Περιβαλλον

1 δισεκατομμύριο δέντρα θα φυτευτούν στην Αυστραλία

Μία πρωτοβουλία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής που θα φέρει στην εθνική οικονομία 23 δισεκατομμύρια δολάρια

Νικολέττα Σταμάτη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η «Συμφωνία των Παρισιών για την κλιματική αλλαγή» έχει υπογραφεί ήδη από το 2015, με την Αυστραλία να δεσμεύεται ότι θα μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 26%. Ωστόσο, μέχρι τώρα δεν είχε πραγματοποιήσει καμία σχετική ενέργεια προς την επίτευξη αυτού του σκοπού.

Αυτό άλλαξε στις 16 Φεβρουαρίου, όταν ο πρωθυπουργός της χώρας, Σκοτ Μόρισον, ανακοίνωσε την έναρξη μίας αναδάσωσης αξίας 12,5 εκατομμυρίων αυστραλιανών δολαρίων. Συγκεκριμένα, αποσκοπεί στο να έχουν φυτέψει ένα δισεκατομμύριο δέντρα, μέχρι και το 2050, με την αρχή να κάνουν τέσσερεις δασικοί κόμβοι στα βόρεια της Τασμανίας, στη Νέα Νότια Ουαλία, στη Δυτική Αυστραλία και στα σύνορα της Νότιας Αυστραλίας και της Βικτόρια, ενώ άλλοι πέντε θα δημιουργηθούν μέσα στο 2020.

Η πρωτοβουλία αυτή αναμένεται ότι θα έχει οικονομικά και περιβαλλοντολογικά οφέλη για την χώρα. Υπολογίζεται ότι 52.000 αυστραλοί θα εργαστούν άμεσα ή έμμεσα για την αναδάσωση αυτή, με αποτέλεσμα την αύξηση της εθνικής οικονομίας κατά 23 δισεκατομμύρια αυστραλιανά δολάρια. Την ίδια στιγμή, μέχρι το 2030, θα έχει επιτευχθεί η ετήσια απορρόφηση 18 εκατομμυρίων τόνων αερίων του θερμοκηπίου, σε μία χώρα που για χρόνια παρήγαγε ετησίως 500 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

Η απόφαση λήφθηκε βάσει των πορισμάτων των ερευνών του οικολόγου Τόμας Κρόυθχερ, που υπογράμμισαν ότι η μεγάλης κλίμακας αναδάσωση μπορεί να απορροφήσει και να διαγράψει χρόνια εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τον άνθρωπο στον πλανήτη. Ωστόσο, ο αριθμός των δέντρων που ο Κρόυθχερ επισημαίνει ότι χρειάζεται να φυτευτούν, προκειμένου να κερδίσουμε περίπου μία δεκαετία, είναι αυτός των 1,3 τρισεκατομμυρίων.

Επιπλέον, πρέπει να σημειώσουμε πως μπορεί η απόφαση του αυστραλού πρωθυπουργού να φαίνεται μεγάλη και καινοτόμα, αλλά στην πραγματικότητα άλλες χώρες έχουν προχωρήσει σε παρόμοιες αποφάσεις πρώτες, αλλά και σε μεγαλύτερη κλίμακα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι αυτά του Μπουτάν και του Πακιστάν, με το πρώτο να έχει φυτέψει, ήδη από το 2016, 108.000 δέντρα, με αποτέλεσμα να απορροφά τρεις φορές περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από αυτό που παράγει και με το δεύτερο να έχει αποφασίσει να φυτευτούν 10 δισεκατομμύρια δέντρα, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.