Κτιριακό συγκρότημα One Athens με φόντο το Λυκαβηττό
Κτιριακό συγκρότημα One Athens με φόντο το Λυκαβηττό
Life in Athens

One Athens: Η νέα εποχή του ιστορικού κτιρίου Δοξιάδη στο Κολωνάκι

Engel & Völkers Ελλάδος: Ζήσε την εμπειρία του One Athens στο Κολωνάκι και αγόρασε το σπίτι των ονείρων σου στην καρδιά της Αθήνας.
341667-710504.jpg
Ζένια Πιττακή
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Engel & Völkers Ελλάδος σε βοηθάει να αποκτήσεις την κατοικία των ονείρων σου

Μία από τις πιο σημαντικές αναβαθμίσεις που μπορούν να γίνουν σε μια πόλη, είναι ο επανασχεδιασμος, η ανάδειξη και η αξιοποίηση των παλιών ιστορικών της κτιρίων. Τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα για την Αθήνα αποτελεί η μεταμόρφωση του κτιριακού συγκροτήματος Δοξιάδη. Ο αρχιτέκτονας Κωνσταντίνος Δοξιάδης, στα τέλη της δεκαετίας του '50, αναζητούσε τοποθεσία για τα γραφεία του στην Αθήνα. Διάλεξε ένα προνομιακό σημείο στους πρόποδες του Λυκαβηττού, με θέα ως τη θάλασσα, με τον τελευταίο όροφο να βρίσκεται στο ύψος του Παρθενώνα. Το κτίριο αποτελούνταν από τέσσερις πτέρυγες που αναπτύσσονταν γύρω από ένα αίθριο, τον πυρήνα του συγκροτήματος μέχρι και σήμερα. Μία στέγαζε τις πρώτες σχολές σχεδιασμού στην Ελλάδα και μια άλλη τους απόφοιτους της Σχολής Οικιστικής, της επιστήμης της ανθρώπινης εγκατάστασης -έννοια που είχε εισάγει ο ίδιος. 

Το κτίριο Δοξιάδη τη δεκαετία του '60
Το κτίριο Δοξιάδη τη δεκαετία του '60 © Ίδρυμα Κωνσταντίνου και Εμμάς Δοξιάδη.

Η αυλή σχεδιάστηκε βάσει της παραδοσιακής ελληνικής πλατείας, ενισχύοντας την αίσθηση της κοινότητας μεταξύ προσωπικού και σπουδαστών. Εκεί εγκαταστάθηκε σε γυάλινη προθήκη ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής στην Ελλάδα. Επρόκειτο για ένα σημαντικό δείγμα της μεταπολεμικής περιόδου του ελληνικού μοντερνισμού στην αρχιτεκτονική με πολλές καινοτομίες. Σχεδιάστηκε ως άρθρωση όγκων που αναπαριστούν το ανάγλυφο του εδάφους όπως ανηφορίζει προς το Λυκαβηττό. Το αίθριο δημιουργούσε ένα μικροκλίμα, με τις χρωματιστές προσόψεις των πτερύγων, την παρουσία τρεχούμενου νερού και το ψηφιδωτό του Γιάννη Τσαρούχη. Το κτίριο Δοξιάδη χαρακτηρίστηκε το 2010 «μνημείο» από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και ιστορικής σημασίας του.

Το κτίριο Δοξιάδη τη δεκαετία του '60
Το κτίριο Δοξιάδη τη δεκαετία του '60 © Ίδρυμα Κωνσταντίνου και Εμμάς Δοξιάδη.

Το κτίριο Δοξιάδη τη δεκαετία του '60 © Ίδρυμα Κωνσταντίνου και Εμμάς Δοξιάδη.

Το 1976, έναν χρόνο μετά τον θάνατο του Δοξιάδη, η σχολή έκλεισε και έκτοτε το μέλλον του κτιρίου έμοιαζε αβέβαιο λόγω της συχνής αλλαγής ενοίκων και χρήσεων. Τελικά, το 2008 αγοράστηκε από την εταιρεία Cyclamino S.A. που έβαλε σε εφαρμογή το πρότζεκτ One Athens, μια επένδυση της Sodia Capital Management, με στόχο την ανέγερση των πιο σύγχρονων διαμερισμάτων στην Ελλάδα. Η κεντρική ιδέα του εγχειρήματος ήταν ο συνδυασμός της ατμόσφαιρας και των παροχών ενός πεντάστερου ξενοδοχείου με την άνεση μιας σύγχρονης πολυτελούς κατοικίας. Η αρχιτεκτονική ομάδα επιδίωξε την επανασύνδεση του κτιρίου με το περιβάλλον του, αναδεικνύοντας τα εναπομείναντα αρχιτεκτονικά του χαρακτηριστικά και δημιουργώντας εκ νέου μια κοινότητα σύμφωνη με την ιστορία του κτιρίου και τις θεωρίες του Δοξιάδη. 

Τα σπειροειδή κλιμακοστάσια
Τα σπειροειδή κλιμακοστάσια

Οι αρχιτέκτονες εμπνεύστηκαν από την φιλοσοφία του τελευταίου και επιχείρησαν να μείνουν πιστοί στην κομψή απλότητα του προϋπάρχοντος κτιρίου, αλλά και προοδευτικοί με την χρήση υλικών τελευταίας τεχνολογίας, που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής. Το εμβληματικό αίθριο στον κέντρο της δομής και τα εντυπωσιακά σπειροειδή κλιμακοστάσια στις 4 γωνίες του κτιρίου παρέμειναν όπως ακριβώς τα είχε σχεδιάσει ο Δοξιάδης.

Τα σπειροειδή κλιμακοστάσια
Τα σπειροειδή κλιμακοστάσια

Τα σπειροειδή κλιμακοστάσια

Experience One Athens!

Έτσι, στην καρδιά της παλιάς σεβαστής συνοικίας Κολωνάκι δημιουργήθηκαν 16 ξεχωριστές κατοικίες, που παρέχουν στους ιδιοκτήτες τους όλες τις ανέσεις, και θεωρούνται από τα καλύτερα ακίνητα, που τίθενται αυτήν τη στιγμή προς πώληση στην Αθήνα. Το Οne Athens βρίσκεται στους πρόποδες του Λυκαβηττού, στην οδό Στρατιωτικού Συνδέσμου 20-24 και παρέχει στους ενοίκους του άμεση πρόσβαση στο Κολωνάκι και απεριόριστη θέα στην Ακρόπολη και τον Σαρωνικό. Το συγκρότημα αποτελείται από τέσσερα κτίρια 8 ορόφων με πρόσοψη από κρύσταλλο, μάρμαρο Αλιβερίου και μπετόν που αντλεί επιρροές από το καλλιτεχνικό ρεύμα του κυβισμού.

Χώρος υποδοχής και καθιστικό με μπαρ
Χώρος υποδοχής και καθιστικό με μπαρ

Όλα τα καταλύματα απολαμβάνουν τη χρήση κάποιων κοινόχρηστων ανέσεων, όπως βεράντα στον τελευταίο όροφο με υπέροχη θέα στη θάλασσα, στην Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό, εσωτερική πισίνα, τζακούζι, σάουνα και χαμάμ, πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο με αποδυτήριο, αίθουσα ψυχαγωγίας με προβολέα, σαλόνι, χώρο υποδοχής και καθιστικό με μπαρ. 

Χώρος υποδοχής και καθιστικό με μπαρ
Χώρος υποδοχής και καθιστικό με μπαρ

Χώρος υποδοχής και καθιστικό με μπαρ

Ανάμεσα στα σύγχρονα χαρακτηριστικά της απόλυτης urban living εμπειρίας είναι ο υπόγειος χώρος στάθμευσης, οι λειτουργίες έξυπνου σπιτιού, η 24ωρη ασφάλεια και οι ηλεκτρικές συσκευές υψηλών προδιαγραφών. Η διάθεση των 16 μοναδικών διαμερισμάτων (στα οποία μπορείς να περιηγηθείς εδώ) που φιλοξενεί το One Athens γίνεται αποκλειστικά από την Engel & Völkers Ελλάδος, μέλος του διεθνούς δικτύου της Engel & Völkers που μετρά περισσότερα από 40 χρόνια εμπειρίας στην παροχή υπηρεσιών στον τομέα της μεσιτείας ακινήτων και εξασφαλίζει την παροχή άρτιων υπηρεσιών προς τους πελάτες της, είτε αναζητούν ακίνητο παντός τύπου προς αγορά, ή επιθυμούν να το διαθέσουν προς πώληση.

One Athens Revived: premium properties in a prime location

Στο συγκρότημα One Athens υπάρχει το κατάλληλο ακίνητο για κάθε υποψήφιο αγοραστή –διαμερίσματα, ρετιρέ και αστικές μεζονέτες (μπορείς να περιηγηθείς στο εσωτερικό τους εδώ)-, σχεδιασμένο με γνώμονα την κάλυψη των αναγκών και των επιθυμιών του. Τα ακίνητα που διατίθενται προς πώληση έχουν το δικό τους ξεχωριστό χαρακτήρα και μοναδική εσωτερική διαρρύθμιση υψηλής αισθητικής. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, η εσωτερική διακόσμηση και η ξεχωριστή αισθητική συνθέτουν ένα μοναδικό αποτέλεσμα με κομψότητα και φινέτσα. Αν ενδιαφέρεσαι να απολαύσεις τις ανέσεις του One Athens κάποια στιγμή στο μέλλον, οι σύμβουλοι αγοράς της Engel & Völkers Ελλάδος αναλαμβάνουν να σου παρουσιάσουν όλα τα προτερήματα του κτιρίου σε μια προσωπική συνάντηση.

Δειτε περισσοτερα