Περιβαλλον

National Geographic: Πώς θα ήταν ο κόσμος αν έλιωναν όλοι οι πάγοι (εικόνες)

Μα πού πήγαν οι Κυκλάδες;

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η κλιματική αλλαγή δεν είναι ένα ζήτημα για το μέλλον του κόσμου, αλλά για το παρόν. Και αυτό αποδεικνύει περίτρανα μελέτη του National Geographic, που δείχνει πώς θα ήταν ο κόσμος αν έλιωναν όλοι οι πάγοι.

Σε μία τέτοια δυσοίωνη περίπτωση, το επίπεδο της θάλασσας θα ξεπερνούσε τα 66 μέτρα σε ύψος και τα νερά θα εξαφάνιζαν από τον παγκόσμιο χάρτη ολόκληρες χώρες και μεγαλουπόλεις.

Η Ευρώπη δεν θα είχε πια Άμστερνταμ, Βρυξέλλες, Ρίγα, Λονδίνο και Βενετία, ενώ η Δανία θα βούλιαζε στο μεγαλύτερο μέρος της.

Ανάλογη τύχη θα είχε και η Ελλάδα, με τα περισσότερα από τα νησιά του Αιγαίου, και κυρίως τις Κυκλάδες, να βυθίζονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Στην Αμερική, πολλές πόλεις στην ανατολική ακτή όπως το Μαϊάμι, η Νέα Υόρκη και η Νέα Ορλεάνη θα εξαφανίζονταν, ενώ η Αφρική θα ήταν η πιο ευνοημένη ήπειρος καθώς θα έχανε τα λιγότερα εδάφη της.

Ωστόσο, η Αλεξάνδρεια και το Κάιρο θα έσβηναν από τον χάρτη, ενώ η άνοδος της θερμοκρασίας και η ξηρασία θα μπορούσαν να καταστήσουν την Αφρική μη κατοικήσιμη.

Σε ό,τι αφορά την Ασία, όλο το Μπαγκλαντές και οι ακτές της Ινδίας θα εξαφανίζονταν, ενώ μία τεράστια έκταση της Κίνας θα πλημμύριζε. Πεκίνο και Σαγκάη θα χάνονταν από τον παγκόσμιο χάρτη και μαζί τους περίπου 600 εκατομμύρια άνθρωποι.

Στην περίπτωση της Αυστραλίας, εάν έλιωναν όλοι οι πάγοι της Γης, η ήπειρος θα αποκτούσε μια νέα εσωτερική θάλασσα αλλά θα έχανε μεγάλο μέρος της στενής παράκτιας ζώνης, όπου ζουν τώρα 4 στους 5 κατοίκους.

Στην περίπτωση δε της Ανταρκτικής, όπως και του Βόρειου Πόλου, η εικόνα μιλά από μόνη της.