Life in Athens

Ένα λεωφορείο γεμάτο βιβλία οργώνει τους δρόμους της πόλης

O Δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας αποφάσισε να προάγει το διάβασμα στην πόλη με έναν ξεχωριστό τρόπο, χρησιμοποιώντας ένα «βιβλιοαυτοκίνητο»

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ένα λεωφορείο γεμάτο βιβλία οργανώνει τους δρόμους της πόλης

Δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας: Κινητή δανειστική βιβλιοθήκη σε γειτονιές και πλατείες

«Το διάβασμα είναι όπως η τροφή και το νερό. Το πνεύμα που δεν διαβάζει χάνει βάρος, όπως ένα σώμα που δεν τρώει». Mπορεί ο Βίκτωρ Ουγκώ με αυτή τη φράση να περιέγραφε την αξία της ανάγνωσης σε μια εποχή που οι άνθρωποι έβρισκαν με δυσκολία τα βιβλία, σίγουρα όμως δεν φανταζόταν ότι θα ερχόταν η εποχή που τα ίδια τα βιβλία θα συναντούσαν με ευκολία τους ανθρώπους.

Κάθε πρωτοβουλία που προάγει την φιλαναγνωσία και επιδιώκει να γνωρίσει σελίδες και ιστορίες σε μικρούς και μεγάλους, βοηθώντας τη γνώση να ταξιδέψει και να μεταδοθεί παντού, είναι πολύτιμη. Έτσι και ο Δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας αποφάσισε να προάγει το διάβασμα στην πόλη με έναν ξεχωριστό  τρόπο, χρησιμοποιώντας ένα «βιβλιοαυτοκίνητο», που διασχίζει τους δρόμους και δίνει την ευκαιρία στους δημότες να δανειστούν τα βιβλία που τους ενδιαφέρουν, χωρίς να μετακινηθούν καν.

Οι στάσεις του βιβλιοαυτοκινήτου ποικίλουν ώστε να συναντήσουν όσο πιο πολλούς αναγνώστες μπορούν. Το Βιβλιοαυτοκίνητο του Δήμου είναι μια πρωτοβουλία που σκοπό έχει να μεταφέρει τη γιορτή της ανάγνωσης στις γειτονιές της πόλης. Για τον λόγο αυτό, η Κινητή Βιβλιοθήκη ταξιδεύει και σταθμεύει σε πλατείες, πάρκα, παιδικές χαρές, ΚΑΠΗ, σχολεία, στον Πολυχώρο Λιπασμάτων και γενικά σε μέρη όπου συγκεντρώνονται δημότες.

Κάθε πολίτης μπορεί να γίνεται μέλος της Κινητής Δανειστικής Βιβλιοθήκης με την ταυτότητα του και έτσι να δανείζεται δωρεάν τρία βιβλία για 15 ημέρες. Η  επιστροφή των βιβλίων μπορεί να γίνει είτε στην Κινητή Βιβλιοθήκη, είτε σε μία από τις τρεις Βιβλιοθήκες του Δήμου: Κεντρική Βιβλιοθήκη Κερατσινίου, Βιβλιοθήκη Δραπετσώνας, Παράρτημα Ευγένειας.

Κερατσίνι - Δραπετσώνα: Κινητή δανειστική βιβλιοθήκη

Ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος μιλάει για το «Βιβλιοαυτοκίνητο» και την ανταπόκριση των πολιτών

«Η φιλαναγνωσία, η καλλιέργεια της αγάπης για το βιβλίο και του ενδιαφέροντος των δημοτών για διάβασμα, αποτελεί προτεραιότητα για τον Δήμο μας. Σ΄ αυτή την κατεύθυνση εκτός από τις τρεις βιβλιοθήκες στο Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα, αποφασίσαμε να βοηθήσουμε «τη γνώση να ταξιδέψει» ακόμη περισσότερο με το βιβλιοαυτοκίνητο. Μετατρέψαμε λοιπόν ένα λεωφορείο σε μια σύγχρονη βιβλιοθήκη με την απαραίτητη υποδομή της, με τα βιβλία που ανανεώνονται, με το ασύρματο δίκτυο που επιτρέπει στον κάθε κάτοικο, σε κάθε αναγνώστη από τον πιο μικρό ως τον πιο μεγάλο, να γίνεται μέλος της βιβλιοθήκης. Η Κινητή Βιβλιοθήκη παίρνει τους… δρόμους και επισκέπτεται πάρκα, πλατείες, σχολεία, ΚΑΠΗ και όπου αλλού μπορεί να συγκεντρωθούν οι δημότες, θέλοντας να μεταφέρει την αγάπη για το διάβασμα και το βιβλίο σε κάθε γωνιά του Δήμου.
Με τις στάσεις της Κινητής Βιβλιοθήκης σε διάφορα σημεία του Δήμου, θέλουμε να δημιουργούμε γεγονότα με παρουσιάσεις βιβλίων, τη γνωριμία με συγγραφείς, με δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά αλλά και ενήλικες. Και εδώ να πούμε ότι ο κόσμος ανταποκρίνεται πολύ θετικά κι ο μεγαλύτερος οπαδός της Κινητής Βιβλιοθήκης είναι τα παιδιά!
Είμαστε πολύ χαρούμενοι που δίνουμε στους δημότες μας αυτή τη δυνατότητα και ελπίζουμε να έχουν όλο και περισσότεροι την ευκαιρία να απολαύσουν αυτό το ταξίδι της γνώσης».

Κερατσίνι - Δραπετσώνα: Κινητή δανειστική βιβλιοθήκη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ