Life in Athens

City lover 232

Ντίνος

2642-204777.JPG
Δημήτρης Φύσσας
ΤΕΥΧΟΣ 232
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
92655-207997.jpg

Ντίνος

Το ημιφορτηγό, του οποίου το πίσω τζάμι βλέπετε στη φωτογραφία, το επισήμανα στον Λόφο Σκουζέ και ανήκει, βεβαίως, σε τσιγγάνο συμπολίτη μας, προσωποποίηση της εξωστρέφειας και φορέα μιας ολοφάνερα αλλιώτικης πολιτισμικής αντίληψης. Ποιος ξέρει με πόσα κορίτσια θα μεγάλωσε, ώστε –προκειμένου ν’ αγαπάει ελεύθερα τους πάντες– να κυκλοφορεί σ’ όλη την Αθήνα διατυμπανίζοντας αυτή την ιδιαιτερότητά του.

«Των φρονίμων τα παιδιά»

Βρέθηκα εδώ σ’ ένα μετα-βαφτιστικό γλέντι, ρώτησα, έμαθα και σας τα γράφω. Πρόκειται για ένα μεικτό φαγητάδικο (λίγο ταβέρνα, λίγο ψητοπωλείο, λίγο εστιατόριο). Διαθέτει άρα από κροκέτες σολομού μέχρι γύρο, από ψαρονέφρι με κάστανο μέχρι τζατζίκι και από πάπια αλ οράνζ μέχρι μουσακά: πολυσυλλεκτικότητα λειτουργική, αν μου επιτρέπεται η έκφραση. Ανήκει στον πανταχού παρόντα κ. Θόδωρο Ταρσούλη, είναι πεντακάθαρο, διόλου δήθεν, με καλή ποιότητα και λαϊκές τιμές (­ 12-15/άτομο). Φιλολάου 7, ανάμεσα Παγκράτι - Καισαριανή, 210 7010.559

Γιατί το λένε «Παναιτώλιον»

Η ενδιαφέρουσα βίλα, στην ομώνυμη δεντρόφυτη κυκλική πλατεία της Αλσούπολης, είναι κτίσμα της δεκαετίας του ’30. Το ξεκίνησε με την ονομασία «Τα πεύκα» και το εκμεταλλεύτηκε ως εξοχικό ξενοδοχείο με καζίνο ο Χρήστος Περίχαρος, γνωστός επιχειρηματίας ξενοδοχείων, θεάτρων και κινηματογράφων της εποχής, ο οποίος όμως δολοφονήθηκε από το συνονόματο πρώτο ξάδερφό του. Στην Κατοχή το κτίριο επιτάχτηκε από τους Γερμανούς. Ένας επόμενος ιδιοκτήτης, ο γιατρός Νικολακόπουλος, το μετονόμασε σε «Παναιτώλιο» λόγω καταγωγής. Αφού στέγασε και το τοπικό σύστημα προσκόπων, το «Παναιτώλιο» πέρασε στον Δήμο της Νέας Ιωνίας και σήμερα είναι έδρα του δημοτικού Πολιτιστικού Κέντρου.

Σιδηροδρομικά Μουσεία

1. Του ΟΣΕ, Σιώκου 4 και Λιοσίων, Σεπόλια. 9-1 καθημερινές, την Τετάρτη και απόγευμα 5-8 (210 5126.295).

2. Του Ηλεκτρικού, μέσα στον υπέροχο σταθμό του Πειραιά. 9-2 καθημερινές (210 4157.552). Λειτουργεί με την ευθύνη του σωματείου των συνταξιούχων.

Το ένα καλύτερο από τ’ άλλο, ειδικά αν έχετε, καθώς εγώ, την ειδική λόξα με τα τρένα. Bαγόνια, αντικείμενα, χειριστήρια, φωτογραφίες, στολές, χάρτες και πολλά άλλα σάς περιμένουν. Αμφότερα με ελεύθερη είσοδο.

www.omadablanco.gr

Ιστοσελίδα με έντονο αθηναιολογικό ενδιαφέρον: ζωντανές παρεμβάσεις ζωντανών ανθρώπων (η ομάδα μπλάνκο δηλαδή), απόσταση από τη μιζέρια («Η Αθήνα θα σε εκπλήξει»!), φωτογραφίες από άγνωστα ή γνωστά μα υπό απρόσμενες γωνίες σημεία της Αθήνας και της Αττικής, στοχασμοί και πράξεις στο τρίπτυχο άστυ - δήμος - πόλη (ευχαριστώ, Ντέμη και Άρτεμη).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ