Life in Athens

Μια πρωτότυπη γιορτή για τις θαλάσσιες χελώνες στη Γλυφάδα

Το Σάββατο 27 Μαΐου  στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στην 3η Μαρίνα Γλυφάδας

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Θαλάσσια χελώνα.
© Lexie Thomas

Γιορτή της Θαλάσσιας Χελώνας: Ο σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ πραγματοποιεί γιορτή στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα

Μια ξεχωριστή γιορτή με επίκεντρο το περιβάλλον και τη θάλασσα πραγματοποιεί ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ το Σάββατο 27 Μαΐου στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στην 3η Μαρίνα Γλυφάδας.

Μέσα από την «Γιορτή της Θαλάσσιας Χελώνας» θα έχουν την ευκαιρία μικροί και μεγάλοι να γνωρίσουν από κοντά το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Μεσογείου για τραυματισμένες και άρρωστες χελώνες που μεταφέρονται από όλες τις θάλασσες της Ελλάδας, με ξεναγήσεις και πολλά διαδραστικά δρώμενα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η είσοδος είναι ελεύθερη ενώ φέτος, το θέμα της Γιορτής είναι η μετανάστευση των θαλάσσιων χελωνών και συγκεκριμένα οι διαδρομές της χελώνας Καρέττα στη Μεσόγειο.

Όπως μάλιστα επισημάνθηκε από τον ΑΡΧΕΛΩΝ στην ATHENS VOICE «η γιορτή της χελώνας είναι μια δράση ευαισθητοποίησης, με σκοπό γονείς και παιδιά να ενημερωθούν κα να δουν από κοντά την σημαντικότητα προστασίας της άγριας ζωής και του περιβάλλοντος για ένα πιο βιώσιμο μέλλον στον πλανήτη μας».

Όσον αφορά στην έμπνευση  γι’ αυτό το μοναδικό εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό ταξίδι έχει να κάνει με τα πραγματικά ταξίδια της χελώνας «Έλλα», η οποία εντοπίστηκε από τους ανθρώπους του ΑΡΧΕΛΩΝ να κάνει τη φωλιά της στον Κυπαρισσιακό Κόλπο το 2019 και την παρακολούθησαν για 2 χρόνια στις Μεσογειακές της περιπέτειες.

Θαλάσσια χελώνα.
© Αναστασία Σαμαρτζή

Ωστόσο πέρα από τη Γιορτή της  θαλάσσιας χελώνας, το Κέντρο Διάσωσης στη Γλυφάδα είναι ανοικτό στο κοινό και σε ομαδικές επισκέψεις σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες κάθε εβδομάδα. Η ενημέρωση του κοινού γίνεται από εκπαιδευμένους εθελοντές ενώ από το Κέντρο Διάσωσης οργανώνονται οι ανοικτές για το κοινό, απελευθερώσεις των αποθεραπευμένων χελωνών στη θάλασσα.

Υπαίθριοι σταθμοί ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ λειτουργούν κάθε χρόνο στις περιοχές ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΡΧΕΛΩΝ περίπου 25.000 επισκέπτες ενημερώνονται κάθε χρόνο από τον ΑΡΧΕΛΩΝ στις περιοχές της Κρήτης, 35.000 στη Ζάκυνθο και 15.000 στην Πελοπόννησο.

Όσον αφορά στις δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ κατά το προηγούμενο έτος οι εθελοντές στις παραλίες ωοτοκίας της Καρέττα κατέγραψαν και προστάτεψαν περίπου 5,749 φωλιές σε σύνολο 62 χλμ. παραλιών ωοτοκίας (προκαταρκτικά στοιχεία) και ενημερώθηκαν πάνω από 50.000 άνθρωποι για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας.

Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα συνέχισε να υποδέχεται και να περιθάλπει θαλάσσιες χελώνες όλο το χρόνο. Σημειώθηκαν 33 νέες αφίξεις τραυματισμένων ή άρρωστων χελωνών, οι περισσότερες Καρέττα και λίγες πράσινες, και 32 χελώνες επέστρεψαν αποθεραπευμένες στη θάλασσα.

Θαλάσσια χελώνα.
© Αναστασία Σαμαρτζή

Γιορτή Θαλάσσιας Χελώνας

Στη γιορτή  οι μικροί φίλοι θα  μπορούν να  ταξιδέψουν μαζί με την «Έλλα» σε ένα κυνήγι κρυμμένου θησαυρού με γρίφους και αναμνηστικά έπαθλα γεμάτο θάλασσα, χρώματα, παιχνίδια και εκπλήξεις! Στο μεταξύ όλοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τις θαλάσσιες χελώνες που φιλοξενούνται και περιθάλπονται στο Κέντρο.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν και δύο Κεντρικές Δράσεις με ομαδικό κάλεσμα, ανεξάρτητα του παιχνιδιού, σε συγκεκριμένες ώρες:

  • 12:30 Ζωντανή σύνδεση με παραλία ωοτοκίας «περιμένοντας την πρώτη φωλιά του 2023!»
  • 13:00 Θεατρικά Στιγμιότυπα από την Ομάδα Τέχνης «Πάροδος» με θέμα τη θάλασσα

Info
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Μαΐου, 11:00 -14:00,στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών ΑΡΧΕΛΩΝ, 3η Μαρίνα Γλυφάδας (Στάση τραμ «Παλαιό Δημαρχείο»). Είσοδος ελεύθερη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ