Life in Athens

Το εντυπωσιακό mural του Hambas για την Παγκόσμια μέρα κυστικής ίνωσης

H δεύτερη τοιχογραφία της καμπάνιας «Απεριόριστη ανάσα – Be a life donor» με τη Στέλλα Γεωργάκη κοσμεί το Τζάνειο Γ.Ν. Πειραιά

marianna_manolopoyloy_.jpg
Μαριάννα Μανωλοπούλου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Mural Στέλλα Γεωργάκη
© Instagram Hambas

Hambas: H τοιχογραφία της καμπάνιας «Απεριόριστη ανάσα – Be a life donor» με τη Στέλλα Γεωργάκη με αφορμή την Παγκόσμια μέρα κυστικής ίνωσης στο Τζάνειο Γ.Ν. Πειραιά 

«Απεριόριστη ανάσα. Βe a life donor. Πανελλήνιος Σύλλογος Κυστικής Ίνωσης» γράφει στην καινούργια τοιχογραφία που υλοποίησε ο street artist Hambas, κατά κόσμον Αντώνης Χαμπάς, ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες καλλιτέχνες του δρόμου στο Τζάνειο Γ.Ν. Πειραιά. Με αφορμή την Παγκόσμια μέρα κυστικής ίνωσης, 8 Σεπτεμβρίου δημιούργησε ένα mural στα χρώματα, μπλε, λευκό, κόκκινο, καφέ. Κεντρικό πρόσωπο του η Στέλλα Γεωργάκη, η μοναδική ασθενής με κυστική ίνωση στην Ελλάδα που έχει υποβληθεί, όχι μία, αλλά δύο φορές σε επιτυχημένη μεταμόσχευση πνευμόνων, διεκδικώντας για δεύτερη φορά το δικαίωμα της στη ζωή. Τριγύρω της πεταλούδες και μια μάσκα οξυγόνου, την οποία κρατάει μεταφέροντας έτσι, το μήνυμα της ελπίδας.

Mural Στέλλα Γεωργάκη
© Instagram Hambas

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Κυστικής Ίνωσης και η καμπάνια «Απεριόριστη ανάσα – Be a life donor»

Ο γνωστός street artist Hambas είχε κοσμήσει στο παρελθόν ξανά μία από τις πλευρές του νοσοκομείου «Τζάνειο» στον Πειραιά με τη «νοσοκόμα με το λευκό τριαντάφυλλο», με το τελευταίο να συμβολίζει την ελπίδα και το φάρμακο που χρησιμοποιούσε η θεά Αφροδίτη στην μυθολογία. Για το πιο πρόσφατο mural του γράφει στο post που δημοσίευσε ανήμερα ο καλλιτέχνης στο προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram με τους 12, 3 χιλ. ακολούθους: «Στο πρόσωπο της Στέλλας αποτυπώνουμε την ελπίδα και τον αγώνα των ασθενών που πάλεψαν για την ανάσα τους και τα κατάφεραν». Συγκεκριμένα, πρόκειται για την δεύτερη τοιχογραφία της εκστρατείας «Απεριόριστη ανάσα – Be a life donor» που ξεκίνησε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Κυστικής Ίνωσης που ιδρύθηκε το Μάιο του 1983 για να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες να γίνουν δότες οργάνων. Η πρώτη τοιχογραφία ήταν του same84, στον τοίχο του Νοσοκομείου της Νίκαιας και αποτύπωνε τη Λένα Πολυχρόνη, ασθενή επίσης, με κυστική ίνωση, η οποία έκανε μεταμόσχευση πνεύμονα το 2016 στην Αυστρία, σε ηλικία 18 ετών.

"Απεριόριστη Ανάσα - Be a Life Donor"

Σύμφωνα με το δεύτερο βίντεο της καμπάνιας τα τελευταία χρόνια οι ασθενείς με κυστική ίνωση κερδίζουν πίσω τη χαμένη τους ανάσα στην Ελλάδα χάρη στις μεταμοσχεύσεις και στις καινοτόμες θεραπείες. Οι μεταμοσχεύσεις πνευμόνων ξεκίνησαν το 2020 στο Ωνάσειο και παραμένουν ως μοναδική λύση σωτηρίας για τους ασθενείς. Και με αυτό το mural καλούν για ακόμη μια φορά τον καθένα να τους δώσει ευκαιρία για ζωή και ένα χαμόγελο αισιοδοξίας και ελπίδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ