Περιβαλλον

Ιμαλάια: Ορατά από την Ινδία μετά από 30 χρόνια (εικόνες)

Ο κορωνοϊός μείωσε την ρύπανση

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορωνοϊού μείωσαν την ατμοσφαιρική ρύπανση δίνοντας την ευκαιρία σε ορισμένους κατοίκους της Ινδίας να απολαμβάνουν τη θέα των Ιμαλαΐων.

Για πρώτη φορά ύστερα από 30 χρόνια, η οροσειρά Dhauladhar των Ιμαλαΐων, που καλύπτεται από χιόνι, έχει γίνει ορατή από κάποιa σημεία της Ινδίας. Αυτό το πρωτόγνωρο θέαμα είναι αποτέλεσμα της μείωσης των επιπέδων ρύπανσης που προκύπτει από τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού

Για πολλούς κατοίκους, η θέα της οροσειράς Dhauladhar, η οποία μεταφράζεται ως «Λευκή Περιοχή» και αποτελεί μέρος των Ιμαλαΐων, είναι κάτι που δεν έχουν δει ποτέ σε ολόκληρη τη ζωή τους. Πολλοί μοιράζονται αυτό το πρωτόγνωρο θέαμα με αναρτήσεις τους στα social media. Ένας από αυτούς είναι και ο πρώην παίκτης κρίκετ Harbhajan Singh, ο οποίος έγραψε: «Ποτέ δεν είχα δει την οροσειρά Dhauladar από την ταράτσα στο Jalandhar. Ποτέ δεν θα μπορούσε να φανταστώ ότι αυτό είναι δυνατό. Μια σαφής ένδειξη του αντίκτυπου που έχει η ρύπανση από εμάς στη μητέρα γη». 

Ο ακτιβιστής Sant Balbir Singh Seeechewal είπε στο SBS: «Μπορούμε να δούμε καθαρά τα χιονισμένα βουνά από τις στέγες μας. Και όχι μόνο αυτό, τα αστέρια είναι ορατά τη νύχτα. Δεν έχω δει ποτέ κάτι τέτοιο τα τελευταία χρόνια».  

Ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας αυτοκινήτων Rajiv Bajaj υποστηρίζει ότι καμία άλλη χώρα δεν επέβαλε μια τέτοια σαρωτική απομόνωση όπως η Ινδία. «Συνεχίζω να πιστεύω ότι αυτό κάνει την Ινδία αδύναμη παρά ισχυρότερη στην καταπολέμηση της πανδημίας. Ωστόσο, η απομόνωση, η οποία κλείνει τα εργοστάσια, τις αγορές, τα μικρά καταστήματα, τους χώρους λατρείας, τα περισσότερα δημόσια μέσα μεταφοράς και τα κατασκευαστικά έργα, παρείχε επίσης προσωρινή ανακούφιση από την ασφυκτική ρύπανση πουεπιβαρύνει την Ινδία». Τουλάχιστον 21 από τις 30 πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου βρίσκονται στη νότια Ασία. 

Ο Jyoti Pande Lavakare, συνιδρυτής της ινδικής περιβαλλοντικής οργάνωσης Care for Air, είπε: «Δεν έχω δει τέτοιους μπλε ουρανούς στο Δελχί ποτέ τα τελευταία 10 χρόνια. Είναι μια διαφορετική αίσθηση ότι μπορούμε να βγούμε έξω και να αναπνέουμε». 

Η Ινδία δεν είναι η μόνη χώρα που γνωρίζει τεράστια βελτίωση της ποιότητας του αέρα. Από την Κίνα προς την Ευρώπη και ακόμη και από την περίφημη σκιά του Λος Άντζελες, οι διακοπές λειτουργίας των επιχειρήσεων και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις έχουν προκαλέσει παρόμοιες μειώσεις στις συγκεντρώσεις διοξειδίου του αζώτου.