Περιβαλλον

Εθνικό σχέδιο διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων

Κεντρικό στοιχείο είναι η βασική αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει»

Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το εθνικό σχέδιο διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων ολοκλήρωσε εσπευσμένα η κυβέρνηση ώστε η χώρα να αποφύγει πρόστιμο περίπου μισού εκατομμυρίου ευρώ που έχει επιβληθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ωστόσο πέρα από την επιβολή χρηματικών κυρώσεων, η έλλειψη υποδομών για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων έχει οδηγήσει σε παράνομη και ανεξέλεγκτη διάθεση με κίνδυνο τόσο για το περιβάλλον όσο και για την ανθρώπινη υγεία. «Η έλλειψη υποδομών βιομηχανικών αποβλήτων, για δεκαετίες, συνέβαλε στη βιομηχανική αποανάπτυξη, την απώλεια σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας, σε εξάρτηση από το εξωτερικό, στην επιβολή χρηματικών κυρώσεων και σε μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα » ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος.

Κεντρικό στοιχείο του εθνικού σχεδιασμού και για τα επικίνδυνα απόβλητα είναι η βασική αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», ενώ όπως και στη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων θα τηρηθεί η ευρωπαϊκή οδηγία για πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση και ανάκτηση. Ενισχύονται επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας όπου με βάση τους υπολογισμούς του Υπουργείου, η ανάκτηση πόρων από τα επικίνδυνα απόβλητα μπορεί να δημιουργήσει 20 θέσεις εργασίας ανά 1.000 τόνους αποβλήτων, τη στιγμή που οι αντίστοιχες θέσεις εργασίας στους 1.000 τόνους αποβλήτων που οδηγούνται προς ταφή είναι μόλις 0,1.

Με εργαλεία το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων και το Μητρώο Παραγωγών το Υπουργείο Περιβάλλοντος επιδιώκει να εξασφαλίσει την ποσοτική και ποιοτική αποτύπωση των παραγόμενων αποβλήτων ώστε να υπάρχει καλύτερος έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ωστόσο με υποστελεχωμένες τις ελεγκτικές υπηρεσίες τίθεται ζήτημα για το αν θα λειτουργήσει αποτελεσματικά στην πράξη.

Τα επόμενα βήματα εφαρμογής του εθνικού σχεδιασμού είναι η δημιουργία χώρων επεξεργασίας, ανάκτησης, αδρανοποίησης και τελικής διάθεσης των επικίνδυνων αποβλήτων. Για το θέμα της δημιουργίας των μονάδων έχει ξεκινήσει συζήτηση με επιχειρήσεις, συλλογικούς φορείς και παραγωγούς αποβλήτων που μπορούν μόνοι τους να διαχειριστούν τα απόβλητα τους. Για τις περιοχές που δεν θα υπάρξουν προτάσεις θα μεριμνήσει η Πολιτεία, ενώ έχουν προβλεφθεί κονδύλια ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ και θα υπάρξουν και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. «Ας μην ξεχνάμε ότι οι επενδύσεις στην κυκλική οικονομία, την ενεργειακή αποδοτικότητα και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μπορούν να αποτελέσουν μοχλό αλλαγής του ελληνικού παραγωγικού μοντέλου, ανατρέποντας τις τάσεις αποεπένδυσης που επικρατούν, δίνοντας ώθηση σε νέες επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας με υψηλή τεχνογνωσία» κατέληξε ο Αν.ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος.