Life in Athens

Phil Zwijsen

Ο ευρωπαίος rider της Monster Energy μιλάει στην A.V.

1238923_217290008467464_250417658_n.jpg
Billy Gee
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
86260-173923.jpg

Γνώρισα τον Phil το καλοκαίρι του 2009 στην Βαρκελώνη. Ο Βέλγος skater από το  Antwerp που ισοπέδωνε τα πάντα με στυλ, δημιουργικότητα και αρκετή όρεξη. Λίγες μέρες αργότερα ο δαίμονας πήρε την πρώτη θέση στον Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό Euro Skate Championships στην Basel της Ελβετίας.

Εκεί άρχισε και η καριέρα του, έγινε pro για την Element skateboards & Carhartt clothing, άρχισε να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, συλλέγοντας βίντεο και φωτογραφικό υλικό από κάθε σημείο του πλανήτη που μπορείς να κανείς skate.

Ο Phil λατρεύει την Αθήνα και τα spot της, βρίσκει το σουβλάκι τίμιο και ιδιοφυές, είναι ο τύπος που θα σε ανεβάσει ψυχολογικά για να μπορέσεις να εκτελέσεις το κόλπο σου, θα αράξεις μαζί του, θα πας σε όλα τα μπαρ, είναι ένας πραγματικό street doger!

Ο  Phil Zwijsen είναι ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στην Ευρώπη στο χώρο του skateboarding. Μην ξεχάσω να αναφέρω ότι για την χρονιά του 2014 ο Phil κέρδισε το βραβείο “best short clip of the year» στα Bright European Awards.. Πριν σας παρουσιάσω τον Phil θα ήθελα να ευχαριστήσω την Monster energy που με βοήθησε να πραγματοποιήσω αυτή την συνέντευξη και όλες τις άλλες που θα ακολουθήσουν με σημαντικούς riders από τον χώρο του skateboarding.  

image

Sponsors: Element skateboards, Carhartt clothing, Nikesb, Monster energy.     


Πες μου σε πιο μέρος του πλανήτη σε βρίσκω;

Στο σπίτι μου, στην Αμβέρσα στο Βέλγιο

Πόσο κουραστικό σε επίπεδο skateboarding ήταν το φετινό καλοκαίρι για σένα;

Αρκετά κουραστικό αλλά συγχρόνως και καταπληκτικό! Επισκέφτηκα μέρη που δεν είχα ξαναπάει. Η Μογγολία ήταν η πιο έντονη εμπειρία και η πιο διασκεδαστική, από όλα τα skateboard tour που πήγα φέτος.

Θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας τις αγαπημένες σου Ευρωπαϊκές χώρες, όχι μόνο για το skateboarding.

Δεν έχω κάποια ιδιαίτερη προτίμηση, γιατί πιστεύω ότι κάθε πόλη έχει τα δικά της θετικά . Αν ήταν όμως να διαλέξω θα έλεγα το Βερολίνο, την Αθήνα, το Λονδίνο και το Ελσίνκι.

Έχεις ακούσει για την ελληνική skateboard σκηνή;

Ναι έχω ακούσει πολλά. Έχω επισκεφθεί την Ελλάδα αρκετές φορές για skate. Υπάρχουν πάρα πολλοί καλοί skateboarders εκεί. Όλοι οι skatersήταν πολύ άνετοι και μας βοήθησαν τόσο πολύ όσο ήμασταν εκεί. Σας ευχαριστώ από καρδιάς!

image

Γνωρίζεις κάτι για την ιστορία της Ελλάδας;

Όχι, δεν ξέρω πολλά πράγματα. Νομίζω όμως ότι είχε μία πολύ ωραία κουλτούρα. Και αυτό μπορείς να το δεις και τώρα στους ανθρώπους. Όλοι είναι πολύ φιλικοί και αρκετά πρόθυμοι να σε βοηθήσουν.

Ποια είναι η γνώμη σου για το skateboarding που θα μπει στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2020;

Δεν είμαι σίγουρος ότι είναι καλή ιδέα να ονομάσει κάποιος το skateboarding «άθλημα». Γιατί το skateboarding είναι περισσότερο τρόπος ζωής και όχι τόσο σωματική και αθλητική επίδοση. Το στυλ, η επιλογή των trick, η δημιουργικότητα είναι πολύ σημαντικά και δεν είναι κάτι που μπορεί κάποιος να κρίνει εύκολα και με αντικειμενικό τρόπο. Πιο πολύ έχει να κάνει με μια υποκειμενική άποψη. Έτσι, το να μπει το skateboarding στους Ολυμπιακούς Αγώνες και να έχει κριτές που θα πρέπει να βαθμολογούν αντικειμενικά ….. πιστεύω όλο αυτό είναι πολύ δύσκολο. Δεν μπορώ να δω πως μπορεί να γίνει. Αν κρίνεις μόνο με βάση τα trick τότε ίσως είναι πιθανό, αλλά για μένα δεν είναι αυτή η ουσία του skateboarding. Θα πρέπει να βρουν μια σωστή ισορροπία για να μπορούν να κρίνουν και να βαθμολογούν. Αλλά ακόμα και έτσι όλο αυτό στην ουσία παραμένει υποκειμενικό.

Πιστεύεις ότι το street league έπαιξε σημαντικό ρόλο για να μπει το street skateboarding στους Ολυμπιακούς αγώνες;

Δεν είμαι σίγουρος. Νομίζω ότι το street league κάνει αυτό που κάνει με τον τρόπο που το κάνει. Δεν νομίζω ότι δουλεύουν μαζί με τους Ολυμπιακούς. Δεν είμαι σίγουρος.

Τι είναι πραγματικά το skateboarding για εσένα;

Είναι το πάθος μου τα τελευταία 14 χρόνια. Καταλαβαίνεις λοιπόν πόσα πολλά σημαίνει για μένα. Και ακόμα …. κάθε μέρα που το κάνω περνάω καλά, είτε είμαι σε tour είτε είμαι σπίτι μου και κάνω skateμε τους φίλους μου. Νιώθω ότι έχω ακόμα να ανακαλύψω τόσα πολλά spots και τόσα πολλά ακόμα να μάθω.

image

Ποιους OG skaters ξεχωρίζεις και γιατί;

Τον Grant Taylor. Νομίζω ότι είναι μοναδικός. Δεν χρειάζεται να κάνει τα πιο τρελά κόλπα για να φαίνεται καταπληκτικός. Αλλά στην ουσία κάνει καταπληκτικά πράγματα. Νομίζω ότι αυτό που τον κάνει μοναδικό είναι το στυλ του.

Ποιοι pro skaters παρά την ηλικία τους συνεχίζουν να σε εκπλήσσουν και γιατί;

Ο Tony Hawk κάνει μέχρι σήμερα πολλά video footage παρά την ηλικία του. Νομίζω ότι είναι απλά τρελό το γεγονός ότι ακόμα κάνει καινούργια tricks και video parts. Πιστεύω ότι το πάθος του και το κίνητρο του είναι τα πάντα. Και φυσικά δεν είμαι μόνο αυτός…. Ο Caballero, o Andrew Reynolds κα o Daewon Song.

Πιστεύεις ότι τα σημερινά παιδιά που ξεκινούν skate το κάνουν επειδή τους μαγνητίζει η κουλτούρα, ή το βλέπουν σαν ένα σπορ που μπορούν να κάνουν καριέρα;

Νομίζω ότι αυτό που τους ελκύει είναι η κουλτούρα. Υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που κάνουν skate, παντού υπάρχουν skate parks, οπότε είναι τόσο εύκολο να μπεις μέσα σε όλο αυτό. Δεν νομίζω ότι οι περισσότεροι σκέφτονται την καριέρα, αλλά το πώς θα περνάνε ωραία με τους φίλους τους. Φυσικά πάντα θα υπάρχουν και κάποιοι που θα θέλουν να κάνουν καριέρα.

Αν μπορούσες τι θα άλλαζες αυτήν την στιγμή στον κόσμο του skateboarding;

Δεν ξέρω πραγματικά. Πολύ καλή ερώτηση αλλά δεν έχω κάποια απάντηση αυτή τη στιγμή.

Τι καινούργιο να περιμένουμε από εσένα;

Κάνω ένα καινούργιο video που ονομάζεται «Where we come from», είναι ένα project του φίλου μου Lucas Fiederling. Υπολογίζουμε να είναι έτοιμο στα μέσα του 2015. Δουλεύω επίσης πάνω σε κάποια άλλα project με την Element skateboards, την Carhartt clothing, την Nike SB και την Monster Energy.

Last words…

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την οικογένεια μου, τους φίλους μου και τους σπόνσορες μου για την υποστήριξη. Είμαι πολύ ευγνώμων για όλες τις ευκαιρίες που μου έχουν δοθεί.

image

image

image

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ