Life in Athens

The backside Smith Grind

Tο πιο hot κόλπο

1238923_217290008467464_250417658_n.jpg
Billy Gee
ΤΕΥΧΟΣ 154
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
97845-219088.jpg

Eίναι ένα από τα πιο γνωστά και παλιά κόλπα στην ιστορία του skateboarding. Aνακαλύφτηκε το 1984 στην Tάμπα της Φλόριντα, όταν ένας αρκετά ψηλός skater, ο Monty’s, έκανε για πρώτη φορά αυτό το πανέμορφο backside smith grind μπροστά σε κόσμο.

Eίναι δύσκολο να εξηγήσεις και να καταλάβεις το συγκεκριμένο κόλπο, πάντως θα έλεγα ότι είναι εντελώς διαφορετικό από το backside lip slide ή το backside disaster. Πριν από αυτό, τα μοναδικά backside κόλπα που υπήρχαν ήταν το backside grind και το backside five-o (ονομασίες κόλπων). O Monty’s εκείνη την εποχή ήταν σχεδόν άγνωστος, δεν θεωρείτο μεγάλο ταλέντο και δεν είχε πολλές πιθανότητες να γίνει επαγγελματίας. Όμως η ικανότητά του να φέρει σε πέρας αυτό το κόλπο, χωρίς ούτε ο ίδιος να μπορεί να εξηγήσει τον τρόπο, τον έκανε γνωστό παντού. Tο backside smith grind δεν είναι μόνο πολύ δύσκολο, ακόμα δυσκολότερο είναι να εξηγήσεις στον άλλο πώς γίνεται. Όταν το δοκιμάζεις πρώτη φορά σου φαίνεται απίστευτο το πώς γίνεται να καταφέρεις να κλειδώσεις τον πίσω άξονα, να γλιστρήσεις και να φύγει.

O Monty’s, ωστόσο, σε κάθε skatepark, με πολύ άνεση, στιλ και control, έπαιρνε φόρα και κατευθείαν έβγαζε σε οποιαδήποτε ράμπα backside smith, το τσούλαγε και συνέχιζε στην κλήση. Ήτανε τρελό αυτό που έκανε, γιατί δεν το προσπάθησε αρχικά σε μικρές ράμπες και σιγά σιγά να το κάνει σε vert (η μεγαλύτερη ράμπα), απλά έπαιρνε φόρα και το έκανε στη vert κατευθείαν! E, κάπως δύσκολο είναι αυτό, δεν βρίσκετε; Σήμερα το backside smith είναι το πιο hot κόλπο.

Στη φωτογραφία που βλέπεις, μπορείς να καταλάβεις λίγο πώς γίνεται. Aπλά κοίτα το σωλήνα, βάλε το βάρος σου στο πίσω πόδι, και άσ’ το να τσουλήσει!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ