Life in Athens

Ραντεβού στα θερινά της Αθήνας

Ταινίες κάτω από τα αστέρια για τις πιο όμορφες καλοκαιρινές βραδιές

efterpi-mouzakiti.jpg
Ευτέρπη Μουζακίτη
ΤΕΥΧΟΣ 876
14’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Θερινό Σινεμά.
© Eurokinissi

Θερινά Σινεμά στο κέντρο της Αθήνας: Ριβιέρα, Θησείον, Εκράν, Δεξαμενή και Cine Paris

Είναι η εποχή που μόλις πέσει το σούρουπο, το ραντεβού δίνεται χωρίς δεύτερη σκέψη έξω από κάποιο αγαπημένο θερινό που μοσχοβολά ποπ κορν και γιασεμί. Τα θερινά σινεμά είναι το σήμα κατατεθέν του αθηναϊκού καλοκαιριού, με τους σινεφίλ να περιμένουν κάθε χρόνο με ανυπομονησία να χαθούν στις ήσυχες και καταπράσινες αίθουσές τους. Οι γραφικές αυλές με το χαλικάκι, οι πάνινες καρέκλες σκηνοθέτη –παρατεταγμένες άλλοτε ανάμεσα σε πολυκατοικίες και άλλοτε σε δροσερές ταράτσες–, το αναζοωγονητικό αεράκι, συνθέτουν με την απλότητά τους ένα ρομαντικό σκηνικό για τις πιο όμορφες καλοκαιρινές βραδιές. Μια ατμόσφαιρα ιδανική για να μας μεταφέρει σε άλλη εποχή, με φόντο γαλλικά φιλμ ή τελευταίες κυκλοφορίες. Οι επιλογές είναι πολλές, κάποιες all time classic αγαπημένες και κάποιες άλλες «κρυφά διαμαντάκια», μας περιμένουν να τις ανακαλύψουμε τους επόμενους μήνες σε μια από τις αθηναϊκές θερινές αίθουσες. Παρακάτω προτείνουμε μερικά από τα θρυλικά, αγαπημένα και ήσυχα θερινά του κέντρου.

Θερινά Σινεμά στο κέντρο της Αθήνας

Cine Ριβιέρα

Τραβώντας την μπορντό κουρτίνα, αυτομάτως θα «αποδράσεις» στον πιο όμορφο και καταπράσινο κήπο των Εξαρχείων, με τις χαρακτηριστικές πετρόλ πτυσσόμενες καρεκλίτσες και τη μεγάλη οθόνη. Διαχρονική και γραφική η Ριβιέρα, άνοιξε το 1969 από τον Θεόδωρο Ρίγγα, έναν Αθηναίο που αγαπούσε πολύ το σινεμά και μετέδωσε αυτή του την αγάπη στην κόρη του και σημερινή ιδιοκτήτρια, Πέγκυ Ρίγγα. Εδώ προβάλλονται νέες αλλά και εμβληματικές κλασικές ταινίες, καθώς και αφιερώματα σε μερικούς από τους επιδραστικότερους σκηνοθέτες στην ιστορία του σινεμά. Μάλιστα, η Ριβιέρα ανοίγει κάποιες φορές το φθινόπωρο και τον χειμώνα φιλοξενώντας πολιτιστικές δράσεις.

Βαλτετσίου 46, Εξάρχεια, 2103844827, τιμή εισιτηρίου: €7/ φοιτητικό, άνω των 65  & ανέργων: €6. Κάθε Τετάρτη: €5.

Θησείον

Σινέ Θησείον.
© Θανάσης Καρατζάς

Μια προβολή δίπλα στον βράχο της Πνύκας με θέα την Ακρόπολη και συνέχεια με ρομαντική βόλτα στη Διονύσιου Αρεοπαγίτου, είναι από μόνη της μια ξεχωριστή καλοκαιρινή εμπειρία. Το θρυλικό Σινέ Θησείον, το παλαιότερο θερινό της Αθήνας, λειτουργεί από το 1935 και αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς Αθηναίους και επισκέπτες της πόλης. Θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως αθηναϊκό τοπόσημο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το CNN κατέταξε το Θησείον στην πρώτη θέση της λίστας με τους 10 καλύτερους κινηματογράφους στον κόσμο. Ο κήπος με θέα τη φωτισμένη Ακρόπολη δεν είναι το μοναδικό του προνόμιο, μια και φημίζεται για το αναψυκτήριό του που προσφέρει ό,τι τραβάει η όρεξή σου, από σπιτικό γλυκό βύσσινο και παγωμένη βυσσινάδα μέχρι τη χειροποίητη βουτυράτη τυρόπιτα.

Αποστόλου Παύλου 7, Θησείο, 2103420864, Δευτέρα έως Τετάρτη: €6,50 και Πέμπτη έως Κυριακή: €8,50. Εισιτήρια προμηθεύονται μόνο από το ταμείο του κινηματογράφου.

Εκράν

«Ραντεβού θα σου δίνω στα σκαλιά του Εκράν, να κοιτάμε τις νύχτες τη Μανιάνι γκρο-πλαν, καρφωμένη με δέκα σαΐτες» είχε γράψει η Λίνα Νικολακοπούλου, και δεν χωράει αμφιβολία ότι τα ραντεβού στα σκαλιά του αγαπημένου θερινού της Νεάπολης, έχουν υπάρξει αμέτρητα. Η εμβληματική εικόνα του φεγγαριού και του πυραύλου από την περίφημη ταινία του Ζωρζ Μελιές, δίπλα στην ταμπέλα του είναι σήμα κατατεθέν του ιστορικού θερινού. Το Εκράν ξεκίνησε τη λειτουργία του λίγο μετά τη μεταπολίτευση και καθιερώθηκε στη συνείδηση της κουλτούρας της εποχής ως ο κατεξοχήν κινηματογράφος τέχνης. Έφερε πρωτοποριακό art cinema, γαλλικό νέο κύμα και ανεξάρτητες διεθνείς παραγωγές, και χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέος θερινός κινηματογράφος το 1997. Πρόσφατα ανακαινισμένο, το Εκράν διαθέτει έναν καταπράσινο κήπο όπου μπορείς να απολαύσεις βραβευμένες ταινίες και ενδιαφέροντα αφιερώματα, παρέα με παγωμένες μπίρες και λαχταριστά nachos από το κυλικείο του.

Ζωοδόχου Πηγής & Αγαθίου, 2106461895, τιμή εισιτηρίου: €7,50/ φοιτητικό - μειωμένο: €6,50. Κάθε Τετάρτη ισχύει το μειωμένο εισιτήριο για όλους.

Σινέ Δεξαμενή

Σινέ Δεξαμενή.
© Theo Ntolias/ Cine Δεξαμενή/ Facebook

Στις παρυφές του Λυκαβηττού, στην ομώνυμη πλατεία του Κολωνακίου, στη στέγη μιας δεξαμενής του αρχαίου υδραγωγείου βρίσκεται η δροσερή Δεξαμενή. Άνοιξε το 1991, ύστερα από πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ να μετατρέψουν την ταράτσα της Δεξαμενής σε θερινό σινεμά – εγχείρημα που αγκαλιάστηκε, πέτυχε και παραμένει αγαπητό. Η μυρωδιά του γιασεμιού και του βασιλικού σε συνδυασμό με το ασβεστωμένο πλακόστρωτο, δημιουργούν ατμόσφαιρα νησιού, με τη Δεξαμενή να συνεχίζει να λειτουργεί με ρομαντισμό. Άλλωστε οι ταινίες επιλέγονται με κύριο κριτήριο την ποιότητα, με τον ευρωπαϊκό κινηματόγραφο να έχει την τιμητική του, ειδικά σε αφιερώματα. Δεν λείπει φυσικά το κλασικό κυλικείο με το all time classic hot dog.

Πλατεία Δεξαμενής, Κολωνάκι, 2103623942, τιμή εισιτηρίου: €8 / φοιτητικό €5. Κάθε Τετάρτη: €5.

Cine Paris

Μετά από τρία χρόνια απουσίας, μία από τις πιο ιστορικές και πολυσύχναστες θερινές αίθουσες του κέντρου πρόκειται να λειτουργήσει ξανά. Η διάσημη ταράτσα του Cine Paris, με αξεπέραστη θέα στην Ακρόπολη, στεγάζεται από τη δεκαετία του ’60 στο κτίριο της οδού Κυδαθηναίων 22, στην Πλάκα και υπήρξε έμπνευση ενός Έλληνα κομμωτή ο οποίος είχε ζήσει πολλά χρόνια στο Παρίσι – εξού και το όνομα. Πλέον ανήκει στο Stelios Philanthropic Foundation, ανακαινίζεται από την Anax Constructions και αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του το επόμενο διάστημα, κάτι που οι Αθηναίοι προσμένουν με ανυπομονησία. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ