Γιατί το καλοκαίρι συνεχίζεται στα ατίθασα βράδια της Πέμπτης που δεν περιμένουν να πάει Σάββατο για να ξεδώσουν
- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Life in Athens
POV: Όταν είσαι Gen Z και Πόντιος στην Αθήνα
Δείτε τις εντυπωσιακές εικόνες από το φωτογραφικό project του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Αττικής
Το γεγονός ότι μπορεί όλα να αλλάζουν γύρω μας αλλά η ποντιακή ταυτότητα μένει αγέρωχη και παρούσα μέχρι και σήμερα, προσπαθούν να αποτυπώσουν τα μέλη του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Αττικής, στο πρότζεκτ τους με τίτλο «Ανθεί και φέρει κι άλλο» (στίχος από το δημοτικό ποντιακό τραγούδι «Η Ρωμανία και αν επέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο»)
Η ιδέα του πρότζεκτ, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, προήλθε από την συνειδητοποίηση ότι η Gen Z είναι η πρώτη γενιά που δεν γνώρισε τους Πόντιους προγόνους της, που επέζησαν από την γενοκτονία. Παρόλα αυτά υπάρχουν πράγματα που τους συνδέουν με τον Πόντο, όπως ιστορίες, ήθη, έθιμα, χοροί και φυσικά η «ποντιακή ταυτότητα» που μένει ανεξίτηλη στον χρόνο. Έπειτα, ο Μάιος είναι σημαντικός μήνας για την ποντιακή κοινότητα λόγω της ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού (19 Μαϊου). Είναι ο μήνας που τα σωματεία αγωνίζονται λίγο παραπάνω για την ευαισθητοποίηση του κοινού πάνω στο ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας.
Γιατί φωτογραφίες; τους ρωτώ.
«Γιατί μένουν, γιατί είναι τέχνη και γιατί στην εποχή της εικόνας ένας καλός τρόπος να ευαισθητοποιήσεις κόσμο είναι η εικόνα. Οι φωτογραφήσεις ξεκίνησαν αρχές Δεκεμβρίου και ολοκληρώθηκαν τον Απρίλιο. Φάγαμε κρύα, φάγαμε ζέστη , υπήρχαν κάποιες ακυρώσεις αλλά μείναμε πιστοί στον στόχο μας , του οποίου το αποτέλεσμα μας δικαιώνει.
Στο εγχείρημα μας αυτό είχαμε και την ανεκτίμητη βοήθεια κάποιων αδελφών σωματείων, τα οποία μας δάνεισαν αφιλοκερδώς τις ποντιακές φορεσιές όπως ο Πολιτιστικός Φορέας Ποντίων Καλλιθέας «Θέατρο Πόντου», ο Σύλλογος Ποντίων Πετρούπολης και Ιλίου «Μανουήλ Κομνηνός», ο Σύλλογος Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας «Δημήτριος Υψηλάντης» και η Ένωση Ποντίων Βριλησσίων «Οι Τραντέλληνες».
Το πρότζεκτ είναι αρκετά συμβολικό αλλά περνάει καθαρά το μήνυμα. Το «είμαστε εδώ» συμβολίζεται με την χρήση των ποντιακών φορεσιών στις φωτογραφίες και το «νέες συνθήκες» με τις σύγχρονες τοποθεσίες της Αθήνας που επιλέξαμε. Στις φωτογραφίες του πρότζεκτ όπως θα δείτε έχουν επιλεγεί τοποθεσίες όπου δηλώνουν την ταυτότητα της σύγχρονης Αθήνας. Από κτήρια με μοντέρνα αρχιτεκτονική μέχρι πιο εναλλακτικά σημεία. Είναι σημεία που οι περισσότεροι από εμάς έχουν περάσει, έχουν θαυμάσει, έχουν ζήσει» εξηγούν τα μέλη του Συλλόγου.
Δειτε περισσοτερα
Life in Athens
Endless Summer Party: Η Athens Voice έδωσε παράταση στο καλοκαίρι, πάνω στη θάλασσα
Life in Athens
Η ATHENS VOICE γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ στο Μετρό Πανεπιστήμιο
Ένα διαφορετικό πρωινό με την ενέργεια της Protergia, καφέ από τον Jacobs, μουσική, δώρα πολύ καλή διάθεση
Φωτογραφια
Κεραμεικός: Στα μαρμαρένια Ηλύσια της Τέχνης
Ένα φωτογραφικό δοκίμιο για τον Κεραμεικό, εκεί όπου το μάρμαρο γίνεται μνήμη
Κοινωνια
30 στιγμές από τη λαϊκή αγρυπνία για τον Γιώργο Μαζωνάκη
Χιλιάδες άνθρωποι αποχαιρετούν με την παρουσία τους τον τραγουδιστή που αγαπήθηκε όσο λίγοι
Μουσικη
Rock Hard Festival Greece: Μια βραδιά γεμάτη 90s metal νοσταλγία - 20 φωτογραφίες
Από τον Frank Blackfire στους Angra, η Τεχνόπολη πλημμύρισε από ήχους μιας άλλης εποχής
Μουσικη
Outbreak Festival 2026: 15 χρόνια hardcore και κοινότητας σε μια θριαμβευτική ημέρα στο Λονδίνο
Από τους Basement και JPEGMAFIA μέχρι τους Idles και τους Deftones, το Outbreak διευρύνει ακόμα περισσότερα τα όριά του