- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Παπαγάλοι: Τα τροπικά πτηνά της Αθήνας
Οι παπαγάλοι με το όνομα Μυοψιττακοί έχουν φωλιές -πολυδιαμερίσματα σε 300 περίπου διαφορετικά δέντρα στο λεκανοπέδιο Αττικής


Παπαγάλοι: Ο Δασολόγος και Περιβαλλοντολόγος κ. Παναγιώτης Λατσούδης μιλά στην ATHENS VOICE για τους τροπικά πτηνά της Αττικής και της Αθήνας
Είναι εξωτικοί, με εντυπωσιακά φτερά και χρώματα, το τιτίβισμα τους μας φέρνει στο μυαλό μέρη τροπικά, ωστόσο συνήθως ζουν στην Αθήνα αλλά και σε άλλες μεγαλουπόλεις. Είναι όμορφοι, ακούραστοι και φλύαροι. Ο λόγος για τους παπαγάλους που απολαμβάνουν τις πτήσεις τους σε αστικές περιοχές και όχι μόνο, καθώς τα ιδιαίτερα ξενικά πουλιά έχουν πλέον εδραιωθεί σε αρκετά σημεία της χώρας. Σύμφωνα με την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, είναι ιδιαίτερα σημαντική η καταγραφή παπαγάλων και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, καθώς έχουμε ήδη μια καλή εικόνα των πληθυσμών της Αττικής. Ιδιαίτερα αυτή η περίοδος είναι ιδανική για μια απογραφή των πληθυσμών τους καθώς τώρα απαντώνται τα μεγαλύτερα σμήνη της χρονιάς! Μάλιστα ήδη από αρχές του περασμένου Δεκέμβρη και μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2024 μετρώνται για έβδομη συνεχή χρονιά όλοι οι ελεύθεροι παπαγάλοι στην Ελλάδα.

Παπαγάλοι: Ο Δασολόγος και Περιβαλλοντολόγος κ. Παναγιώτης Λατσούδης μιλά στην ATHENS VOICE για τα τροπικά πτηνά της πόλης
Σχετικά με τη χειμωνιάτικη απογραφή των παπαγάλων που οργανώνει η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, μίλησε στην ATHENS VOICE o Δασολόγος και Περιβαλλοντολόγος κ. Παναγιώτης Λατσούδης.
Απαντώντας στο γιατί αυτή η περίοδος είναι ιδανική για την απογραφή παπαγάλων στην Αττική και σε ολόκληρη την χώρα σημείωσε:
«Ο χειμώνας είναι ιδανική περίοδος για την απογραφή των παπαγάλων επειδή τα περισσότερα πουλιά συγκεντρώνονται όλα μαζί σε βραδινές κούρνιες. Αν και ξεκινούν να αναπαράγονται αρκετά νωρίς σε σχέση με άλλα αυτόχθονα είδη, οι παπαγάλοι δεν έχουν ακόμη γεννήσει. Αργότερα, κατά την περίοδο αναπαραγωγής, πολλά πουλιά θα παραμένουν τα βράδια στις φωλιές τους οι οποίες βρίσκονται διάσπαρτες στην πόλη. Τώρα λοιπόν είναι πιο εύκολο να καταμετρηθεί το μεγαλύτερο μέρος, εάν όχι ολόκληρος ο πληθυσμός».
Σύμφωνα με τις προηγούμενες καταμετρήσεις όμως, πόσοι παπαγάλοι βρίσκονταν μέχρι πέρσι στην Ελλάδα; Έχουμε εικόνα για τον αριθμό τους στην Αθήνα;
Όπως εξήγησε ο κ. Λατσούδης «κατά την περσινή απογραφή (του χειμώνα 2022-2023) προέκυψαν για την Αττική τα εξής στοιχεία:
Περίπου 1.600 Δαχτυλιδολαίμηδες Ψιττακίσκοι
Περίπου 65 Ευπατρίδες Ψιττακίσκοι
Μόλις 1-2 Φαιοκέφαλοι Σενεγάλης
Οι Μυοψιττακοί, οι μόνοι παπαγάλοι στον κόσμο που κτίζουν κλαδόπλεκτες κρεμαστές φωλιές, έχουν φωλιές -πολυδιαμερίσματα σε 300 περίπου διαφορετικά δέντρα στο λεκανοπέδιο Αττικής.

Αρκετά δέντρα έχουν περισσότερες από μία φωλιές και κάθε φωλιά μπορεί να έχει περισσότερα από ένα διαμερίσματα. Η Αττική μάλιστα παραμένει η μόνη περιοχή στην Ελλάδα όπου εμφανίζεται το συγκεκριμένο είδος. Παραμένουν εντοπισμένοι στο κεντρικό και ανατολικό μέρος του λεκανοπεδίου καθώς και στον Πειραιά ενώ είναι άγνωστοι ακόμη στο δυτικό μέρος του λεκανοπεδίου. Οι "Αθηναίοι" φαίνεται ότι ακόμη και την προηγούμενη χρονιά δεν είχαν συναντηθεί με τους «Πειραιώτες».
Ο πληθυσμός των Μυιοψιττακών παρουσιάζει σαφή αυξητική τάση. Τα υπόλοιπα είδη φαίνεται να αυξάνουν τους πληθυσμούς τους με πιο αργό ρυθμό. Η εξάπλωσή τους προς το παρόν ακολουθεί ένα αστικό μοντέλο
Όσο απομακρύνεσαι από την πόλη, μειώνονται οι πληθυσμοί. Αυτό ακριβώς έχει παρατηρηθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις.
Οι Δαχτυλιδολαίμηδες έχουν την πιο ευρεία εξάπλωση στην Ελλάδα αφού εμφανίζονται σε αρκετές πόλεις, διάσπαρτες σε όλη την ηπειρωτική αλλά και νησιωτική χώρα. Στις μικρές πόλεις είναι μικροί και οι πληθυσμοί τους».

Όσον αφορά στα είδη των παπαγάλων που συναντάμε στην χώρα μας και στα βασικά χαρακτηριστικά τους επισήμανε:
«Τα τέσσερα είδη που σημειώθηκαν, είναι αυτά που κυρίως έχουν καταφέρει στην Ελλάδα να ζήσουν ελεύθερα για μεγάλο διάστημα ή και να εδραιωθούν: Δαχτυλιδολαίμης Ψιττακίσκος, Ευπατρίδης Ψιττακίσμος, Μυοψιττακός και Φαιοκέφαλος της Σενεγάλης.
Κατά καιρούς, άτομα άλλων ειδών καταφέρνουν να ζήσουν ελεύθερα για κάποιο διάστημα, αλλά δεν φαίνεται να επιβιώνουν τελικά...Τα δύο πρώτα είδη προέρχονται από την Ασία (Δαχτυλιδολαίμης και Ευπατρίδης), ο Μυοψιττακός προέρχεται από τη Νότια Αμερική ενώ ο Φαιοκέφαλος, όπως προδίδει και το όνομά του, προέρχεται από την υποσαχάρια Αφρική».

Αναφερόμενος στα βασικά βήματα για την καταγραφή των παπαγάλων ο Δασολόγος κ. Παναγιώτης Λατσούδης σημείωσε πως «για την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πού βρίσκονται κάποιες βραδινές κούρνιες οι οποίες ενδέχεται να μην έχουν γίνει ήδη αντιληπτές. Είναι σημαντικό επίσης να γνωρίζουμε όλες τις πόλεις όπου εμφανίζονται σήμερα ελεύθεροι, εγκλιματισμένοι, παπαγάλοι. Όποιος/α γνωρίζει κάτι μπορεί να καταχωρήσει την πληροφορία στη σχετική φόρμα που υπάρχει στην ιστοσελίδα της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ».
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι αυτή η εποχή είναι ιδανική για την απογραφή των πληθυσμών τους καθώς τώρα παρατηρούνται τα μεγαλύτερα σμήνη ενώ ακριβώς επειδή οι παπαγάλοι είναι ιδιαίτερα φλύαροι την ώρα του κουρνιάσματος - κατά τη δύση του ηλίου - είναι σχετικά εύκολο να εντοπιστούν εκείνη την ώρα της ημέρας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Θέλω να πάρουμε έναν καφέ στο χέρι με τον Χάρη Δούκα και να περπατήσουμε στα πεζοδρόμια της Νεάπολης και του Κολωνακίου»
Το είδος του μπαρ που δεν σε κερδίζει με κάποιο στημένο κόλπο ή κάποιο χάιπ, απλώς είναι εκεί και σε περιμένει να το ανακαλύψεις.
Ο Μάρκος Βαμβακάρης είπε ότι όποιος την περνούσε θα πρέπει να ήταν πολύ μάγκας. Αυτή είναι η ιστορία της γέφυρας και των ανθρώπων που την πέρασαν.
Την είδαμε στο TikTok της να προσπαθεί να προφέρει ελληνικούς γλωσσοδέτες και της ζητήσαμε να μας πει πώς βρέθηκε στη χώρα μας και τι κάνει
Διασκέδαση, φαγητό, αγορές, ευ ζην, τίποτα δεν λείπει από αυτή τη γειτονιά
Χωρά μια τέτοια βραδιά σε ένα μόνο κείμενο;
Είναι λες και η πόλη, και ειδικά το κέντρο της, υπάρχουν για την ψυχαγωγία των κακομαθημένων προνομιούχων ή των «ευαίσθητων» προνομιούχων
Ανάμεσα στις παλιές πολυκατοικίες ξεφυτρώνουν νέα στέκια, μαγαζάκια και καλλιτεχνικοί πολυχώροι, που υπόσχονται να της δώσουν χρώμα και μια νέα πνοή
Αυτό που χρειάζεται να ξέρεις για να της πάρεις το σωστό δώρο (χωρίς κάρτα αλλαγής)
O Σωτήριος Καρέλλας δίνει το παράδειγμα για ένα καλύτερο περιβάλλον σε διδάσκοντες και φοιτητές
Σειρά δράσεων με στόχο την κοινωνική και πολιτιστική ορατότητα το Σαββατοκύριακο 8-9 Μαρτίου
Χάρης Δούκας: «Τα Κέντρα Δημιουργικής Μάθησης του Δήμου Αθηναίων, ενεργές κυψέλες πολιτισμού στις γειτονιές της πόλης»
Δούκας: «Ατμόσφαιρα γιορτής, με μουσική, χορό και παραδοσιακά εδέσματα για όλους»
Παραδοσιακό επίκεντρο ο λόφος Φιλοπάππου για τους Αθηναίους - Αναλυτικά οι εκδηλώσεις
Παρέλαση χιλιάδων καρναβαλιστών με πολύ εντυπωσιακά χορευτικά δρώμενα
Μιλήσαμε με τον Πέτρο Παρθένη, ιδρυτή της παρέας κολυμβητών ανοιχτής θαλάσσης WeSwim, για το event που ετοιμάζουν στις 16 Μαρτίου στην Ακτή Βουλιαγμένης
Μια πόλη κι ένας τόπος εμπεριέχει το παρελθόν του, αρκεί να μην του το στερoύμε
Κάλεσμα του Χάρη Δούκα για μαζική συμμετοχή στη μεγάλη δρομική γιορτή
Όταν μια queen ανεβαίνει στη σκηνή, δεν τη βλέπεις μόνο να χορεύει ή να τραγουδάει, τη βλέπεις να καταρρίπτει τους κανόνες της κοινωνίας, να ανατρέπει ό,τι ξέρεις για την ταυτότητα
Από την κόμμωση της απελπισίας στο κούρεμα της χαράς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.