Life in Athens

The Ellinikon Experience Centre: Ξενάγηση σε ένα πραγματικό ταξίδι στο μέλλον

Οι πέντε θεματικές ζώνες του κέντρου μέσα από μια διαδραστική ξενάγηση αναδεικνύουν την Αθηναϊκή Ριβιέρα σε διεθνή προορισμό

marianna_manolopoyloy_.jpg
Μαριάννα Μανωλοπούλου
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στην είσοδο του "The Experience Centre"
Στην είσοδο του "The Experience Centre" © The Experience Centre

The Ellinikon Experience Centre - Ελληνικό: Ξενάγηση στo Living a New Era, Living In Nature, Living the Future, Living Smart και το Living By The Sea.

Τρίτη απόγευμα λίγο πριν τις επτά που ο ουρανός είναι βαμμένος στα θερμά του χρώματα, κατηφορίζω προς το Ellinikon Experience Park, το μεγαλύτερο και πιο τεχνολογικά προηγμένο Κέντρο Επισκεπτών αστικής ανάπτυξης στον κόσμο που στεγάζεται σε ένα από τα τρία υπόστεγα της Πολεμικής Αεροπορίας. Βρίσκομαι στην κεντρική είσοδο του πάρκου έκτασης 6.200.000 τ.μ που δεν θυμίζει σε τίποτα τα προηγούμενα ούτε καν το Hyde Park του Λονδίνου και λίγο πριν μπω στο Experience Centre, περιπλανιέμαι στην πράσινη όαση, παρατηρώ τους ρυθμούς του σιντριβανιού και μυρίζω τα ολόφρεσκα allium giganteum που έχουν στηθεί.

Η  διαδραστική μακέτα στο "The Ellinikon Experience Centre"
© The Ellinikon Experience Centre

Μόλις μπεις στο εμβληματικό κτίριο αφήνεις πίσω σου τον ενήλικο εαυτό σου και μεταμορφώνεσαι ξανά σε παιδί, λίγο πριν τελειώσει η άνοιξη. H διαδραστικότητα είναι το άλφα και το ωμέγα μέσα από τις πέντε θεματικές ζώνες του πάρκου, με περισσότερα από 22 βιωματικά εκθέματα, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και ξετυλίγεται μπροστά σου η ιστορία της περιοχής και η σύνδεσή της με το μέλλον του Ελληνικού.

Σε περιμένω για να κάνουμε ταξίδι στο Ελληνικό…

Tο σίγουρο είναι ότι όποιος και αν έρθει μαζί σου θα ξεκινήσετε από το Living a New Era κάτω από έναν επιβλητικό θόλο που αποτυπώνει τη ροή του αέρα, συνδέοντας την ιστορία του σημείου και αποτείνοντας φόρο τιμής στην αρχιτεκτονική του Saarinen. Σαν μικρό παιδί, μέσα στη δροσιά βάζεις δειλά δειλά τη παλάμη σου πάνω στις προβολές που περιλαμβάνουν μια αναδρομή στο παρελθόν του αεροδρομίου, βλέπεις τις βασικές αρχές του σχεδιασμού του The Ellinikon, τις υποδομές, τις εγκαταστάσεις που δημιουργούνται και το όραμα της ανάπλασης. Στριφογυρνάς γύρω από τη μεγαλύτερη κυκλική μακέτα που έχει δημιουργηθεί ποτέ στην Ελλάδα, συνολικού μεγέθους 45 τ.μ. για να εξερευνήσεις το Masterplan. Όσες φορές και να γυρνάς γύρω από την διαδραστική μακέτα, παρατηρείς και κάτι ακόμη: Απέραντο μπλε της θάλασσας και των περιοχών των κατοικιών, πράσινο της φύσης με το πάρκο, τους δημόσιους ανοιχτούς χώρους, χώρους πολιτισμού και αθλητισμού, γκρι της αστικής περιοχής, αποχρώσεις του μωβ για την φιλοξενία που θα βρεις, την εκπαίδευση, τα καταστήματα, ροζ για τα ψηλά και χαμηλά διατηρητέα κτίρια σαν ένα φαντασμαγορικό σόου που ζωντανεύει μπροστά σου.

"Living a New Era"
"Living a New Era" © The Ellinikon Experience Centre

Bόλτα στο Living In Nature με το ποδήλατο

Ταξιδεύεις σε μία μικρογραφία του Πάρκου του Ελληνικού, δίπλα στη θάλασσα για να περιπλανηθείς σε μια σειρά από μονοπάτια, με εκπλήξεις σε κάθε στροφή. Ανεβαίνεις στο διαδραστικό λευκό ποδήλατο και περιηγείσαι στην οθόνη μπροστά σου μέσα από τρεις ξεχωριστές διαδρομές είτε δίπλα στη φύση, είτε στη ριβιέρα ή σε ένα χώρο πολιτισμού και κληρονομιάς. «Ανθισμένες νησίδες» ή «μικρή σκηνή»; Κάπου εκεί νομίζω κλείνω για τους top προορισμούς. Η ταχύτητα, ο χρόνος και η απόσταση όλα υπολογισμένα ώστε η φράση «δεν έχω χρόνο» να μην αποτελεί καμία απολύτως δικαιολογία.

"Living in Nature"
"Living in Nature" © The Ellinikon Experience Centre

Η ενότητα αυτή είναι αφιερωμένη στο νέο αστικό σχεδιασμό που στην καρδιά του έχει τη φύση ως βασικό στοιχείο του. Το Ελληνικό θα διαθέτει πάνω από 2 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα χώρων πρασίνου, που θα περιλαμβάνουν φυτά και βότανα χαρακτηριστικά της Ελληνικής χλωρίδας όντας πρότυπο βιωσιμότητας, καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες του για άρδευση και ηλεκτροδότηση, αντισταθμίζοντας απόλυτα το ανθρακικό του αποτύπωμα στον κύκλο ζωής του μπορεί να πληροφορηθεί κανείς. Ας μην ξεχνάμε ότι το Experience Park, μέρος του οποίου αποτελεί το Experience Centre είναι άλλωστε το πρώτο μέρος του Πάρκου του Ελληνικού που παραδόθηκε στο κοινό το Δεκέμβριο του 2021 και εξέπληξε ευχάριστα τους Αθηναίους και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας τα Χριστούγεννα. 

 

Experience Centre - Reveal Video

Εxtra: Για τους λάτρεις των φυτών και των ανθολογιών υπάρχει η λύση. Περιστρέφεις αργά τον ασημένιο τροχό που υπάρχει μπροστά σου και επιλέγεις ανάμεσα από 7 χαρακτηριστικά φυτά του πάρκου. Στη συνέχεια, εμφανίζονται μπροστά στην εκσυγχρονισμένη οθόνη σου ενδιαφέρουσες ιστορίες και πληροφορίες σε σχέση με αυτό το φυτό- εγώ δεν κρατήθηκα και ναι το παραδέχομαι 7 φορές τον γύρισα τον «τροχό της φύσης» για να μάθω τί διάρκεια ζωής είχε κάθε φυτό-.

Το ανθολόγιο του "The Ellinikon Experience Centre"
Το ανθολόγιο του "The Ellinikon Experience Centre" © Μαριάννα Μανωλοπούλου

Επόμενος προορισμός «Living the Future»

Περνώντας μέσα από ένα λευκό τούνελ με quotes όπως «Ι dream of a green oasis by the sea» ή «Όνειρο για ένα καλύτερο μέλλον» φτάνεις στη ζώνη «Living the Future». Εκεί παρουσιάστηκαν οι καινοτόμες υποδομές του The Ellinikon, που στόχο έχουν να κάνουν την ανάπτυξη βιώσιμη και διαχρονική: από το συγκοινωνιακό δίκτυο του Ελληνικού που θα συνδέει τα πάντα σε 15 λεπτά, έως την  βιοκλιματική αρχιτεκτονική με την κατασκευή κτηρίων που θα βελτιώσουν την ζωή στη πόλη, με έναν έξυπνο και «πράσινο» τρόπο που θα ενσωματώνεται απρόσκοπτα στην καθημερινότητα. Με την αφή σου και την βοήθεια της τεχνολογίας ενεργοποιείς με ένα ξεχωριστό τρόπο την κατασκευή των κτιρίων, βλέπεις τα στοιχεία που σε ενδιαφέρουν, τους ορόφους, το ύψος τους και άλλες σημαντικές πληροφορίες. Ακόμη, μπορείς να περιηγηθείς και να εστιάσεις σε διάφορες τοποθεσίες του πάρκου μέσα από μια σύγχρονη οθόνη μεγάλης έκτασης σε μορφή ημικυκλίου που σου δίνει την αίσθηση ότι όλα διαδραματίζονται εκείνη την στιγμή μπροστά σου.

 Στην ενότητα "Living the Future"
Στην ενότητα "Living the Future" © The Ellinikon Experience Centre

"Living the Future"
"Living the Future" © Μαριάννα Μανωλοπούλου

Μην ξεχάσω, έχεις δει εισιτήριο να μεταμορφώνεται σε ευχή; Eγώ πάντως ναι, και ευχή έκανα τοποθετώντας το εισιτήριο μου στην «μαγική θύρα» και το όνομα μου με το αστέρι μου εκτοξεύτηκε στον έναστρο ουρανό του Experience Centre ωστόσο, αν θα υλοποιηθεί, δεν ξέρω.

Αν θες να ξεκουραστείς και λίγο το έξυπνο σπίτι (ζώνη Living Smart) είναι εκεί για σένα για να σου δείξει πώς μοιάζει το σπίτι του μέλλοντος, ένας χώρος που δίνει προτεραιότητα στις ανάγκες σου και περιέχει τεχνολογίες που διευκολύνουν τον άνετο και σύγχρονο τρόπο ζωής. Άλλοτε με θέα προς την Αθήνα από το ψηλότερο όροφο του Πύργου Βουλιαγμένης μεικτής χρήσης και άλλοτε με θέα από τον 18ο όροφο του Riviera Tower προς τη μαρίνα. Πολυθρόνες και καναπέδες που σε ξεκουράζουν σε γήινες αποχρώσεις, πίνακες με αισθητική, χαμηλός φωτισμός, φυτά που μοσχοβολούν. Όμως, το πιο σημαντικό σε ένα σπίτι είναι φυσικά το φαγητό…για όποιον πεινάει μόνο με την τοποθέτηση του δαχτύλου του χεριού του μπορεί να δει τι υπάρχει διαθέσιμο στο ψυγείο, τι λείπει και να κάνει την παραγγελία του σχεδόν αυτόματα στο σούπερ μάρκετ. Όσοι φιλοξενήθηκαν σπίτι σου, άσε τους και ένα γράμμα ή ζωγραφιά πάνω στο έξυπνο ψυγείο πριν φύγεις για την δουλειά, θα χαρούν.

"Living Smart"
"Living Smart" © The Ellinikon Experience Centre

Εxtra: Για τους fan των υπαίθριων δραστηριοτήτων μέσα στο έξυπνο σπίτι θα βρει κανείς εφαρμογές που τον «σώζουν». Μπορείς να δεις σε πόση ώρα θα φτάσεις στο πάρκο, τι σύντομη διαδρομή να ακολουθήσεις, τι δραστηριότητες έχει και που, πόση ώρα θα διαρκέσουν. Και γιόγκα και κανό και όλα θέλω να τα δοκιμάσω.

«Το καλύτερο για το τέλος», Living By The Sea

Επιβιβάσου στο σκάφος, και ζήσε σε πραγματικό χρόνο την εμπειρία της πλοήγησης στο νέο παράκτιο μέτωπο. Θα μπορούσα να κάθομαι με τις ώρες ταξιδεύοντας στο σκάφος με θέα την εμβληματική Ριβιέρα του The Ellinikon αν δεν μου έλεγε κανείς πώς ήρθε η ώρα του «αποχωρισμού». Μια υπέροχη αμμώδης παραλία 1 χιλιομέτρου, ανοιχτή για όλο τον κόσμο ώστε να κολυμπήσει, να κάνει θαλάσσια σπορ και να διασκεδάσει όλο τον χρόνο, ζωντανεύει μπροστά σου. Τη Riviera Galleria, τον σχεδιασμό της οποίας υπογράφει η διεθνούς φήμης αρχιτεκτονική εταιρεία Kengo Kuma & Associates, τον Riviera Tower, που έχει σχεδιαστεί από τους Foster + Partners – ένα από τα πιο αναγνωρισμένα και καινοτόμα αρχιτεκτονικά γραφεία στον κόσμο και πολλά άλλα τοπόσημα που κοσμούν την ακτογραμμή του The Ellinikon. Η πανοραμική οθόνη, ο φωτισμός, οι ήχοι σε συνδυασμό με τη «λιμνούλα» και τον «καταρράκτη» που περικυκλώνουν την μια πλευρά του σκάφους σου δίνουν την αίσθηση αληθινού ταξιδιού. Να δεις ηλιοβασίλεμα στο Ελληνικό, τύφλα να έχει της Σαντορίνης.

"Living By The Sea"
"Living By The Sea" ©The Ellinikon Experience Centre

Η εμπειρία για όποιον επισκεφτεί το Experience Park είναι σίγουρα από εκείνα τα ταξίδια που συνεχίζονται για πολύ καιρό ακόμα αφότου τα έχεις επισκεφτεί. Το Experience Centre θα είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 11:00 μέχρι τις 22:00. Η είσοδος είναι δωρεάν, ενώ απαιτείται προκράτηση θέσης. Η πρόσβαση είναι εύκολη, από τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, πολύ κοντά στη στάση Μετρό Ελληνικό ενώ υπάρχει και χώρος ελεύθερης στάθμευσης στο Πάρκο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ