Ισόγειο σπίτι με μεγάλες τζαμαρίες και πισίνα
© Unsplash/ Ralph Ravi Kayden
Περιβαλλον

Η σημασία της καλής μόνωσης στο σπίτι

Οικιακή μόνωση: Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις, οφέλη, επιλογές, προγράμματα επιδότησης «Νέα Εξοικονομώ».
341667-710504.jpg
Ζένια Πιττακή
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πότε χρειάζεται, πώς συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας και πώς θα την εξασφαλίσεις

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί βασικό παράγοντα διαμόρφωσης των παγκόσμιων εξελίξεων και κυρίαρχο θέμα συζήτησης των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν θέσει στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας κατά 32,5% μέχρι το 2030. Παράλληλα, η αύξηση της τιμής των καυσίμων και του ρεύματος δημιουργούν επιπλέον πίεση στα νοικοκυριά για εξοικονόμηση ενέργειας. Πώς είναι όμως κάτι τέτοιο εφικτό όταν το 55% των κτιρίων στην Ελλάδα έχουν κατασκευαστεί πριν το 1980 και λόγω έλλειψης αντίστοιχων κανονισμών δεν διαθέτουν κανενός είδους μόνωση;

Η μόνωση οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας, η οποία μειώνει τη ζήτηση για ορυκτά καύσιμα, τις σχετικές εκπομπές αερίων και άλλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Έρευνες (Levine et al., 2007) έχουν δείξει ότι οι βελτιώσεις στο επίπεδο μόνωσης του υπάρχοντος κτιριακού αποθέματος μπορούν να μειώσουν τις απαιτήσεις θέρμανσης κατά δύο έως τέσσερις φορές, ενώ τα νέα σπίτια που κατασκευάζονται σύμφωνα με την τελευταία διαθέσιμη τεχνολογία σε χώρες με ψυχρό κλίμα χρησιμοποιούν μόλις το 10% της ενέργειας για θέρμανση σε σχέση με τα σπίτια που κατασκευάζονται σύμφωνα με τους τοπικούς εθνικούς οικοδομικούς κώδικες. Για χώρες με ηπιότερους χειμώνες, όπου η θέρμανση εξακολουθεί να απαιτείται, η μόνωση μπορεί να μειώσει τις απαιτήσεις θέρμανσης έως και 50% συγκριτικά με τα σημερινά επίπεδα και να συμβάλει στη μείωση των εσωτερικών θερμοκρασιών το καλοκαίρι. Εάν δεν υπάρχει κλιματισμός, οι χαμηλότερες θερμοκρασίες το καλοκαίρι βελτιώνουν την άνεση των εσωτερικών χώρων ή, εάν χρησιμοποιείται κλιματισμός, οδηγούν σε επιπλέον εξοικονόμηση ενέργειας. Ειδικά στην Ελλάδα που τους καλοκαιρινούς μήνες έχουμε ακραίες θερμοκρασίες ζέστης, υπάρχει έντονη η ανάγκη εξασφάλισης μιας σταθερής θερμοκρασίας στους εσωτερικούς χώρους, ώστε να μην λειτουργούν τα κλιματιστικά σε 24ωρη βάση.

Σε ένα οικιακό σπίτι, είναι σημαντικό να μονωθούν η οροφή, τα πατώματα, οι σωλήνες νερού και οι τοίχοι. Αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να προσέξει κανείς όμως είναι η ποιότητα των υλικών της μόνωσης. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που για να μειώσουν το κόστος καταφεύγουν σε ανεπαρκείς μονώσεις που δεν φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η μόνωση δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως κόστος αλλά ως επένδυση που θα βελτιώσει και την ποιότητα ζωής των ενοίκων, θα μειώσει τα έξοδα διαβίωσης και θα περιορίσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την κατανάλωση ενέργειας. Οι αξιόπιστες μονώσεις συνοδεύονται από διεθνείς πιστοποιήσεις. Μία αξιόλογη επιλογή είναι τα συστήματα της BIOCLIMA® που με την εγγύηση της KRAFT Paints διαθέτει στην αγορά, για περισσότερα από 12 χρόνια, Πιστοποιημένα Δομικά Συστήματα Ενεργειακής Αναβάθμισης για τοίχους και ταράτσες εξασφαλίζοντας έως και 65% Εξοικονόμηση Ενέργειας.

BIOCLIMA® Climawall
BIOCLIMA® ClimaWall®

Tο Πιστοποιημένο Σύστημα Εξωτερικής Θερμομόνωσης Τοιχοποιίας ClimaWall® και το Ελαφροβαρές Σύστημα Θερμο-υγρομόνωσης Δωμάτων ClimaRoof® είναι ειδικά σχεδιασμένα για το κλίμα της Ελλάδας και ανταποκρίνονται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, όπως η μεγάλη γεωφυσική ποικιλομορφία, οι έντονες μεταβολές στη θερμοκρασία και στην υγρασία, η δόμηση σε εκτεταμένες παραθαλάσσιες περιοχές, η συχνή σεισμική δραστηριότητα, κ.α. Μέσω αυτής της μόνωσης στο εξωτερικό κέλυφος, το κτίριο αναβαθμίζεται ενεργειακά, ενισχύεται η πυροπροστασία του, προστατεύεται από απώλειες θερμοκρασίας και διείσδυση υγρασίας και βελτιώνεται ο χρόνος ζωής και η αξία του, ενώ αναβαθμίζεται και αισθητικά.

BIOCLIMA® Climawall
BIOCLIMA® ClimaWall®

BIOCLIMA® ClimaWall®

Χάρη στα προγράμματα επιδότησης «Νέο Εξοικονομώ», τώρα είναι ακόμα πιο εύκολο και οικονομικά προσιτό να επενδύσει κανείς σε μια μόνωση που θα του εξασφαλίσει πιο ευχάριστους χώρους διαβίωσης, οικονομία χρημάτων και εξοικονόμηση ενέργειας. Περισσότερες πληροφορίες για τα επιδοτούμενα προγράμματα και τα πιστοποιημένα συστήματα μόνωσης μπορεί να βρει κανείς στο site της KRAFT Paints.

Δειτε περισσοτερα