Life in Athens

Η Φρίντα Κάλο στον Υμηττό με τη street art ματιά της Έλενα Ρεσετνιάκ

Ένα υπαίθριο σημείο της Αθήνας με άρωμα Μεξικού

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το ΚΑΦΑΟ με τη Φρίντα Κάλο στον Υμηττό που φιλοτέχνησε η Έλενα Ρεσετνιάκ

To αφιερωματικό ΚΑΦΑΟ για τη Φρίντα Κάλο στον Υμηττό που φιλοτέχνησε η Έλενα Ρεσετνιάκ.

Είναι εντυπωσιακό το πώς η street art με την αμεσότητά της και την ικανότητά της να έρχεται εκείνη να σε βρίσκει, καταφέρνει να σε ταξιδεύει παντού στον χώρο και στον χρόνο. Μια και μόνο εικόνα που μπορεί όχι μόνο να ομορφύνει το αστικό περιβάλλον αλλά και να αλλάξει τη διάθεσή μας, δίνοντας μια νότα νοερής ταξιδιάρικης διάθεσης μέσα στο γκρίζο της πόλης. Πόσο μάλλον όταν η έμπνευση έρχεται από μια σπουδαία καλλιτέχνιδα, που με τα έργα της ξεχώρισε και άφησε ένα πολύτιμο αποτύπωμα  στην τέχνη που υπηρέτησε με τόσο πάθος, την  σπουδαία ζωγράφο του 20ού αιώνα, Φρίντα Κάλο.

Περπατώντας σε έναν δρόμο που ξεκινάει από τον Βύρωνα και καταλήγει στον Υμηττό και συγκεκριμένα στην ομώνυμη πλατεία του, βρίσκεις ένα απρόσμενο σημείο, πλημμυρισμένο με χρώμα, ζωντάνια, γεμάτο Φρίντα Κάλο. Μια γωνία της πόλης που με τη βοήθεια ενός ΚΑΦΑΟ μας φέρνει στο μυαλό το Μεξικό, αλλά και την πιο διάσημη ζωγράφο του 20ού αιώνα.

Το ΚΑΦΑΟ με τη Φρίντα Κάλο στον Υμηττό που φιλοτέχνησε η Έλενα Ρεσετνιάκ

Ένα σημείο της Αθήνας, στον υπαίθριο αστικό της χώρο, που μας θυμίζει με έναν ευχάριστα απρόσμενο τρόπο αυτή τη μοναδική προσωπικότητα, με το φλογερό ταμπεραμέντο και το σπάνιο ταλέντο. Ένα ΚΑΦΑΟ δίπλα στην Πλατεία Υμηττού ζωγραφισμένο με έμπνευση την ξεχωριστή καλλιτέχνιδα που δεν ήταν μόνο ζωγράφος αλλά ένα πλάσμα που ύμνησε τη ζωή με το δικό της τρόπο, μετατρέποντας τον πόνο σε δημιουργία, και το ακατόρθωτο σε πραγματικότητα. Ύμνος στην μοναδικότητα, πάθος και έμπνευση, ικανότητα υπέρβασης των δυσκολιών, γυναικεία χειραφέτηση, αστείρευτη δύναμη, είναι μερικά μόνο από τα κομμάτια  του παζλ που συνθέτουν την προσωπικότητά της. Η ίδια, η ζωή της και η τέχνη της άλλωστε έχουν εμπνεύσει πολλούς καλλιτέχνες, στο βάθος των δεκαετιών, γεγονός που μεταξύ άλλων αποτυπώθηκε από βιβλία μέχρι και σε ταινίες.

Το ΚΑΦΑΟ με τη Φρίντα Κάλο στον Υμηττό που φιλοτέχνησε η Έλενα Ρεσετνιάκ

Μια ζωγράφος με ακλόνητη θέληση και θάρρος που αν και έφυγε από τη ζωή πριν από 69 χρόνια, το καλοκαίρι του 1954, εξακολουθεί και ζει μέσα από την τέχνη της αλλά και όλα όσα μας την θυμίζουν, μια γυναίκα που έσπασε τα δεσμά της εποχής της και δεν πτοήθηκε από τις αντιξοότητες όσο σαρωτικές και αν ήταν. Ατυχίες, ασθένειες, τραυματισμοί και αποχωρισμοί, όλα πολύ μικρά μπροστά στην ίδια της ταυτότητα.

Αποχρώσεις έντονες μπλε, πράσινο, κίτρινο σε ένα σημείο της Αθήνας που αιφνιδιάζει ευχάριστα στον περίπατό σου, φέρνοντας στο νου αναρίθμητες εικόνες που σχετίζονται με την ανατρεπτική καλλιτέχνιδα.

Πνοή σε αυτό το ξεχωριστό ΚΑΦΑΟ του Υμηττού έδωσε μια αυτοδίδακτη ζωγράφος που ασχολείται ερασιτεχνικά με την τέχνη που λατρεύει, που γοητεύεται από τα όμορφα, έντονα χρώματα αλλά και από τη Φρίντα Κάλο.

Η Φρίντα Κάλο στον Υμηττό με τη street art ματιά της Έλενα Ρεσετνιάκ

Η Έλενα Ρεσετνιάκ μετά το ανοιχτό κάλεσμα που έκανε ο Δήμος Δάφνης Υμηττού προς τους καλλιτέχνες κατέθεσε την ιδέα για την Φρίντα Κάλο και επιλέχθηκε το συγκεκριμένο σημείο για αυτή την όμορφη καλλιτεχνική δημιουργία. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης για την αισθητική παρέμβαση σε διαφορά σημεία του Υμηττού συνολικά έχουν ζωγραφιστεί περί τα 15 ΚΑΦΑΟ στην περιοχή με διαφορετική θεματολογία.

Το ΚΑΦΑΟ με τη Φρίντα Κάλο στον Υμηττό που φιλοτέχνησε η Έλενα Ρεσετνιάκ

Μιλώντας στην ΑTHENS VOICE η Έλενα Ρεσετνιάκ εξήγησε ότι στα θέματα με τα οποία καταπιάνεται συνήθως, περιλαμβάνονται οι προσωπογραφίες και τα λουλούδια ενώ η Φρίντα Κάλο είναι η αγαπημένη της γενικότερα. Απαντώντας πώς αποφάσισε να δημιουργήσει τη συγκεκριμένη εικόνα τόνισε: «Ήθελα να δημιουργήσω κάτι σε μια γωνιά της πόλης ζωντανό, με πολύ χρώμα, και το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό ήταν η Φρίντα. Έχω ζωγραφίσει πάρα πολλά δικά της πορτρέτα, έχοντας γενικά επηρεαστεί πολύ από την μορφή της, τη ζωή, το έργο της και την προσωπικότητά της. Η Φρίντα Κάλο είναι ένα πρόσωπο με πάρα πολύ χρώμα, την θαυμάζω ως άνθρωπο, ως φεμινίστρια, ως έναν πλάσμα που ήταν πιο μπροστά από την εποχή της. Θαυμάζω την Φρίντα Κάλο για το έργο της το καλλιτεχνικό αλλά κυρίως για την προσωπικότητα και τον τρόπο με τον οποίο χειριζόταν τις δύσκολες καταστάσεις που είχε βιώσει». Άλλωστε η σπουδαία Φρίντα Κάλο υπήρξε μια καλλιτέχνιδα που αμφισβήτησε τα στερεότυπα εκείνης της εποχής και κατάφερε να ζήσει ελεύθερη, χωρίς συμβιβασμούς μέχρι και το τέλος. Τα στενά όρια και οι περιοριστικές νόρμες του τότε, δεν στάθηκαν εμπόδιο στο να λάμψει, να ξεχωρίσει και να κερδίσει μια περίοπτη θέση στο πάνθεον της ιστορίας και στις καρδιές όλων όσων αποζητούν αφορμές για να τη θυμηθούν ή και για να τη γνωρίσουν καλύτερα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ