεί η φυσική αναγέννηση του δάσους και να προστατευθούν οι περιοχές, στο βαθμό που είναι εφικτό, από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.

Παράλληλα, η Εταιρεία διοργανώνει δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για μαθητές Δημοτικών Σχολείων και εργαζομένους του Ομίλου στις τοπικές κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιείται σχετικά με την αντιμετώπιση των αιτιών και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής,  την προστασία των ακτών, των παράκτιων οικοσυστημάτων και των χώρων πρασίνου.

Εφέτος, σε συνεργασία με τις τοπικές Αυτοδιοικήσεις στο Θριάσιο Πεδίο και τη Δυτική Θεσσαλονίκη και την περιβαλλοντική οργάνωση We4All, ενεργοποιήθηκαν πάνω από 1.500 μαθητές 16 Δημοτικών Σχολείων, οργανώθηκαν καθαρισμοί εκτάσεων άνω των 30 τ.χλμ.,  όπου συλλέχθηκαν πάνω από 880 κιλά απορριμμάτων, ενώ φυτεύτηκαν χιλιάδες δενδρύλλια, θάμνοι και βότανα σε προαύλιους χώρους δημοτικών σχολείων. Παράλληλα, πραγματοποίησε επιπλέον δράσεις σε όμορους δήμους, με την εθελοντική συμμετοχή των εργαζομένων του. Εθελοντές από το προσωπικό του Ομίλου με τις οικογένειες τους συμμετείχαν μαζικά σε δράσεις καθαρισμού στην παραλία του Δήμου Ασπροπύργου, στο Θριάσιο Πεδίο και στο παράκτιο μέτωπο Καλοχωρίου, του Δήμου Δέλτα. Τα απορρίμματα που συνέλεξαν και κατέγραψαν ξεπέρασαν τους 2,4 τόνους, δείχνοντας στη πράξη την περιβαλλοντικά υπεύθυνη στάση που τηρούν στο σύνολό τους οι εργαζόμενοι του Ομίλου.

Δειτε περισσοτερα