Life in Athens

Η πιο ωραία βόλτα στο λιμάνι

0,80: τόσο κοστίζει να φτάσεις με το τρένο στον Πειραιά.

4662-35212.jpg
Δήμητρα Τριανταφύλλου
ΤΕΥΧΟΣ 176
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
92314-207313.jpg

0,80: τόσο κοστίζει να φτάσεις με το τρένο στον Πειραιά. Και εκεί που νομίζεις ότι το μόνο που έχεις να κάνεις με το που θα κατεβείς είναι να φύγεις για βόλτα στην Πειραϊκή ή να επιβιβαστείς σε πλοίο, τελικά σου προκύπτει μια πλήρης βόλτα μόνο μέσα στο σταθμό. Πρώτη εικόνα, αυτή του (σχετικά) νέου έργου της υπέργειας πεζογέφυρας, που μαζί με κυλιόμενες σκάλες και ανελκυστήρες συνδέει το σταθμό με το λιμάνι. Ξεκίνησε να λειτουργεί στα τέλη του 2006, έχει άνοιγμα 40 μ. και ύψος 5 μ. Η χρηστική σημασία της για τους ταξιδιώτες με αποσκευές, τα άτομα με μειωμένη κινητικότητα (ΑΜΚ) και τους λοιπούς διαβάτες της κεντρικής λεωφόρου Ακτής Μιαούλη, είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ειδικά αν πληροφορηθείς πως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες (περίοδος κινητικής αιχμής για το λιμάνι) περισσότερα από 2.500.000 άτομα (αλλιώς 2.800 ανά ώρα) διασχίζουν την εγκάρσια λεωφόρο.

Έπειτα, είναι το μουσείο «Ηλεκτρικών Σιδηρόδρομων ΣΑΣ - ΕΗΣ - ΗΣΑΠ», που περιλαμβάνει πάνω από 2.000 αντικείμενα και περισσότερα από 3.000 βιβλία, έντυπα και φωτογραφίες με την ιστορία του ελληνικού σιδηρόδρομου. Το μουσείο εγκαινιάστηκε στο τέλος του 2005 και είναι το ενσαρκωμένο όραμα του Μανώλη Φωτόπουλου (αλλά και αρκετών ακόμα πρώην εργαζομένων στον ΗΣΑΠ), ο οποίος μετά τη συνταξιοδότησή του το 1995, άρχισε να συγκεντρώνει παλιές στολές, φωτογραφίες, αποκόμματα εφημερίδων και ένα σωρό ακόμα εκθέματα που περιγράφουν την ιστορία των γραμμών από το 1869 μέχρι σήμερα: το πρώτο ξύλινο βαγόνι του 1904, χειριστήρια μηχανήματα σηματοδότησης κι εξαρτήματα από τα τραμ Περάματος και Παραλίας.

Είναι ακόμα οι πάγκοι με τα κουλούρια και τα πανέρια των ξένων με τα πλαστικά κοσμήματα και τις τσάντες-μαϊμού, που δημιουργούν μια παραζάλη κινητικότητας και πολυχρωμίας.

Το κλείσιμο της βόλτας στιγματίζεται από την πρώτη εικόνα. Κατευθύνεσαι στο τέλος της πεζογέφυρας, εκεί που δημιουργείται ένα άνοιγμα σαν πρύμνη καραβιού. Στέκεσαι στο μικρό μπαλκόνι με το βλέμμα ίσια ευθεία στο Αιγαίο και αγναντεύεις μια γύρα όλο το λιμάνι. Παρατηρείς τα πλοία που πηγαινοέρχονται. Πιο λυπημένα και «βαριά». Χαζεύεις κτίρια-μνημεία, κτίρια άσχημα, και νοσταλγείς τις περσινές διακοπές σου, καταστρώνεις τις φετεινές, κάνεις το Πειραιάς- Ικαρία… ένα τσιγάρο δρόμο.

*Το μουσείο είναι ανοιχτό Δευτέρα-Παρασκευή 9:00-14:00 και 17:00-20:00 και η είσοδος είναι δωρεάν

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ