Life in Athens

«Μικρασία 100 χρόνια μουσικός πολιτισμός», μια νοσταλγική μουσική παράσταση

Μια περιπλάνηση στον χώρο και στον χρόνο, αναφορά στα 100 χρόνια μνήμης από τη Μικρασιατική καταστροφή

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μουσική παράσταση «Μικρασία 100 χρόνια μουσικός πολιτισμός»

Μικρασία 100 χρόνια μουσικός πολιτισμός: Μουσική παράσταση στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού του Δήμου Αμαρουσίου από τα Αρχεία Πηνελόπης Μασούρη

Η μουσική παράσταση «Μικρασία 100 χρόνια μουσικός πολιτισμός», μια περιπλάνηση στον χώρο και στον χρόνο, που αντλεί υλικό από προγενέστερες φωτογραφίσεις προσφύγων, από τους ιδιαίτερους μουσικούς δρόμους της παράδοσής τους αλλά και από το βιβλίο φωτογραφικό λεύκωμα της Πηνελόπης Μασούρη που κυκλοφόρησε το 2022, αναφορά στα 100 χρόνια μνήμης απο τη Μικρασιατική καταστροφή με μικρασιατικά παραμύθια μυθοπλασίες του φιλολόγου και ιστορικού Δημητρίου Σ. Μασούρη και αποκλειστική εικονογράφιση του εικαστικού Βασίλη Πέρρου, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού του Δήμου Αμαρουσίου.

Μουσική παράσταση «Μικρασία 100 χρόνια μουσικός πολιτισμός»

Το κέντρο, βρίσκεται απέναντι από το ανακαινισμένο παλιό Δημαρχείο, κτήριο της εποχής του 1920, που υπήρχε όταν εκατοντάδες Μικρασιάτες πρόσφυγες μετοίκισαν στην Ελλάδα συμβάλλοντας με το πολιτισμό τους στη μετέπειτα εξελικτική πορεία του έθνους.

Μουσική παράσταση «Μικρασία 100 χρόνια μουσικός πολιτισμός»

Ο αντιδήμαρχος πολιτισμού του Δήμου Αμαρουσίου κ. Γιάννης Νικολαράκος προλόγισε την εκδήλωση που οργάνωσε η Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Αρχείων Πηνελόπης Μασούρη που τελεί κάτω από την υποστήριξη και αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και συζήτησε με το κοινό για τη μακρόχρονη επίδραση του Μικρασιατικού πολιτισμού, αναφερόμενος στις Μικρασιατικές του ρίζες από την πλευρά της μητέρας του, την «ανάγκη της μετάδοσης της πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου στις νεότερες γενιές που σαν μελλοντικοί κληρονόμοι της θα γράψουν νέα σελίδα στην ιστορία».

Μουσική παράσταση «Μικρασία 100 χρόνια μουσικός πολιτισμός»

Ο επικεφαλής του μουσικού συγκροτήματος «Ηχοπαίγνια», Αλέξανδρος Σιγαλός, με το συγκρότημα πέντε μουσικών ταξίδεψε το κοινό στις αλλησμόνητες πατρίδες αναφέρoντας πως η καταστροφή του 1922 άλλαξε την πορεία της ιστορίας του έθνους και διαμόρφωσε τη σύγχρονη ελληνική μουσική. Η ομάδα Άσκαυλος συνοδεύοντας τους μουσικούς χόρεψε παραδοσιακούς χορούς όπως απτάλικα, καρσιλαμάδες, χασάπικα.

Μουσική παράσταση «Μικρασία 100 χρόνια μουσικός πολιτισμός»

Οι επισκέπτες της αίθουσας παρακολούθησαν απορροφημένοι μπαίνοντας στους ρυθμούς γνωστών τραγουδιών συνοδεύοντας με μια διάθεση νοσταλγική τους μουσικούς και χειροκροτώντας ενθουσιασμένοι ενώ οι συντελεστές της παράστασης ευχαρίστησαν την τοπική αυτοδιοίκηση και τον Δήμαρχο κ. Θεόδωρο Αμπατζόγλου για τη συμβολή του στη δημιουργία της νοσταλγικής εκδήλωσης στη κατάμεστη αίθουσα που παραχώρησε η Δημοτική Αρχή της ΚΕΔΑ και ο πρόεδρος της κ. Νικολάος Πέππας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.